Holy shit! Nu lander Paven til gigantisk sikkerheds-cirkus

6000 betjente, 1200 patruljevogne, sikkerhedsagenter og snigskytter er klar til det største sikkerhedsopbud i New Yorks historie

Holy shit! Nu lander Paven til gigantisk sikkerheds-cirkus

NEW YORK, USA (Ekstra Bladet): Det bliver under pomp og pragt men også under massive sikkerhedsforanstaltninger og trafikalt kaos, når 78-årige Pave Frans i eftermiddag lokal tid (kl. 23 dansk tid) lander i JFK Lufthavnen i New York.

Hvor end guds moralske vogter bevæger sig under sit blot 40 timers visit i Det Store Æble, vil han nemlig blive fulgt af 6000 betjente fra NYPD.

Læg hertil yderligere synlige og usynlige Secret Service agenter, snigskytter på tagene og 1200 patruljevogne, der vil være på gaden under det prominente besøg.

Forberedelserne har taget måneder og falder samtidig med FN's årlige Generalforsamling, hvor omkring 200 statsoverhoveder også er samlet i byen. New York står med andre ord på den anden ende og indleder nogle dage med trafikalt kaos, omlagte busruter, blokerede veje og en sikkerhedsstyrke i totalt alarmberedskab.

Så sent som kl. 06 torsdag morgen, 11 timer før paven sætter fod på Manhattan, erklærede både borgmester Bill de Blasio og politidirektør William Bratton begivenheden for en af de mest komplicerede og største sikkerhedsoperationer nogensinde i byens historie.

Paven er landet som superstjerne i USA

Pavens boligblok spærret af
Pave Frans forlader torsdag eftermiddag sit to dages besøg i Washington, hvor han ikke kun blev mødt af Obama men også en massiv menneskemængde, der ønskede at få et glimt af det religiøse overhoved.

Det samme forventes gældende i New York, hvor Pave Frans tager direkte til St. Patricks Cathedral på 5th. Ave. for at holde messe. Sikkerheden i den nyrestaurerede kirke, der også har fået skuret trappen ren til ære for Pave Frans, blev da også gennemgået af politidirektør Bratton i egen person onsdag.

Herfra vil turen gå til Vatikanets residens på 72. gade, som allerede siden onsdag har været spærret af for trafik i en bloks radius. Som et led i sikkerheden har politiet i følge Daily News også placeret et mobilt udkigstårn i nærheden af boligen.

Limo? Nej tak: Paven foretrækker denne lille bil  

Frygter terrorister klædt ud som redningsfolk
Det har tidligere under forberedelserne til pavens USA-visit forlydt, at myndighederne frygtede, at terrorister ville udgive sig for at være politifolk. Senest har interne efterretninger fra Pennsylvania, pavens næste besøg, advaret om, at terrorister måske ville klæde sig ud som redningsfolk.

Under sit besøg i byen vil paven bl.a. fredag morgen holde tale ved FN's Generalforsamling, aflægge besøg ved Ground Zero for at ære de dræbte under terrorangrebet, og besøge en skole i Harlem.

Efter sigende er alle postkasser og skraldespande langs pavens rute i byen også blevet fjernet, og kloakdæksler mv. er blevet forseglet. Snigskytter er placeret langs ruten, og bombehunde tages i brug på stræder og i subways.

- Vi kommer til at være meget meget synlige. Men der foregår også en helt masse bag kulisserne, som folk ikke aner noget som helst om, lød det fra politidirektør Bratton torsdag morgen til ABC-News.

Paven takker Obama for at bekæmpe global opvarmning

Central Park lukkes - 80.000 skal have billet
Men det er særligt Pave Frans' procession gennem Central Park, der er et af højdepunkterne. Her forventes op mod 80.000 mennesker at samles fredag. Alene sikkerheden omkring den begivenhed er enorm.

Parken var allerede lukket for gennemkørsel af biler onsdag, og sjældent set vil parken være lukket for al offentlighed fra kl. 05 fredag morgen til sent fredag aften.

De velkendte hestekareter, der dagligt kører turister rundt i parken er desuden blevet bandlyst, der er blevet sat delvist hegn rundt om dele af parken. Kun borgere og tilskuere, der har købt særlig billet til Central Park-arrangementet, bliver lukket ind.

Tirsdag var det første gang, at det 78-årige religiøse overhoved satte sine ben på amerikansk jord. Han er desuden den første pave, der har afholdt tale i den amerikanske Kongres.

Efter de 40 timers ophold i New York går turen lørdag morgen videre til Philadelphia, hvorfra han igen vender hjem til hovedsædet i Rom.