Så er det slut med de seneste par års skattestop på boligbeskatningen.
De sidste to år har de konservative ved de årlige finanslovsforhandlinger fået gennemtrumfet, at ejendomsskatten ikke måtte stige. Men nu kværner skattemøllen lystigt igen. Så i øjeblikket vælter det ind med breve om de nye ejendomsskatter for 2018, og det er grim læsning for mange boligejere.
Værst går det ud over husejerne på Frederiksberg, der i gennemsnit skal af med ekstra 3020 kr. i år og yderligere 3463 kr. til næste år, viser beregninger, som Danske Bank har lavet for Ekstra Bladet.
I København, Rudersdal, Gentofte, Hørsholm og Lyngby lyder ekstraregningen på mellem 2000 og 3000 kr. hvert af årene, mens boligejerne i kommunerne vest for København som Rødovre, Ballerup og Gladsaxe slipper med ekstraregninger på mellem 1000 kr. og 2000 kr.
Tvangslån
Det nye er, at du ikke behøver at betale stigningen. Ja faktisk kan du slet ikke få lov. Folketinget har nemlig besluttet, at kommunen skal tvangslåne dig pengene til stigningen både i år og til næste år.
- Selv om det lyder godt, så er det jo penge, man skylder. Det skal man jo være opmærksom på, siger Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.
Selv om lånet både rente og gebyrfrit i begge år, skal man alligevel holde et vågent øje, mener han.
Renter på
- Det er jo kun rentefrit indtil 2021, hvor den nye boligbeskatning træder i kraft. Så der skal man tage stilling til, om man vil betale lånet tilbage, eller man vil lade det stå. Men så kommer der altså renter på i fremtiden. Det skal man huske.
Det indefrosne beløb dækker både stigningen i den regning, du betalte i januar for første halvår og den nye rate for andet halvår, der bliver sendt ud nu. Det skyldes, at skattemyndighederne ikke kunne nå at få systemerne på plads i begyndelsen af året.
- Det kan jo være dejlige penge, fordi den regning, der skal betales, bliver væsentligt lavere her i andet halvår. Så bliver der mere til overs på kontoen, men man skal være klar over, at det er lånte penge, du bruger.
Frivilligt fra 2021
Som sagt er ordningen med tvangslånene kun midlertidig.
Fra 2021 bliver det frivilligt, om man vil lade stigningerne indefryse. Men så kommer der også renter på. Det vil sige, at alle fremover kan indefryse en del af deres grundskyld, hvor det i dag kun er pensionister.
- Ideen er jo, at folk ikke skal gå fra hus og hjem, fordi deres grund er blevet mere værd, og de skal betale mere i ejendomsskat. Men hvis man sidder i mange år i det samme hus, og priserne stiger som i fortiden, så kan det blive mange penge, man pludselig skylder, siger Las Olsen.
Sværere at låne
- Så det er ikke noget, man bare skal gøre for sjov. Kommunen skal låne dig pengene. Men det er jo penge, du skylder, og som der løber renter på. Det kan godt få stor betydning, hvis du vil sælge dit hus, eller du har brug for at låne penge til andre ting. Så kan du måske pludselig ikke det.
Las Olsen sammenligner systemet med de nuværende uddannelseslån, SU'en.
- De er nemme at få, men de skal betales tilbage