Hvad jeg fandt i skuffen: Den virker endnu!

Nostalgi i gemmerne: Stik dén, Duracell! Her er lommeregneren fra 1978 – og den virker endnu

Her er beviset: Den skrammede Sigma-lommeregner i miniformat fra 1978 er ikke alene funktionsdygtig, men den kører også på de originale batterier, som sad i den ved købet. (Foto: Ernst van Norde)
Her er beviset: Den skrammede Sigma-lommeregner i miniformat fra 1978 er ikke alene funktionsdygtig, men den kører også på de originale batterier, som sad i den ved købet. (Foto: Ernst van Norde)
Følg Samfund

I en skummel skuffe fuld af  sære dimser og spøjse souvenirs fandt jeg forleden en gammel lommeregner på størrelse med et dankort. Den var skrammet og støvet af ælde. Ja, det var nærmest en antik én af slagsen helt tilbage fra elektronikkens oldtid i 1970’erne, hvor datidens gadgets var designet til at blive kasseret efter brug.

Men dér blandt nullermænd og skæve tegnestifter lå den for længst udtjente Sigma LCD 100 – engang verdens mindste og tyndeste lommeregner – 3,9 mm -  med et display og cifre af flydende krystaller, LCD.

50 flade kroner – og det var mange penge i 1978 – gav jeg for lilleputten fra japanske Casio.

Pr. refleks trykkede jeg på ’on’ - og voila efter næsten fire årtiers dvale tændte apparatet øjeblikkeligt - og det fungerede prima. Ud over at gange, dividere, lægge til og trække fra kan det tage kvadratrødder, procenter og huske en mellemregning.

For at det ikke skal være løgn, så virker de originale batterier endnu – på 38. år. Jeg ved godt, det lyder utroligt, men det er ikke desto mindre sandt. Og dét undrer mig virkelig, for den fikse minicard-calculator, som Casio døbte den, har regnet sig gennem bunker af tal fra selvangivelse til huskøb og budgetter.

Stik dén, Duracell!

Har du også gjort et kuriøst skuffefund, som du undres over eller som får dig til at mindes en svunden tid, så send os et par ord og et foto af genstanden til Ekstra Bladet på 1224@eb.dk.

 I 1971 kunne den tip-top moderne lommeregner af mærket Sharp erhverves for den nette sum af 345 dollar. (Reklamefilm)

Hun mobber. Hun intimiderer. Hun håner.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.