Hver sjette lastbilchauffør er uopmærksom i trafikken

Med særlige kontroller i hele landet vil politiet i denne uge fange trafikanter, der ikke har øjnene på vejen

For at få flere bilister til at holde fokus på trafikken sætter landets politikredse i denne uge ind med en kontrol, der skal slå ned på uopmærksomme bilister.

Det oplyser Rigspolitiet.

- Uopmærksomhed er sammen med spirituskørsel og for høj hastighed de tre farligste faktorer i trafikken, siger politiassistent Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Forud for de aktuelle kontroller har Rigspolitiets Nationale Færdselscenter i løbet af foråret observeret 26.000 trafikanter på by-, lande- og motorveje.

Undersøgelsen har vist, at seks procent af alle førere af personbiler og varevogne udfører distraherende handlinger under kørslen.

Det tilsvarende tal for førere af tunge køretøjer som lastbiler og busser er mere end dobbelt så højt - nemlig 15 procent.

Politiet betegner det som "distraherende", når bilister taler i håndholdt eller håndfri mobiltelefon, indstiller deres GPS, spiser eller drikker.

- Vi er overraskede over, at så mange bus- og lastbilchauffører er uopmærksomme. Men det er knap så overraskende, at det sker, siger Christian Bertelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

- De kører rigtig meget og kan lave mange ting, mens de kører. Men det gør det ikke mindre farligt og ikke mindre ulovligt. Faren for, at det går galt for en lastbilchauffør, er lige så stor som for føreren af en personbil. Men lastbilen ødelægger væsentlig mere på sin vej, hvis det går galt.

Hos branche- og arbejdsgiverorganisationen Danske Vognmænd er man overrasket over undersøgelsens resultat.

- Det er skræmmende tal. Chaufførerne bør være mere fokuseret på at køre bil, når man kører bil, siger underdirektør Frank Davidsen.

Ifølge ham kan der være flere årsager til, at lige netop lastbilchauffører er mere uopmærksomme i trafikken.

- De opholder sig mange timer i førerhuset, så måske opstår der et større behov for at tjekke mobiltelefon eller lignende for at holde sig i kontakt med omverdenen.

- Det kan være en forklaring, men det er ikke nogen undskyldning, siger Frank Davidsen.

Det kan udløse en bøde på 1500 kroner, hvis man taler i håndholdt mobiltelefon, mens man kører bil. Ifølge Christian Bertelsen kan det også udløse en straf, hvis man spiser, læser eller laver noget andet distraherende under kørslen.

Det koster som udgangspunkt en bøde på 1000 kroner.

Ifølge Vejdirektoratet er uopmærksomhed årsag eller medvirkende årsag til cirka hver tredje dødsulykke i trafikken.

1 kommentar
Vis kommentarer