Hongkong må lukke museum for Den Himmelske Freds Plads

Organisatorer mener, at politiske pres fra Beijing har lukket museum, der skildrer massakre på demonstranter

Verdens første museum, som skildrer Kinas nedkæmpelse af studenter på Tiananmen-pladsen er blevet tvunget til at lukke. Organisatorerne mener, at det er politisk pres fra Beijing, som har udvirket lukningen.

Det har været stor interesse for museet i Hongkong blandt turister fra Kina.

Halvdelen af de 20.000 besøgende, som museet har haft, siden åbningen i 2014, er kommet fra selve Kina, hvor det er forbudt at tale om myndighedernes voldelige nedkæmpelse af unge, som krævede mere demokrati.

- Jeg tror, at det er politisk motiveret. Den anden side har ubegrænsede ressourcer, siger parlamentarikeren Albert Ho, som leder gruppen bag museet, Hong Kong Alliancen til støtte for Kinas Patriotiske Demokratiske Bevægelser.

Alliancen siger, at der bruges bureaukratiske påskud for at lukke museet - blandt andet er de lokaler, som museet er indrettet i, blevet opsagt.

Organisatorerne vil forsøge at finde en ny bygning, men de virker opgivende i deres udtalelser, hvilket står i skarp kontrast til udmeldingerne ved åbningen for to år siden.

- Vi har juridisk støtte, og vi er overbeviste om, at vi kan klare et retsopgør, hed det dengang.

Den permanente udstilling mindes de mange unge, der blev dræbt, da myndighederne satte kampvogne og soldater til brutalt at rydde pladsen i Beijing den 3. og 4. juni i 1989.

Hongkong har delvist selvstyre, og indbyggerne har ret til at forsamles og ytre sig mere frit, mens det er forbudt at tale om myndighedernes fremfærd på Den Himmelske Freds Plads i selve Kina.

Mange kinesere har end ikke kendskab til begivenheden.

Uafhængige iagttagere siger, at omkring 1000 mennesker blev dræbt i Beijing. Dertil kommer en del, der blev dræbt andre steder under urolighederne.

1 kommentar
Vis kommentarer