Hver tredje sygeplejerske udsættes for vold

Mere end hver tredje sygeplejerske er inden for det seneste år blevet udsat for vold eller anden truende adfærd på arbejdet. Regeringen vil droppe forebyggende indsatser

(Arkivfoto: Finn Frandsen)
(Arkivfoto: Finn Frandsen)

36 procent af danske sygeplejersker ansat i det offentlige er blevet udsat for vold eller en anden form for truende adfærd på jobbet det seneste år.

Sygeplejerske-Heidis skrækhistorier: Her er kollegernes vilde hverdag

Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd (DSR).

- Det er overraskende og uacceptabelt, at tallet stadig ligger så højt, når der har været så meget fokus på problemet de seneste år, siger næstformand i DSR Dorte Steensberg.

Regeringen ønsker at fjerne forebyggelse

I februar i år indgik den daværende SR-regering sammen med SF og Enhedslisten ellers en aftale om samlet at tilføre 21 millioner fra 2015 til 2018 til forebyggelse af vold mod hospitalsansatte.

Men de tiltag ønsker den nuværende regering at sløjfe sammen med en kampagne for generel voldsforebyggelse på arbejdspladser.

- Det bekymrer os gevaldigt, at regeringen nu vil droppe de forebyggende indsatser, der skulle mindske volden. Det er helt uforståeligt, siger Dorte Steensberg.

Sygeplejerske: Patienter kaster bækkener efter os

De første 12 millioner er brugt. Men det er de resterende ni millioner, som V-regeringen ønsker at spare væk.

Ifølge Dorte Steensberg er der sket en stigning i antallet af psykisk syge patienter, der har et stofmisbrug og af den grund er mere aggressive.

- Det er samfundsøkonomisk set helt hul i hovedet, at de vil skære på de her områder, siger Dorte Steensberg.

S: Fuldstændigt uacceptabelt

Socialdemokraternes arbejdsmiljøordfører, Lennart Damsbo-Andersen, er ked af, at det står så slemt til. Derfor synes han også, at regeringens spareforslag er malplaceret.

- Det er uacceptabelt. Når vi ved, at det kan lade sig gøre at forebygge, så er det jo fuldstændig tåbeligt, at spare indsatsen væk, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Han håber derfor, at regeringen ikke får sine spareønsker opfyldt.

- Jeg er bekymret på vegne af de mennesker, der lever med, at man kan blive udsat for vold. Og jeg er også bekymret for regeringen og beskæftigelsesministerens holdning og tankegang, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Sygeplejersker besvimer ved akuttelefonen

I DF er man mere tilbageholdende med at udtale sig om sagen.

- Vi er ikke helt enige med regeringen om det hele. Men jeg vil vente med at tage stilling, til jeg har fået uddybet, hvad det er, de vil skære væk og lægge om, siger beskæftigelsesordfører for DF, Bent Bøgsted.

Det har på trods af gentagne henvendelser ikke været muligt at få en kommentar fra Venstre og Konservative.

Verbal og fysisk vold

Størstedelen af den vold, som sygeplejerskerne bliver udsat for, kommer i form af verbale trusler eller truende adfærd. Ifølge undersøgelsen har 34 procent af sygeplejerskerne oplevet dette inden for det sidste år.

Sygeplejersken Heidis barske valg: Må gå fra de døende

Mindre udbredt er fysisk vold. Alligevel er 12 procent af de adspurgte sygeplejersker blevet udsat for decideret fysisk vold. Det dækker blandt andet over slag, spark, bid og benspænd.

Det er specielt slemt for de regionalt ansatte sygeplejersker. 14 procent, eller godt og vel hver syvende, er inden for det sidste år blevet udsat for fysisk vold.

Og ét tilfælde af fysisk vold kommer sjældent alene. I gennemsnit har de, der er blevet udsat for slag spark og andet, oplevet det 2,8 gange inden for det sidste år.

Psykiske følgevirkninger

Ifølge næstformanden i DSR har det hårde arbejdsmiljø mange følger.

- Det har jo både konsekvenser for personalet, som det går ud over, men også for patienten, der udøver volden eller er truende. Derudover bliver de andre patienter på afdelingen også påvirket af det, siger Dorte Steensberg.

Undersøgelsen viser da også, at det har konsekvenser for sygeplejerskerne.

Hver femte sygeplejerske melder, at de har oplevet psykiske følgevirkninger oven på deres seneste voldsepisode. Og for tre procent har det været så slemt, at de har måtte tage en sygedag efter en voldsepisode.

9 kommentarer
Vis kommentarer