Hundredtusinder af tyskere viser modstand mod handelsaftaler

Demonstranter frygter, at handelsaftalerne TTIP og Ceta vil give for meget magt til multinationale selskaber.

Følg Samfund

Et stort antal tyskere gik på gaden i syv tyske byer lørdag for at vise deres modstand mod frihandelsaftalerne TTIP og Ceta, som EU forhandler om med henholdsvis USA og Canada.

Demonstranterne mener, at aftalerne vil undergrave demokratiet og sænke standarderne for miljøbeskyttelse, fødevaresikkerhed og arbejdstageres rettigheder.

Under det fælles slagord "Stop Ceta - stop TTIP" viste omkring 70.000 demonstranter i Berlin deres modstand mod handelsaftalerne, som ifølge kritikere vil give for meget magt til multinationale selskaber på bekostning af forbrugere og ansatte.

Arrangørerne havde håbet, at mindst en kvart million mennesker ville møde op i de syv tyske byer, hvor der var planlagt demonstrationer - Berlin, Hamburg, München, Frankfurt, Leipzig, Köln og Stuttgart.

Politiet vurderer ifølge nyhedsbureauet dpa, at omkring 70.000 deltog i demonstrationen i Berlin, og at rundt regnet 200.000 mennesker protesterede i de syv byer i alt.

Tysklands socialdemokratiske økonomiminister, Sigmar Gabriel, betegner derimod handelsaftalerne som Europas bedste chance for at forme globaliseringen, så den er indrettet efter menneskers behov og ikke kun i nogle få store selskabers interesse.

- Hvis Ceta slår fejl, får vi ikke en ny chance for at forme globaliseringen på denne måde i flere årtier, siger han i et interview med avisen Bild lørdag.

- Europa er stadig det største handelsområde i verden. Vi bør udnytte denne magt, siger Gabriel.

Mandag skal hans eget regeringsparti, SPD, stemme om, hvorvidt partiet bakker op om aftalen mellem USA, Canada og EU. Gabriel er selv en varm fortaler for Ceta-aftalen, mens en del politikere på partiets venstrefløj er imod.

Også i enkelte andre lande var der mindre demonstrationer lørdag. Blandt andet i Sverige, hvor aktivister i Stockholm og Gøteborg viste deres modstand mod aftalerne, og i Østrig, hvor der var protester i Wien og Salzburg.

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.