Hun bed så meget negle at hun fik tommelfingeren amputeret

Voldsom mobning førte til ukontrolleret neglebidning - vi advarer mod voldsomt billede i artiklen

20-årige Courtney har fået amputeret sin tommelfnger. (Foto: Privatfoto/Facebook)
20-årige Courtney har fået amputeret sin tommelfnger. (Foto: Privatfoto/Facebook)

Da den i dag 20-årige Courtney Whithorn fra Australien var 16 år gammel, bed hun så meget negle på grund af mobning i skolen, at hun her, fire år senere, har fået amputeret sin tommelfinger. Det skete fordi der i tommelfingeren udviklede sig en meget sjælden form for hudkræft.

Det skriver flere medier heriblandt Metro, Newsweek og Daily Mail og nyhedsbureauet Mercury Press.

Skjulte sin tommelfinger
Den grove mobning af Courtney kulminerede med, at hun reagerede med, at bide hele sin tommelfinger-negl af i 2014. Efterfølgende blev Courtney så flov, at hun holdt sin skambidte tommelfinger skjult fra sin familie og sine venner ved at knytte sin hånd og i øvrigt gå med kunstige negle i fire år.

Men Courtney Whithorn havde forårsaget et så voldsomt traume i sin neglerod, at der udviklede sig en sjælden form for hudkræft, der med den engelsk/latinske betegnelse hedder 'acral lentiginous subungual melanoma'.

- Da jeg fandt ud af, at det faktum, at jeg havde bidt min tommelfinger-negl af, var årsagen til min kræftsygdom, blev jeg rystet, fortæller Courtney, der har svært ved at forlige sig med, at det faktisk er noget, hun har gjort ved sig selv.

Siden Courtney fik sin chok-diagnose i juli måned i år, er hun blevet opereret fire gange i tommelfingeren. Og selv om lægerne har forsøgt at redde Courtneys tommelfinger, blev hendes tommelfinger amputeret for nylig ved den fjerde operation i et forsøg på at sikre, at kræften ikke bredte sig.

Så voldsom så Courtneys tommefinger ud, efter at hun havde bidt hele sine tommelfinger-negl af. (foto: Mercury Press)
Så voldsom så Courtneys tommefinger ud, efter at hun havde bidt hele sine tommelfinger-negl af. (foto: Mercury Press)
 

Huden blev helt sort
Til Mercury Press fortæller Courtney:

- Jeg blev helt forfærdet, da min hud på tommelfingeren begyndte at blive sort. Og jeg viste min tommelfinger til andre for første gang i år, fortæller Courtney, der i første omgang opsøgte en læge af kosmetiske grunde. Her blev hun henvist til en plastikkirurg, der dog hurtigt opdagede, at der var noget alvorligt galt med tommelfingeren. Og efter en vævsprøve konstaterede lægerne, at Courtney havde fået kræft i tommelfingeren.

- Når man tænker på, hvor mange børn og unge, der bider negle, er det helt vildt, at det blev så alvorligt for mig, fortæller Courtney, der vil advare andre om at bide negle ved at fortælle sin egen historie.

Udsat for grov mobning
Som 16-årig blev Courtney pludselig offer for grov mobning i sin skole, og den medfølgende angst og stress førte til, at hun begyndte at bide negle endnu mere intenst, end hun plejede.

- Der begyndte at cirkulere nogle rygter omkring mig på skolen. Når jeg sad ved frokostbordet i skolen, blev jeg fuldstændigt ignoreret af de andre, som om jeg ikke eksisterede. Jeg begyndte at bide negle som en slags reaktion på mobningen. Da jeg bed hele min tommelfinger-negl af i 2014 opdagede jeg det faktisk ikke før, at jeg så, hvor meget blod der var, fortæller Courtney, der nu ønsker at give gode råd til andre, der bider negle.

- Hvis jeg skulle sige noget er det simpelthen, at man skal stå ved, hvem man selv er. Ligegyldigt, hvad der sker. Vær dig selv, og vær den person, som du har behov for at være.

Ekstra Bladet har også været i kontakt med Courtney, der siger følgende til vores danske læsere:

- At bide negle og mobning går hånd i hånd. Mobningen blev så ekstrem, hvilket øgede min angst, der igen betød, at jeg bed endnu mere negle.

Sjældent med kræft ved neglebidning
Ekstra Bladet har også kontaktet den danske læge Jerk Langer for at høre, om ukontrolleret og voldsom neglebidning kan føre til denne form for kræft?

- Ja, i nogle tilfælde mistænker man, at en læsion af neglen kan være medvirkende årsag. Så det kan udmærket tænkes at neglebidning har spillet en rolle. Men det hører til sjældenhederne. Det er dumt at bide negle, fordi man får grimme negle, og fordi det signalerer nervøsitet. Men for langt langt de fleste  gælder det da heldigvis, at man ikke skal være bange for at få kræft, siger lægen Jerk Langer til Ekstra Bladet.

Her er Courtney indlagt på hospitalet i forbindelse med en af sine operationer i tommelfingeren. (Foto: Mercury Press)
Her er Courtney indlagt på hospitalet i forbindelse med en af sine operationer i tommelfingeren. (Foto: Mercury Press)
 

 

 

 

 

 

 

1 af 3 Så voldsom så Courtneys tommefinger ud, efter at hun havde bidt hele sine tommelfinger-negl af. (foto: Mercury Press)
2 af 3 Her er Courtney indlagt på hospitalet i forbindelse med en af sine operationer i tommelfingeren. (Foto: Mercury Press)
3 af 3 20-årige Courtney har fået amputeret sin tommelfnger. (Foto: Privatfoto/Facebook)
72 kommentarer
Vis kommentarer