Hvert tredje dødsfald i EU kan forhindres

Teknologi og behandling kunne potentielt være med til at forhindre mange dødsfald, viser ny rapport.

Det er sikkert, at vi alle skal dø. Men hvornår, det sker, er et andet spørgsmål. Noget tyder på, at det for mange kunne ske senere, end det gør i dag.

For hvert tredje dødsfald i hele EU kunne have været forhindret med de teknologier og behandlinger, som er til rådighed. Det viser en ny rapport fra Eurostat, EU's statistikorganisation.

Rapporten tager udgangspunkt i året 2013. Her har Eurostat set på dødsfald blandt personer under 75 år, og man har sammenlignet tal fra alle EU-landene over de dødsfald, som ifølge Eurostat kunne have været forhindret.

Konceptet bag undersøgelsen er, at visse dødsfald i specifikke aldersgrupper og ved specifikke sygdomme kunne have været undgået, hvis den rette og effektive behandling havde været til stede.

Den største årsag til dødsfald, der kunne have været forhindret, er hjerteanfald, der udgør en tredjedel af tilfældene. Efter hjerteanfald kommer slagtilfælde, tarmkræft og brystkræft som de mest hyppige årsager til for tidlige dødsfald.

I Danmark var der i 2013 tale om 5231 dødsfald, der potentielt kunne undgås. Det svarer til 27,1 procent af alle dødsfald.

Og selv om det kan lyde af mange, så placerer det Danmark i den pænere ende af skalaen blandt EU-landene. Faktisk er Danmark det land, hvor næst færrest af dødsfaldene var uundgåelige, kun overgået af Frankrig.

I den anden ende af skalaen finder man lande som Rumænien, Letland og Litauen, hvor næsten halvdelen af alle dødsfald befinder sig i den ærgerlige kategori.

Ifølge rapporten kan tallene ikke bruges til at sige noget om kvaliteten af sundhedsvæsenet i de enkelte lande, men de kan i stedet bruges som en indikation på kvaliteten og virkningen af landenes sundhedspolitikker.

Rapporten viser samtidig, at der også er en statistisk forskel mellem kønnene. Mænd rammes nemlig oftere af dødsfald, der kunne forhindres, end kvinder gør. Forskellene er dog mindst i de lande, der i forvejen ligger godt i statistikken, herunder Danmark.

0 kommentarer
Vis kommentarer