Homo-optog ender i vold

Regeringen i den tidligere sovjetrepublik vil fremme frihedsrettigheder - højregrupper angriber homomarch

Et optog for homoseksuelles rettigheder i den ukrainske hovedstad, Kijev, udløste lørdag blodige sammenstød mellem højreaktivister og politiet.

Mindst 10 personer blev såret, og 25 er anholdt ifølge en skriftlig udtalelse fra politiet.

Omkring 100 personer deltog i optoget, efter at de af sikkerhedshensyn blot timer forinden var blevet orienteret om, hvorfra man ville gå.

- Denne march viser, at vi eksisterer. Vi kæmper for ligeret, som vi modsat andre her i Ukraine stadig savner, siger en 31-årig kvinde, som kalder sig Vira.

- Jeg er meget skræmt. Men jeg er også meget stolt af mig selv. Jeg er stolt over, at jeg er kommet ud, og at så mange mennesker støtter os.

Ukraines regering, som forsøger at knytte tættere bånd til Europa, vil meget gerne vise vilje til at fremme homoseksuelles rettigheder, som hyldes mod vest - og bekæmpes mod øst i Rusland.

Ni politibetjente kom til skade, og et medlem af en højreradikal gruppe har også lidt mindre skader under lørdagens sammenstød.

"Lighedsmarchen", der er sikkerhedsgrunde var planlagt til blot at vare 10 minutter, udgik fra flodbredden ved Dniepr, og optoget bevægede sig derfra mod nord.

Det er blot anden gang i Ukraines historie efter sovjetimperiets fald, at homoseksuelle samles til en politisk manifestation for homoseksuelles rettigheder.

Gruppen Højre Sektor, som spillede en hovedrolle i demonstrationerne mod ekspræsident Viktor Janukovitj på Maidan-pladsen forrige år, havde erklæret, at medlemmerne ville stoppe de homoseksuelles arrangement.

Uroen brød ud fredag, da politiet forsøgte at forhindre en gruppe mænd fra Højre Sektor i et tilsyneladende forsøg på at angribe aktivisterne.

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, udtrykte fredag sin støtte til marchen, men han afslog at deltage.

Rusland vedtog for et par år siden en internationalt fordømt og kontroversiel lov, der med bøder kan medføre straf til personer, som støtter homoseksualitet.

24 kommentarer
Vis kommentarer