Hundredvis af danskere raser mod Arla: 'Hvordan kan I være så hjerteløse?'

Foreningen Anima lancerede tirsdag en stor kampagne rettet mod Arla, og det har fået hundredvis af rasende danskere til tasterne. Problematikken er dog ikke helt så enkel, som den bliver fremlagt, fortæller ekspert

Sådan reklamerer dyreværnsorganisationen i levende billeder om Arlas adskillelse af kalv og mor. (Video: Anima)
Følg Samfund

'Skam jer', 'håber folk boykotter jeres mælk' og 'hvordan kan I være så hjerteløse at skille et barn fra dets mor?'.

Den får ikke for lidt på Arlas Facebook-side, hvor hundredvis af danskere har rettet deres vrede mod den danske mælkegigant. Årsagen er, at foreningen Anima netop har lanceret en kampagne, der skal sætte fokus på dyrevelfærden i den danske mælkeproduktionen.

Sloganet er '12 timer med mor' og beskriver, hvordan nyfødte kalve bliver fjernet fra deres mødre efter bare 12 timer, og det mener Anima ikke er i orden.

- Der er intet naturligt ved at tvangsfjerne en kalv fra sin mor. Dyrene føler angst og afsavn, og de vil kalde på hinanden i op til flere dage. Forbrugerne føler sig ført bag lyset af branchens idylliserende billede af dyrevelfærd. Arla bør simpelthen stoppe adskillelsen, hvis den vil komme sine kunder i møde, siger kommunikationschef i Anima Thorbjørn Schiønning i en pressemeddelelse.

Efterfølgende har over 100 brugere på Facebook rettet deres vrede mod den store danske virksomhed.

Her er bare et minimalt udsnit af de mange kommentarer på Arlas Facebook-side.

Pest eller kolera
Ekstra Bladet har i kølvandet på den massive kritik og kampagnen, som Anima har rullet ud i 11 danske dagblade, talt med professor i dyrevelfærd ved Københavns Universitet Peter Sandøe. Han fortæller, at problematikken er en anelse mere kompliceret end som så.

Ifølge ham har koen og kalven har rigtig godt af at være sammen, fordi de kommer bedre i gang med deres liv. Men der er alligevel nogle udfordringer. For uanset hvad bliver koen ked af det.

- Det helt grundlæggende problem er, at hvis de ikke er sammen, så mister de noget i forhold til sundhed og velfærd. Men hvis de er sammen, så bliver de rigtig gode venner. Og jo længere de er sammen, jo mere kede af det bliver de, når man skiller dem ad. Adskillelsen er givetvis ubehagelig for begge parter. Så langt har Anima ret. 

Artiklen fortsætter under billedet ...

Arlas hovedkvarter på Sluseholmen i København. Foto: Jens Dresling/Polfoto
Arlas hovedkvarter på Sluseholmen i København. Foto: Jens Dresling/Polfoto

- Desværre er det lidt ligesom at vælge mellem pest og kolera: Hvis ikke dyrene er sammen et stykke tid, taber de i sundhed; men jo længere de er sammen, jo mere traumatisk bliver den uundgåelige adskillelse, siger Peter Sandøe.

- Men hvis man skal have mælk ud af dem, så SKAL de adskilles fra deres mor?

Du kan nok godt finde nogle lidt langhårede og alternative producenter, der kan producere mælk uden at adskille ko og kalv. Man skal passe på med at sige, at det slet ikke kan lade sig gøre, men rationelt drevne og effektive mælkeproducenter kan ikke få det til at fungere. De er nødt til at skille dem ad, hvis det skal være en forretning. Det gælder også for de økologiske mælkeproducenter.

- Det er fuldstændig rigtigt, at både køer og kalve bliver kede af det og brøler, når de bliver skilt ad. Men vi ved ikke, om de tager varig skade, men umiddelbart er det nok traumatisk for dem. Koen mister sit afkom, kalven mister sin livline. Ude i naturen er det jo helt afgørende, at kalve har deres mor, for ellers overlever de ikke. Derfor har de naturligvis nogle meget stærke instinkter, siger Peter Sandøe.

Arla: Vi deler deres ærgrelse
Peter Sandøe fortæller, at han var med i det udvalg, der anbefalede, at køerne skulle være sammen med deres mor i mindst 12 timer, inden man har lov til at skille dem ad. I udvalget var der enighed om, at der her er tale om en vanskelig balancegang.

Men sådan har det ikke altid været. 

- Indtil for nylig hev landmændene bare ko og kalv fra hinanden med det samme. Kalvene blev straks placeret for sig i en boks, men undersøgelser har vist, at det er vigtigt for køernes og kalvenes sundhed, at de er sammen i et stykke tid. Derfor endte vi på løsningen med de 12 timer, siger han til Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet har også talt med Arla, der har følgende svar på kritikken.

'Hos Arla deler vi Animas ærgrelse over, at kendskabet til landbruget og fødevareproduktionen gennem de seneste årtier er blevet mindre. Vi erfarede det samme, da vi for et par år siden lavede en befolkningsundersøgelse om emnet i Danmark, Sverige, Tyskland og England.'

Netop denne kløft mellem by og land er den primære grund til, at vi nu igennem en årrække har afholdt forskellige aktiviteter, der bygger bro mellem landbruget og forbrugerne. Det drejer sig blandt andet om Åbent Landbrug, Økodag, skolebesøg og gårdbesøg, der hvert år trækker flere end 200.000 forbrugere ud på landet for at se, hvordan mælkeproduktionen foregår', skriver Arla i et mailsvar til Ekstra Bladet. 

Vi hører her ouverturen til en mulig katastrofe

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.