Hugo født med Downs: Forældrene kalder det 'opturssyndromet'

Ingen scanninger fangede, at Jamel og Annas søn Hugo ville blive født med Downs Syndrom. Nu hylder forældrene 'opturssyndromet' på Facebook

Jamel Sundoo og Anna Mezin blev den 30. maj forældre til Hugo, der er født med Downs Syndrom. (Foto: Jamel Sundoo)
Jamel Sundoo og Anna Mezin blev den 30. maj forældre til Hugo, der er født med Downs Syndrom. (Foto: Jamel Sundoo)

Da Jamel Sundoo og Anna Mezin fra København blev forældre den 30. maj, blev deres liv væltet endnu mere radikalt på hovedet end tilfældet er for de fleste nybagte forældre.

Parret kunne med det samme se, at deres søn Hugo ikke var helt som andre babyer og efter 10 dage med diverse tests, viste det sig, at Hugo er født med Downs Syndrom. Noget, som ikke kunne ses ved nakkefoldsscanningen, der bl.a. kan vise, om et foster har kromosomfejl, når den foretages i 11-13 uge i graviditeten.

Se også: Mor sender dybfølt tak til medarbejder, der hjalp hendes søn med Down's

Men overraskelsen har langt fra påvirket det nybagte forældrepars humør. Nærmest tværtimod. Søndag aften lagde Jamel Sundoo en tekst ud på sin Facebook-profil, forfattet af hans kommunikationsansatte kone, hvor det bl.a. lyder:

'Hugo er født med et ekstra kromosom der gør, at han er meget glad og en fest at være sammen med. Vi kan jo ikke forstå, at det hedder Downs syndrom når han i virkeligheden ligner en der har kæmpe optur på. Vi har derfor valgt at omdøbe det til opturs syndromet.'

Opslaget har i skrivende stund fået over 4.300 likes.

Dette billede af Hugo lagde Jamel Sundoo op på sin Facebook-profil  sammen med Anne Mezins tekst. (Foto: Jamel Sundoo)

Jamel Sundoo er da også i højt humør, da Ekstra Bladet fanger ham i telefonen:

- Det er et interessant liv. Jeg er meget heldig, at jeg har fået et special need-barn, for sandsynligheden for at få et special need-barn er ikke særlig stor.

Det satte naturligvis tanker i gang for Jamel Sundoo og Anna Mezin, da de blev klar over, at Hugo havde Downs.

- Vi tænkte over, hvordan hans liv kommer til at være, og hvordan det kommer til at påvirke vores liv. Men vi kom frem til tanken: Du er ikke klar til at blive forælder, hvis du ikke er klar på det uforberedte, siger Jamel Sundoo og tilføjer, at Hugo desuden er fuldstændig sund og rask.

Se også: Ben holdt sit løfte og inviterede veninde med Downs Syndrom med til bal

Inden Anna Mezin, som er 33 år, blev gravid, havde parret diskuteret, hvad de ville gøre, hvis det viste sig ikke at være et helt almindeligt barn:

- Hvis det var en grøntsag, ville vi få en abort. Men vi blev enige om, at hvis man er sund og rask, skal man have en chance, siger Jamel Sundoo, der selv er 23 år.

Efterfølgende skulle det nybagte forældrepar fortælle familien om det særlige ved Hugo. Det var heldigvis en positiv oplevelse:

- Vi samlede familien og sagde, at han havde Downs - og at vi selv tog det med oprejst pande, hvilket vi også håbede, at de ville gøre. Alle tog det rigtig pænt og var meget støttende. De var enige om, at han da bare skulle have kærlighed, siger Jamel Sundoo.

Ifølge Jamel Sundoo sker det i to ud af 7.000 tilfælde, at der bliver født et barn med Downs på Hvidovre Hospital - vel og mærke uden forældrene har kendskab til det.

- Vi er ikke religiøse, men når man får den info, kan man ikke lade være med at tænke, at der må være en mening med det her.

Hugo får sig en lur med hunden. (Foto: Jamel Sundoo)

Parret skal snart have foretaget en række tests, der kan være med til at vise, om der er en årsag til, at de har fået en søn med Downs Syndrom.

Men lige gyldig om man finder frem til en årsag eller ej, vil Jamel Sundoo og Anna Mezin gøre alt for at hylde deres søn - derfor vil de snart holde en fest for ham, ligesom de har oprettet Instagram-kontoen 'downwithhugo', hvor man følge med i Hugos liv.

Intl. kendte - 16. maj. 2015 - kl. 16:04 Ung model med Downs vil ændre vores skønhedsideal

1 af 2 Her en den lille familie - bestående af Jamel Sundoo, Anna Mezin og lille Hugo - samlet. (Foto: Jamel Sundoo)
2 af 2 Jamel Sundoo og Anna Mezin blev den 30. maj forældre til Hugo, der er født med Downs Syndrom. (Foto: Jamel Sundoo)
121 kommentarer
Vis kommentarer