Hver tredje burde slet ikke modtage kontanthjælp: - Jeg er så rasende!

89 af landets kommuner har gennemgået 25.000 danskeres kontanthjælpssager, og her viser de overraskende tal, at hele 33 procent burde modtage andre ydelser eller komme videre i fleksjob. En af dem er 48-årige Bent Hansen

Bent Hansen har været på kontanthjælp i ti år, selv om han er parat til at komme i flexjob, og det er han ekstremt frustreret over. Privatfoto.
Bent Hansen har været på kontanthjælp i ti år, selv om han er parat til at komme i flexjob, og det er han ekstremt frustreret over. Privatfoto.

Foreløbige resultater fra gennemgangen af 25.000 langtidsledige viser, at tæt på 8500 danskere, der har været på kontanthjælp i fem år eller mere, faktisk ikke burde modtage ydelsen.

Det er 89 kommuner i landet, der har udarbejdet undersøgelsen i forbindelse med satspuljeprojektet 'Flere skal med', som blev lanceret i 2017. Puljens formål er netop, at kommunerne kan søge om en del af de 260 millioner kroner, der er sat til side, for at undersøge sager med danske borgere, der har været kontanthjælpsmodtagere i minimum fem år.

48-årige Bent Hansen bor i Østbirk i Horsens Kommune. Han har været på kontanthjælp i ti år, selv om han, ifølge ham selv, er mere end parat til at tage et flexjob på trods af, at han døjer med en dårlig ryg. Men hans sagsbehandler vil ikke lade ham komme videre, og det er Bent Hansen mildest talt rasende over:

- Jeg er i aktivering på Brændstrup Genbrugsplads, og jeg føler, at jeg virkelig gør en forskel der, så jeg har gentagne gange sagt til min sagsbehandler, at vi skal arbejde hen mod et fleksjob, men så er svaret altid, at man lige skal have kommunens embedsmænd indover, og så strander jeg i bureaukratiet.

- Giv mig nu for fanden et fleksjob, i stedet for at skulle indhente oplysninger alle mulige steder fra, fordi ingen snakker sammen. Jeg føler bare, at de holder mig tilbage uden grund, siger han fortvivlet til Ekstra Bladet.

Han mener nemlig, at han gør alt, hvad han kan for at vise, at han er parat til at komme ud på arbejdsmarkedet:

- Jeg tager arbejde i julen, over nytåret, hvornår jeg kan, og jeg bliver gerne en ekstra time på arbejde, fordi det er noget, jeg faktisk er rigtig glad for at arbejde med, men alligevel føler jeg, at jeg bliver bremset, og det er så pisse frustrerende, at jeg er helt tabt for ord.

Artikel fortsætter under billedet..

Horsens Kommune er ifølge beskæftigelsesministeren blandt landets fem dårligste kommuner til at få folk af kontanthjælpen. Foto: Polfoto/Mathias Svold
Horsens Kommune er ifølge beskæftigelsesministeren blandt landets fem dårligste kommuner til at få folk af kontanthjælpen. Foto: Polfoto/Mathias Svold

Kritik af Horsens Kommune
I august 2017 langede beskæftigelsesministeren da også netop ud efter Horsens Kommune, fordi de er for dårlige til at få aktivitetsparate modtagere af kontanthjælpen:

- Jeg har en tilsynsforpligtelse som minister. Og jeg mener, at de her fem kommuner har problemer i et omfang, som gør, at jeg skal have en forklaring på, hvorfor de ikke overholder den lovgivning, der er gældende. Det, synes jeg sådan set, er meget alvorligt, sagde Troels Lund Poulsen til Horsens Folkeblad.

Efter kommunalvalget er der kommet nye kræfter til i beskæftigelsesudvalget i Horsens. Enhedslistens Lisbeth Torfting er ny formand, og hun er enig i, at tingene ikke har fungeret godt nok i kommunen, men hun påpeger, at man arbejder på at få flere borgere af kontanthjælpen:

- Det er vigtigt for mig at sige, at vi hos Enhedslisten har stillet forslag om, at alle sager skulle gennemses individuelt med henblik på at få flyttet folk over på førtidspension, fleksjob eller ressourceforløb. Men der er kommet et en ny fast track-ordning, som giver dem, der har været på ydelsen i lang tid, hurtigere hjælp til at komme af den igen. Derudover har vi fået presset igennem, at hver sagsbehandler nu sidder med færre sager på nogle af de berørte områder. 

