Hospital kunne have taget Nadia: Ledige senge går til spilde

Der er ledige pladser til anorektikere på Kildehøj Privathospital - men de får ingen spiseforstyrrede henvist

Rachel Santini fra Kildehøj Privathospital fortæller om problemerne med henvisninger.
Følg Samfund

Ekstra Bladet kunne i går fortælle historien om 19-årige Nadia Yadgar, der i 81 dage har været indlagt på den lukkede psykiatriske afdeling på Bispebjerg Hospital, hvor hun er i behandling for livstruende anoreksi.

Det er imidlertid ikke lykkedes for personalet at få Nadia til at tage et halvt til et helt kilo på om ugen, som hun skal ifølge sin plejeplan. Hun er nu så syg, at hun må tvangsernæres med sonde og bæltefikseres for at overleve, og personalet har for længst erkendt, at det ikke har de fornødne kompetencer til at behandle hende. Alt det kunne måske være undgået, hvis Nadia tidligere i sit forløb var blevet henvist til Kildehøj Privathospital, som har ledige senge.

Skolepigen Nadia kæmper for sit liv

'Vi har pladser'
Privathospitalet Kildehøj er som det eneste af sin slags regionsgodkendt til at behandle spiseforstyrrede patienter på niveau med de offentlige dagstilbud. Derfor kan det offentlige henvise patienter til Kildehøj, hvis de står til at vente mere end to måneder. På trods af at hospitalet stort set hele tiden har ledige pladser til de mange ventende patienter, får de ikke henvist nogen.

– Vi har pladser. Vi har konstant mellem fem og otte pladser frie, som ikke bliver brugt, og vi kan til enhver tid udvide. Men pladserne bliver jo ikke brugt. Det er på det nærmeste kriminelt økonomisk. Det er sjofelt over for menneskeliv og spild af ressourcer, siger hospitalsdirektør Rachel Santini.

Hospital modsiger læge: Vi kan sagtens hjælpe anoreksiofre

Kildehøj er godkendt til døgnbehandling, men det blev droppet på grund af manglende henvisninger. En sådan behandling kunne have været en mulighed for Nadia, inden hun blev for dårlig under sin indlæggelse på Bispebjerg Hospital. Nu kan Kildehøj ikke tage hende, fordi hun er blevet for syg. Rachel Santini oplyser, at hospitalet kunne oprette omkring 20 pladser mere, hvis de altså bare blev brugt.

Nadia er ikke den eneste, der er endt i en fejl- eller underbehandling for sin spiseforstyrrelse. På grund af lange ventetider til de offentlige behandlingssteder ender flere patienter i en mangelfuld behandling, mens de venter på at komme det rigtige sted hen.

– Den måde, som systemet er skruet sammen på i dag, gør desværre, at patienter for ofte bliver underbehandlet. Mange kommer i en behandling, som simpelt hen ikke er kvalificeret nok, og så bliver behandlingsstedet bare en parkeringsplads for patienten, siger Steen Andersen, generalsekretær i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade.

Anoreksipatienter svigtes: Der har manglet senge i 22 år

Formand for danske regioner: Det kan jeg ikke forklare
Ifølge formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (A), bør spiseforstyrrede patienter ikke vente på, at de kan komme i behandling i det rigtige tilbud.

– Det optimale er, at de her sårbare patienter får det rigtige tilbud på det rigtige tidspunkt, og at de ikke skal vente. Bare patienterne får det tilbud, de skal have, siger han.

– Hvorfor bliver der så ikke henvist patienter til Kildehøj Privathospital? De har flere ledige pladser, og de er regionsgodkendt.

– Jeg ved ikke, hvorfor de ingen henvisninger har fået. Det kan jeg ikke svare på, siger han.

Rachel Santini, direktør for Kildehøj Privathospital mener, at de manglende henvisninger skyldes en generel modstand mod privathospitaler.

– Vi har haft patienter, der er blevet trukket ud af behandlingen, fordi de blev behandlet på et privathospital. Bent Hansen har før jo givet udtryk for, at han ikke vil have privathospitaler, siger hun.

Bent Hansen afviser, at han er modstander af at bruge privathospitaler som en del af behandlingen i det offentlige.

– Det kan jeg ikke genkende. Vi bruger privathospitaler i et stort omfang, siger Bent Hansen.

Region H: Vi undersøger det nærmere
Region Hovedstaden har umiddelbart heller ikke nogen forklaring på, hvorfor der ikke bliver henvist patienter til Kildehøj på trods af lange ventelister.

'Generelt kan vi oplyse, at enhver patient altid vurderes ud fra hans eller hendes særlige behov. Her er en privatklinik, som er begrænset i sine behandlingsmuligheder i forhold til eksempelvis en højt specialiseret klinik, ikke altid hensigtsmæssig. Årsagen til, at Kildehøj i længere tid ikke har modtaget patienter, er regionens administration ved at se nærmere på', oplyser Region Hovedstaden i en mail.

I klippet over artiklen kan du Rachel Santini uddybe problemet!

Hør mere om Nadias historie her

Har du eller en du kender oplevet noget lignende det, som Nadia går igennem? Så vil vi meget gerne høre fra dig. Skriv til cg@eb.dk eller jus@eb.dk

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?