Hver fjerde overlever hjertestop i det offentlige rum

Antallet af personer, der bidrager med livreddende førstehjælp ved hjertestop, er tredoblet.

Personer, der får et hjertestop i det offentlige rum, har fået forbedret deres chancer for at overleve markant. I 2002 var chancen for at overleve lige under ti procent. I 2014 er den steget til 24 procent.

Det viser en undersøgelse fra Dansk Hjertestopregister, der også har et bud på, hvorfor oddsene er blevet så meget bedre.

Historisk set overlever en ud af 30 personer, der får hjertestop, uden at modtage livreddende førstehjælp, før ambulancen ankommer. Hvis en person derimod modtager livreddende førstehjælp, er chancerne for at overleve historisk set en ud af otte.

Ifølge Danske Hjertestopregisters undersøgelse er der sket en tredobling i antallet af personer, der modtager livreddende førstehjælp inden ambulancens ankomst.

Det er ifølge Steen Hansen, der er læge og forsker på Aalborg Universitetshospital, og som står bag undersøgelsen, en afgørende faktor for, at så mange nu overlever hjertestop i det offentlige rum.

- Tallene taler for sig selv. Det nytter, når danskerne giver livreddende førstehjælp og bruger hjertestarterne, siger han.

- Den hurtige hjælp fra omkringstående kan ofte være det, der gør, at man overlever. Og det er utroligt glædeligt, at vi nu ser, at en fjerdedel overlever hjertestop i det offentlige rum.

Tre ud af fire hjertestop sker dog i hjemmet, hvor mulighederne for hjælp er dårligere. Selv om overlevelseschancen også er steget - fra to procent til otte procent - er der stadig liv at redde.

- Hvis personen, der får hjertestop, er alene i boligen, er der meget ringe chance for at overleve. Og hvis der kun er ét vidne, som både skal ringe 112 og yde genoplivning, forringer det også chancen, siger Steen Hansen.

Derudover peger Steen Hansen på, at hjertestartere sjældent kommer i brug i hjemme, da der ikke er nogen til at hente dem. Og ofte findes der ingen hjertestartere i beboelsesområder.

0 kommentarer
Vis kommentarer