Hovedstaden trækker: 15 procent flere københavnere om ti år

Mens København har udsigt til 15 procent flere beboere om ti år, går udviklingen den modsatte vej i provinsen

(Foto: Ida Munch/Polfoto)
(Foto: Ida Munch/Polfoto)

København og omegnskommunerne er en magnet for befolkningen.

Tiltrækningskraften betyder, at landets hovedstad om ti år vil have 15 procent flere indbyggere.

Det viser en befolkningsfremskrivning fra Danmarks Statistik.

Også kommunerne i omegnen af København vokser. Fremskrivningen spår således, at Ishøj får hele 16 procent flere beboere i 2027.

Mens hovedstaden, Østjylland og Trekantsområdet tiltrækker flere borgere, går det den modsatte vej i store dele af provinsen.

Hele 26 kommuner har udsigt til et fald i befolkningen frem til 2027. Især Lemvig og Lolland må holde for. Her ventes befolkningen at skrumpe med henholdsvis ni og otte procent.

Fremskrivningen kommer ikke bag på professor Anne-Mette Hjalager, Center fra Turisme, Innovation og Kultur ved Syddansk Universitet.

- Det er en udvikling, vi ser over hele Europa, over hele verden faktisk, at der sker en centralisering af befolkningen i større byer og byområder, siger hun.

Regeringen forsøger at bremse affolkningen af provinsen ved eksempelvis at udflytte op mod 3900 statslige arbejdspladser.

Flere Venstre-politikere lægger i en kronik i Jyllands-Posten onsdag op til at fortsætte udflytningen med endnu flere styrelser.

Men erfaringen er ifølge Anne-Mette Hjalager, at ikke ret mange medarbejdere flytter med styrelserne ud i landet.

Og udflytningen kan heller ikke opveje tabet af offentlige arbejdspladser, eksempelvis som følge af supersygehusene.

- Inden for det regionale system sker der en centralisering med supersygehuse. Og der kompenserer den statslige udflytning kun en mindre del af den udvikling, vi ser, siger Anne-Mette Hjalager.

Trods udflytningen sker der samlet set en øgning af befolkningstallet i Danmark.

Befolkningen beregnes til at være 6.025.000 om ti år og 6.511.000 i 2060.

Fremskrivningen viser, at befolkningen totalt set stiger med 276.000 personer - svarende til 4,8 procent - over de næste ti år.

Det er især andelen af ældre, der vokser. Alene aldersgruppen af 70-årige eller ældre ventes at stige med 203.000 personer.

Også andelen af indvandrere og efterkommere vil ifølge fremskrivningen stige.

Hvor indvandrere og efterkommere i dag udgør henholdsvis ni og tre procent af befolkningen, vil de om ti år udgøre 11,5 og 4,1 procent af indbyggerne i Danmark.

Forskellen mellem indvandrere og efterkommere er, at indvandrere er født i udlandet, mens efterkommere er født i Danmark.