Hun skulle undersøges for kræft: Lægerne fik et chok over hvad de fandt

Kvinden havde knuder i armhulerne samt i lungerne og i brystet - til lægernes store overraskelse viste det sig, at knuderne havde forbindelse til en 15 år gammel tatovering - advarsel mod voldsomt billede

Modelbillede: Her er lægerne i gang med en operation.(Foto: Shutterstock)
Modelbillede: Her er lægerne i gang med en operation.(Foto: Shutterstock)

Læger i Australien har netop behandlet en så usædvanlig sag, at de efterfølgende i mandags offentliggjorde den på den medicinske hjemmeside Annals of Internal Medicine...

Hele sagen startede med, at en 30-årig kvinde blev undersøgt i forbindelse med nogle lymfeknuder i hendes armhuler, der var hævede og ømme. Et problem, som kvinden havde haft i flere uger. Efter en krops-scanning opdagede lægerne også, at kvinden havde hævede lympeknuder i sit bryst samt tæt på hendes lunger

- I 99 tilfælde ud af 100 ville disse symptomer betyde, at kvinden led af lymfekræft. Men sådan var det bare ikke, fortæller lægen Dr. Christian Bryant fra Royal Prince Alfred Hospital i Sydney i Australien ifølge CNN.

Lægerne opererede en af lymfeknuderne ud fra hendes armhule og undersøgte den derefter ganske grundigt, blandt andet under et mikroskop. Og her blev de nærmest chokerede, da de fandt ud af, at store dele af lymfeknuden bestod af sort blæk fra en 15 år gammel tatovering, som kvinden havde fået lavet på det meste af ryggen. Og nu var hendes immun-system begyndt at reagere på tatoverings-blækken, der havde sat sig i flere af kroppens lymfeknuder.

(artiklen fortsætter under billedet)

Her er lymfe-knuden, der blev opereret ud af kvindens armhule placeret på lægens hånd. De sorte pletter i knuden stammer fra blæk fra en 15 år gammel tatovering, som kvinden fik lavet på ryggen. (Foto: Annals of Internatl Medicine)
Her er lymfe-knuden, der blev opereret ud af kvindens armhule placeret på lægens hånd. De sorte pletter i knuden stammer fra blæk fra en 15 år gammel tatovering, som kvinden fik lavet på ryggen. (Foto: Annals of Internatl Medicine)

Mange kræftformer, heriblandt lymfekræft, der kommer fra immun-cellerne,  kan i øvrigt ifølge CNN få lymfeknuderne til at hæve. Lymfeknuder kan også hæve på grund af infektioner eller betændelse. I forbindelse med den australske kvinde, der i læge-rapporten er anonym, var hendes lymfeknuder betændte som en reaktion på den gamle blæk fra den 15 år gamle tatovering. Og ikke på grund af cancer-celler.

Da lægerne, som nævnt tidligere, fjernede lymfeknuden fra hendes armhule fandt de en stor klynge immun-celler, der var fyldt med sort blæk. Udover den 15 år gamle tatovering på ryggen, havde kvinden også for nylig fået lavet en tatovering på sin skulder.

- Huden har sine egne immun-celler, der altid overvåger huden. Når disse immun-celler støder på den sorte blæk, en såkaldt fremmed substans, absorberer de blækken og flytter sig fra hudområdet til lymfeknuderne i løbet af en årrække. Men immun-cellerne kan ikke destruere blækken, fortæller lægen Bill Stebbins til CNN i forbindelse med, hvorfor man så mange år efter fandt så store mængder blæk i nogle af kvindens lymfeknuder.

Men det faktum, som lægerne har været mest chokeret og forundret over, er, hvorfor kvinden lymfeknuder først reagerer voldsomt på blækken hele 15 år efter. Det beskriver lægerne selv som et mysterie.

Der må være et eller andet, der har sat en reaktion i gang, men lægerne har endnu ikke fundet ud af, hvad det kan være.

Lægen Christian Bryant fortæller følgende:

- Patienten fortalte os, at hendes tatoveringer ind i mellem ville klø, men kun et par enkelte dage hver måned. Den type betændelse, som man fandt i hendes lymfeknuder, kunne man ikke finde i hendes hud.

Bryant og hans kolleger har aldrig nogen sinde set noget lignende.

- Jeg kan på ingen måde sige, hvor normalt det egentlig er. De fleste mennesker, der er tatoveret har jo slet ingen problemer i den retning.

  

Modelbillede: Kvinden fik en tatovering på ryggen for 15 år siden. Det udviklede sig til nogle lymfe-knuder indeholdende blæk, som chokerede lægerne. (Foto: Shutterstock)
Modelbillede: Kvinden fik en tatovering på ryggen for 15 år siden. Det udviklede sig til nogle lymfe-knuder indeholdende blæk, som chokerede lægerne. (Foto: Shutterstock)

 

 

 

 

1 af 3 Her er lymfe-knuden, der blev opereret ud af kvindens armhule placeret på lægens hånd. De sorte pletter i knuden stammer fra blæk fra en 15 år gammel tatovering, som kvinden fik lavet på ryggen. (Foto: Annals of Internatl Medicine)
2 af 3 Modelbillede: Kvinden fik en tatovering på ryggen for 15 år siden. Det udviklede sig til nogle lymfe-knuder indeholdende blæk, som chokerede lægerne. (Foto: Shutterstock)
3 af 3 Modelbillede: Her er lægerne i gang med en operation.(Foto: Shutterstock)
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen