Hvad har corona lært dig: Jakunguak Skade

Coronakrisen vil forandre Danmark. Kan det blive til det bedre? Hvad har vi lært? Som individ og som nation? Og hvordan forbedrer vi Danmark? Vi har spurgt en række danskere. I dag: Jakunguak Skade, skolelærer, Nuuk

Med et mere kontrolleret forbrug vil verden være et bedre sted at leve i. Den vil være i balance, fastslår Jakunguak Skade. Privatfoto
Med et mere kontrolleret forbrug vil verden være et bedre sted at leve i. Den vil være i balance, fastslår Jakunguak Skade. Privatfoto
Følg Samfund

- Hvad kan coronakrisen føre med sig af godt, og hvad har vi lært af den?

– Der har gennem hele menneskets historie hersket pest og kolera. Mange af sygdommene har været mere eller mindre menneskeskabte. Overforbrug af naturens ressourcer koster. Mangel på hygiejne koster. Med kontrolleret forbrug vil verden være et bedre sted at leve i. I balance.

– Coronavirus er bare en lille del af coronaviridae- og nidovirales-familien, og mennesket har været ramt af mange forskellige virusser gennem tiden, polio for eksempel. Der døde mange mennesker dengang. 

– Ved at fremstille modgift kan vi overleve fremtidige angreb. Men verden består af millioner af bakterier og virusser. Mennesket er kommet til efter dem, og vi er ikke immune. Mange bakterier er gode bakterier og lever i harmoni på og i os.

- Hvad ser du gerne er væk, når vi når frem til et Danmark efter corona?

– Jeg er sikker på, at folk vil blive bedre til at efterleve påbud, uanset om det er politiet, politikere eller andre, der giver ordre. Hvis det altså er påkrævet! Maks. antal personer et sted betyder maks. antal personer. Ikke flere! 

– Men mennesket er et flokdyr, der har fejret triumfer gennem racens korte historie. Ved hjælp af kommunikation er mennesket blevet ’den store hersker’ på jorden. Men husk: Alt har en grænse! Naturkræfter, som mennesket har sat formler på. Men naturen har også umålelige kræfter.

- Vil danskerne være forandrede af krisen – og vil du selv være forandret?

– Vi rammes alle af vira flere gange om året, omgangssyge m.m. Vi har overlevet som race, og vi vil overleve covid-19. Men mange mennesker er allerede døde af sygdommen, og mange vil dø. Det har ikke de ikke fortjent. 

– Der må ikke sættes usynlige grænser mellem mennesker på grund af covid-19. Men i disse tider skal der være grænser, og disse grænser kan brydes, når krisen er ovre. Jeg er en del af menneskeracen, der vil overleve.

Hvad har corona lært dig: Aksel Madsen

Hvad har corona lært dig: Benjamin Koppel

Hvad har corona lært dig: Vincent F. Hendricks

Hvad har corona lært dig: Sandie Westh

Hvad har corona lært dig: Anders Moseholm

Hvad har corona lært dig: Ritt Bjerregaard

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+