Hvor kan jeg få julehjælp?

Er du faret vild i junglen af regler og paragraffer, kan du få hjælp af socialrådgiver Puk Sabber - skriv til densocialebrevkasse@eb.dk

Mange organisationer hjælper familier med ondt i økonomien gennem julen. Her er vi hos Frelsens Hær i København. Foto: Linda Johansen
Mange organisationer hjælper familier med ondt i økonomien gennem julen. Her er vi hos Frelsens Hær i København. Foto: Linda Johansen

Kære Puk

Jeg er enlig mor til en lille børneflok og på kontanthjælp. Sådan har jeg levet i mange år, altså uden midler. Men jeg bliver hvert år op til jul mindet om, at jeg sidder i en situation som mor, hvor jeg ikke er i stand til at give mine børn det, som de ønsker sig – og som de andre børn i skolen får, når det er jul.

Jeg er heldig, da jeg bor forholdsvis billigt, men alligevel kniber det med at få sparet penge op i løbet af året.

Men jeg er syg med gigt og har været det i mange år, så det er ikke, fordi jeg er doven, at jeg er på kontanthjælp. Men jeg har brugt mit overskud på mine børn, og i virkeligheden vil jeg mene, at jeg burde havde fået mere støtte af jobcenteret til at komme over på en anden ydelse, men det har de ikke haft travlt med.

Og derfor står jeg altså også fortsat i denne totalt håbløse situation år efter år – skammens værste tid på året og det er julen.

Jeg vil ikke udstille hele gruppen af enlige mødre på kontanthjælp som uforsvarlige – for det er det stempel, man altid får. Derfor er mange også bange for at stille sig op og spørge om hjælp.

Jeg ved, at man kan søge om julehjælp hos Frelsens Hær, og det gør jeg også. Og det er jeg taknemmelig for, for det redder som regel vores julemiddag. Men har du har kendskab til andre steder, hvor man måske kan søge om økonomisk tilskud til gaver, for det er næsten det største problem.

Jeg kan ’skralde’ mig til mad, som jeg propper i fryseren og deler ud, hvis andre mangler. Vi er to, der ’skralder’ sammen, så lyser jeg, og hun kravler op, da jeg ikke kan på grund af min gigt.

Jeg håber, du har nogle forslag ud over Frelsens Hær – jeg har på fornemmelsen, at man skal til at være hurtig?

God jul og godt nytår.

Med venlig hilsen

Gitte D.

 

Kære Gitte
Jeg ved, det er en kamp for rigtig mange familier på overførselsindkomst at skulle leve op til det overforbrug, vi oplever – især ved juletid!

Jeg ved godt, det er nemmere at træffe valget om at holde en ikke-materialistisk jul, når man SELV kan vælge. Når man ikke kan, føles det som en tilbagevendende spændetrøje, da børn måler sig med, hvad de andre får i skolen.

Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
Socialrådgiver Puk Sabber bestyrer den sociale brevkasse. Foto: Jakob Boserup
 

Jeg synes, at vi alle har et ansvar for at begynde at gå den anden vej og boykotte det ekstreme overforbrug ved højtiderne. Tænk på, hvor bæredygtige mennesker på overførsel egentlig er:
De genbruger mad og tøj, og de bidrager ikke til overforbrug og ressourcespild. Det kunne folk med penge lære noget af.

Jeg mener, at Frelsens Hær i deres julehjælp har et gavekort til legetøj på cirka 500 kroner. Under alle omstændigheder får du nedenfor en liste med alle de steder, hvor du kan søge om julehjælp. Jeg ved også, at Ekstra Bladet igen i år har julehjælp i samarbejde med Dansk Folkehjælp.

I ønskes også en god jul, hvor jeg håber, at dine børn på trods får en dejlig aften sammen deres seje mor.

Kærlig hilsen Puk

Noter

Her kan du blandt andet ansøge om julehjælp 2019: Dansk Folkehjælp, Mødrehjælpen, Røde Kors, Frelsens Hær, Børnesagens Fællesråd, Samvirkende Menighedsplejer, idit lokale sogn/menighed, Foreningen til støtte for mødre og børn, Blå Kors, Julehjælpen, iFacebook-grupper – søg på ’julehjælp’.

I 2018 fik Dansk Folkehjælp mere end 45.000 ansøgninger om hjælp fra enlige forsørgere. Samme år indsamlede man et beløb, der sikrede julen for 11.000 socialt udsatte børnefamilier.

Du kan donere og ansøge om hjælp her: folkehjaelp.dk.