- Så det går fremad, mener du?

- Der er sket noget på området siden krikken blev fremført. Faktisk er antallet af aktivitetsparate blevet nedbragt med 14 procent fra efteråret i 2016 og frem til efteråret 2017, hvilket er mere end på landsplan, men vi kan selvfølgelig gøre endnu mere - det kan man i alle kommuner.

- Men hvorfor er Bent Hansen så stadig på kontanthjælp i jeres kommune?

- Jeg kan jo ikke forholde mig til en konkret sag, fordi der er en del lovgivning, som vi er uenig i, men som vi er nødt til at følge. Jeg kan dog sige, at det absolut ikke er meningen, at kontanthjælpen skal være en varig ydelse. Det er meningen, at systemet skal hjælpe borgerne, så hvis man ikke får den hjælp, man har behov for, kan jeg godt forstå, at man er fortørnet, og det er helt sikkert noget, som jeg vil tage alvorligt.

Borgerne løber i et musehjul
Hos Dansk Socialrådgiverforening er formanden ikke overrasket over de store problemer med at få folk væk fra kontanthjælpen i landets kommuner, fortæller Majbrit Berlau til Ekstra Bladet:

- Vi har vidst i lang tid, at der sidder mange fast i kontanthjælpssystemet, som ikke kommer videre, og vi kender også begrundelserne for det. Faktisk har vi påpeget problemet i lang tid.

Hun mener, at problemet er opstået, fordi der blandt andet ikke er tid nok til at behandle de individuelle sager:

- Det skyldes jo, at når man sidder med for mange sager som socialrådgiver eller sagsbehandler, der nogle gange er trefoldigt det, vi anbefaler, så bliver kvaliteten derefter. Så er der ikke tid til at lave en korrekt afklaring af borgeren. En anden forklaring er, at når man har med dem at gøre, der har flest problemer, så er der brug for en helhedsindsats, og sådan er systemet ikke bygget op.

Majbrit Berlau opfordrer til, at man ændrer de efterhånden hårdprøvede kontanthjælpsregler, så borgerne nærmere kan gennemskue det indviklede system:

- Systemet er bygget op på flere instanser, som slet ikke arbejder sammen, og derfor oplever borgerne, at de løber rundt i et musehjul, fordi ingen tager ansvar. Vi mener, at borgerne skal have mulighed for at få afklaret deres sag inden for et år på kontanthjælp, og så skal man koordinere langt bedre mellem de forskellige instanser.

Artikel fortsætter under billedet..

Beskæftigelsesministeren er yderst utilfreds med, at så mange er parkeret på kontanthjælp, selv om de slet ikke burde modtage ydelsen. Foto: Polfoto/SVANE NICOLAI
Beskæftigelsesministeren er yderst utilfreds med, at så mange er parkeret på kontanthjælp, selv om de slet ikke burde modtage ydelsen. Foto: Polfoto/SVANE NICOLAI
 

Kommunerne har svigtet
Kritikken fra Socialrådgiverforeningens formand lader beskæftigelsesministeren til at være enig i. Han utrykker i hvert fald stor utilfredshed med de foreløbige resultater:

- Det er en falliterklæring. Det har aldrig været meningen, at borgere skal langtidsparkeres på kontanthjælp, hvis de har personlige eller helbredsmæssige udfordringer, der betyder, at de har brug for en helt anden type hjælp. Jeg tror ikke, at nogen havde drømt om, at så mange er forkert placeret, siger Troels Lund Poulsen til JydskeVestkysten.

Ministeren mener, at kommunerne har sovet i timen:

- Hvis ikke vi havde afsat penge til, at kommunerne kan gennemgå sagerne, var mange af de mennesker, vi taler om her, ikke blevet opdaget. Det arbejde, der bliver gjort nu, skulle have været gjort for lang tid siden. Det er et wake-up call til kommunerne om, at de er nødt til at lave en mere helhedsorienteret indsats.

Beskæftigelsesministeren fortæller samtidigt, at han og regeringen dog heller ikke kan sige sig fri for at have et ansvar i sagen:

- I høj grad. Og det vil jeg også gerne beklage over for de mennesker, der i årevis ikke har fået den rette hjælp. Velfærdssamfundet skulle jo være indrettet på en måde, så det kan tage hånd om deres situation. Derfor er det også på høje tid, at der bliver gjort noget, siger Troels Lund Poulsen.