Hvis du vil have kloge børn, så må du hellere finde dig en klog kone

Ny forskning viser, at børn får deres intelligens fra deres mødre

Tidligere troede man, at intelligensen kom fra begge forældre. Nu tyder noget på, at den kun kommer fra den ene. Foto: Colourbox
Tidligere troede man, at intelligensen kom fra begge forældre. Nu tyder noget på, at den kun kommer fra den ene. Foto: Colourbox
Følg Samfund

Ny forskning, der beskrives i Psychology Spot, viser, at man bliver født med gener, der fungerer forskelligt afhængigt af, om de kommer fra din mor eller din far. På den måde kan man fastslå, at de gener, der har noget med intelligens at gøre, kommer fra din mor.

Selvom man tidligere troede, at intelligensen kom fra både faren og moren, så er det altså ikke tilfældet. Intelligens-generne sidder på X-kromosomerne, der er altså dobbelt så stor sandsynlighed for, at ungerne får deres hjerne-kræfter fra mor.

I tilfælde af, at faren alligevel får sendt et par intelligens-gener videre, så er chancerne for, at de får nogen som helst indflydelse på barnets hjerne ikke eksisterende, eftersom intelligens-gener kun virker, hvis de kommer fra moren.
- Hvis intelligens-genet nedarves fra faren, så bliver det deaktiveret, står der i undersøgelsen.

Hvis du mangler yderligere bevis for påstanden, så lavede The Medical Research Council Social and Public Health Sciences Unit i USA en undersøgelse i 1994 omkring mødre. Der medvirkede 12.686 unge mennesker i aldersgruppen 14-22, og spørgsmålene fokuserede på børns IQ, uddannelse og social-økonomiske status. Det, der bedst forudsagde børnenes intelligens, var mødrenes IQ.

I undersøgelsen anslås det også, at et sted mellem 40 og 60 procent af intelligens er arveligt. Det vil sige, at resten kommer fra det miljø, et barn vokser og i, og i hvor høj grad hjernen bliver stimuleret. Desuden vil du bliver dummere, hvis ikke du bruger hovedet.

Hvis din mor var rigtigt klog, så er der noget, der tyder på, at du bander mere end andre. Det kan du læse mere om her.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.