Hvidsten Kro gør modstand: Vi fjerner IKKE konge-kronen

Kæmp for alt, hvad du har kært: Kro-ejeren på den kendte kro politianmeldt - han vil ikke bøje sig for overmagten og fjerne kongekrone fra facade-skilt

- Jeg er opdraget til at kæmpe og værne om det danske. Så jeg er parat til at gå hele vejen i denne sag, siger Søren Fiil til Ekstra Bladet.
- Jeg er opdraget til at kæmpe og værne om det danske. Så jeg er parat til at gå hele vejen i denne sag, siger Søren Fiil til Ekstra Bladet.

Under 2. Verdenskrig gjorde familien Fiil fra Hvidsten Kro oprør og modstand mod den tyske værnemagt.

Nu rejser efterkommeren, kro-ejer Søren Fiil, sig også til modstand mod, hvad han mener er statsligt overformynderi.

- Jeg fjerner ikke den lukkede konge-krone på skiltet. Der er tale om noget pjat. Jeg er opdraget til at kæmpe og værne om det danske. Så jeg er parat til at gå hele vejen i denne sag, siger Søren Fiil til Ekstra Bladet.

Dommer: Fjern kronen
Som omtalt på eb.dk tirsdag, så er ejeren af Grønhøj Kro ved Viborg netop blevet dømt til at fjerne den lukkede kongekrone på blandt andet en tre hundrede kilo tung granitsten i kroens have.

Gregers Laigaard - dømt som 'lukket kongekrone forbryder.' (Privatfoto)
Gregers Laigaard - dømt som 'lukket kongekrone forbryder.' (Privatfoto)
 

Samtidig er kro-ejeren Gregers Laigaard blevet udstyret med en bøde på tre tusinde kroner. Retten i Viborg giver nemlig Rigsarkivet ret i, at den lukkede kongekrone kun må bruges af statslige institutioner.

Det er dette lille logo, som krofatter Laigaard nu skal fjerne fra den 300 kilo tunge sten. (Privatfoto) Samfund Kro-fatter taber krig om kongekrone: 'Noget bureaukratisk bavl'

Over hundrede kroer i Danmark, som tidligere var Kongeligt Priviligerede, bruger dog stadig den lukkede kongekrone. Det gælder også Hvidsten Kro, der er fra 1634 og ligger ved Randers.

Holder fast i det danske
- Det er en dansk kulturarv, at vi kroejere bruger den lukkede kongekrone. I dag skal alt være så internationalt og man bliver jo nærmest kaldt racist, når man holder fast i det danske. Men det gør jeg, lyder det fra en stålsat krofatter.

Søren Fiil mener, at det er Rigsarkivet, som har anmeldt ham til politiet efter at arkivet ikke har fået noget ud af bede ham fjerne kronen pr. mail.

Dronningen sagde ikke noget
- Dronning Margrethe har da også været på besøg på Hvidsten Kro. Og hun sagde ikke noget om kongekronen. Jeg kan ikke begribe, hvorfor Rigsarkivet pludselig kaster sig over den sag med 80 års forsinkelse, siger Søren Fiil til Ekstra Bladet.

Som sagt er det kun stats-institutioner, som må bruge den lukkede kongekrone. Men den fortolkning giver Søren Fiil ikke meget for.

- Randers Statsskole bruger for eksempel også den lukkede kongekrone. Men skolen har jo ikke været en statsinstitution i mange år. Den er en selvejende institution i dag.

- En lang række andre forretninger bruger også den lukkede krone uden at der sker noget. Det er simpelthen for skørt, siger efterkommeren af den kendte modstands-familie.

Kæmper hele vejen
Han er om nødvendigt parat til at føre sagen gennem alle retsinstanser for at få ret.

- Ja, nu går jeg til modstand. Jeg tager kampen op. Det skal man gøre, når det er nødvendigt.

 

368 kommentarer
Vis kommentarer