Hundredevis af TUI-gæster igen fanget i Thailand: Hvornår kommer vi hjem?

Store forsinkelser i Thailand efter at TUI fly fik motorproblemer og måtte sikkerhedslande i Turkmenistan

Godt tre hundrede gæster hos rejseselskabet TUI er fortsat fanget i Thailand på grund af flyproblemer.

- Hvornår kommer vi hjem, spørger gæsterne.

For indtil nu har de mange gæster kun oplevet  fly-aflysning på fly-aflysning.

- Vi kan simpelthen ikke få besked om, hvornår vi kan forvente at være i Danmark igen, siger Jesper Dahl Nielsen, der sammen med sin hustru Jane og to børn på to og fire år befinder sig i Mai Khao Lak.

Kørte kun 30 meter
De mange TUI-gæster skulle have været af sted torsdag aften lokal tid fra Phuket.

- Men bussen, der kom og hentede os, nåede kun at køre 30 meter, før vi fik at vide, at flyet var forsinket i tre timer. Bagefter fik vi  oplyst, at nu var flyet helt aflyst. Vi fik et nyt hotel-værelse at overnatte i.

Senere kom meldingen, at vi skulle hjem klokken 21.55 lokal tid fredag aften.

Her til formiddag fredag har vi fået at vide, at det fly også er aflyst. Nu har vi så fået en ny tid med afgang fra Phuket 4.35 lørdag. Da vi spurgte vores i øvrigt meget søde guider om det, havde de slet ikke hørt om denne afgang. Lige nu er der afgang lørdag 5.35, men vi stoler efterhånden ikke på noget fra TUI, lyder det fra Jesper Dahl Nielsen.

Motor gik i stykker
Det store fly-kaos er opstået efter at et TUI-fly fra København forleden måtte sikkerhedslande i Turkmenistan på grund af problemer med det ene af flyets motorer.

Dansk passagerfly i motorproblemer: Sikkerhedslandet i Turkmenistan

De strandede gæster blev hentet af et fly fra London.

- Men på grund af besætningens hviletids-bestemmelser kunne flyet ikke omgående tage vore gæster med tilbage til København. Det ligger nu fast, at de 285 voksne og 11 børn skal med en afgang lørdag morgen klokken 04.35. Vi beklager meget de skiftende meldinger, som kan have skabt en vis forvirring, siger pressechef Christian Grandjean til Ekstra Bladet.

TUI har indenfor den seneste måneds tid været ramt af flere store flyforsinkelser, som har givet selskabets gæster et ufrivilligt og forlænget ophold i Thailand.

Nye forsinkelser på Thailands-fly: Piloterne kan ikke lukke vinduet

Dels har der været problemer med brændstoffet og et vindue, der ikke kunne lukkes ind til cockpittet. Dels har besætningernes hviletids-bestemmelser - og nu også problemer med en flymotor - udløst voldsomme forsinkelser og aflysninger.

- I har haft en del problemer med flyvninger til Thailand på det sidste. Giver det anledning til nogle overvejelser hos jer?

- Jeg vil først og fremmest gerne beklage overfor de gæster, som har været ramt af problemerne. Det er vi oprigtigt kede af. Vi vil jo gerne give vores gæster det bedst mulige produkt. Men sikkerheden er det vigtigste for os. Vi ikke vil gå på kompromis med den af hensyn til passagerne og de myndighederne, der kontrollerer os, siger Christian Grandjean.

- Vi hører gang på gang fra gæsterne, at jeres fly er for gamle og bør udskiftes.

- Vi holder naturligvis løbende øje med hele vores flyflåde. Vi er ved at udskifte flyene over en periode. Men det er nu ikke på grund af disse hændelser. Flyene er absolut sikkerhedsmæssigt forsvarlige. Der har været en række enkeltstående hændelser, og vi ser ikke et mønster i de seneste episoder, siger pressechefen hos TUI.

I Thailand venter Jesper Dahl Nielsen og familien på at komme hjem.

- Jeg ved godt, at vi får en økonomisk kompensation for forsinkelserne. Men det er jo ikke derfor, at man tager på ferie. Vi har jo en hverdag derhjemme, som også skal passes. Jeg skal på arbejde på søndag, så nu vil jeg gerne hjem, siger den 37-årige nordjyde til Ekstra Bladet.

Mere bøvl med TUI: Flere hundrede danskere igen fanget i Thailand

TUI KØBER NYE FLY

Flere gæster har overfor Ekstra Bladet kritiseret TUIs fly for at være gamle og umoderne.

Pressechef Christian Grandjean oplyser, at TUI er i gang med at udskifte ældre fly med helt nye fly. Til den nordiske flåde er der bestilt i alt fem nye Boeing 737 MAX 8.

Det første af de fem fly er allerede i drift.

TUI Group har alt i alt bestilt 72 fly af modellerne 737 MAX 8 og 10.

Det nye 737 MAX 8, der er fjerde generation i 737-serien, anses som det nyeste indenfor luftfartsteknologi. Flyets brændstofforbrug er 14 procent mere effektivt, sammenlignet med de nuværende 737 NG-fly.

Flyets støjforurening er reduceret med hele 40 procent.

- For TUIs fremtidige rejsende tilbyder flyet de hidtil bredeste pladser, flere pladser med ekstra benplads, og alle ryglæn vil være udstyret med High Power USB-stikkontakter, oplyser pressechefen.

Flyene har plads til 189 passagerere og har en rækkevidde på 6,510 kilometer.