Hval svømmer rundt i dansk fjord

Det er ikke normalt, at kaskelotter svømmer rundt i fjorde, fordi der ikke er så dybt som på åbent hav

Her kan du høre mere om hvalen, der har besøgt Vejle Fjord

Har du billeder af kaskelothvalen? Send dem gerne i en sms (alm. takst) eller mail til 1224@eb.dk

En kaskelothval har mandag eftermiddag og aften svømmet rundt i Vejle Fjord. Det fortæller Helle Thuesen, der er naturvejleder hos Naturstyrelsen, til Ekstra Bladet.

- Jeg fik en opringning omkring klokken otte i aften. Det var fra nogen, som havde set den på sydsiden af fjorden, siger Helle Thuesen.

Da hun kom derud, var hvalen dog ikke til at se.

- Så jeg stod der og kunne ikke finde den, siger naturvejlederen.

Heldigvis fik hun dog et nyt opkald. Denne gang fra personer, der havde set den fra den anden side af fjorden, og rigtig nok lå den derude og svømmede rundt, da Helle Thuesen kom derover.

På lavt vand
Det er ikke normalt, at kaskelothvaler svømmer ind på så lavt og smalt vand, som der er i fjorde.

- De er typisk på lidt dybere vand, og så vidt jeg ved - uden at jeg er hvalekspert - klarer de sig faktisk ikke så godt i det smalle vand, siger Helle Thuesen fra Naturstyrelsen.

- Kan man tænke sig, at den er svømmet derind for at dø?

- Det er ikke utænkeligt. Den svømmede også roligt og stille - langt fra tophastigheden. Jeg synes heller ikke, det så ud, som om at den jagede. Men igen - det er svært at bedømme, siger Helle Thuesen.

Kan være væk i morgen
Da Helle Thuesen kørte fra fjorden omkring lidt i 22 mandag aften, så det ifølge hende ud, som om den var ved at svømme ud af fjorden.

- Indtil da havde den ligget og cirklet rundt i mindst halvanden time, siger hun.

Det er derfor ikke sikkert, at den er der i morgen, men hvis man er i området, skal man holde øje med en omkring ti meter lang hval.

- Jeg tror, at den var omkring den længde. Måske lidt større, siger Helle Thusen.

En ting er dog helt sikker: Søfartsmusset og Naturstyrelsen vil holde øje med den i de kommende dage, for at finde ud af, om den stadig vil være der.

Artiklen fortsætter under billedet:

Anastasia Rasmussen og Andreas Borgholm fangede det her billede af hvalen
Anastasia Rasmussen og Andreas Borgholm fangede det her billede af hvalen

Flere hvaler i Danmark
Det er langt fra første gang, en hval finder vej til dansk farvand. Ej heller til Vejle Fjord. I 2010 var der således en finhval, som svømmede ind i fjorden og lagde sig til at dø.

Da man senere obducerede hvalen viste det sig, at det var den ældste obducerede hval i verden med sine 130 til 140 år.

Fra tid til anden strander hvaler også på danske kyster - ofte ved Vesterhavet eller i Nordjylland. Sidst, det skete, var i februar i år, hvor en anden kæmpe finhval lå død på stranden nord for Blokhus i Nordjylland.

Den var formenligt blevet påsejlet af et skib.

Skov- og Naturstyrelsen er nu gået i gang med at fjerne hvalen fra stranden ved Blokhus. (Læserfoto) Samfund Hval strandet i Nordjylland

21 kommentarer
Vis kommentarer