Hvor ondt gør det egentlig, når et dyr føder?

Hvor meget smerte føler et pattedyr, når den føder sammenlignet med mennesker? Få svaret her

Følg Samfund

Som var det kanonkongen i et cirkus, der blev skudt ud, fødte den 15-årig giraf April sin fjerde kalv 15. april. I en stående position smuttede det langlemmede dyr ud og så for første gang dagens lys.

Flere millioner ventede spændt på fødslen og fulgte med live, da seancen udspillede sig.

Det så forholdsvis nemt og smertefrit ud for den verdenskendte giraf. Men hvor ondt gør det egentlig på pattedyr, når de føder?

Dyrlæge Mads Bertelsen fra København Zoo siger, at det er et interessant spørgsmål, som de også undersøger i København Zoo. Det er svært at give en entydig forklaring på, da man ikke 100 procent kan analysere et pattedyrs følelser.

Han siger dog, at dyr også føler smerte ved fødsler – på samme måde som mennesker. Men for dem sker det instinktivt.

- Det er en naturlig proces. De føler ikke mere smerte, end den kan klare. Og selvom det er ubehageligt, kommer de sig over det. Ellers ville en race være uddød, siger Mads Bertelsen til Ekstra Bladet.

Dette er ikke giraffen April, men derimod en giraf og dens unge i København Zoo. Foto: Frank Rønsholt/Zoo
Dette er ikke giraffen April, men derimod en giraf og dens unge i København Zoo. Foto: Frank Rønsholt/Zoo

Det er ikke muligt at tillægge dyr samme bevidsthedsfølelse som mennesker. Men kan man sammenligne dyrs smertefølelse med os?

- Dyr føler smerte på grundlæggende samme måde som mennesker. Men jeg tror, at den smerte, der udløses ved sådan en fødsel, er væsentlig mindre, forklarer dyrlægen og fortsætter:

- Antropologisk set har menneskers hoveder vokset sig større på grund af større hjerner. Men hofterne er ikke blevet større. Så proportionerne er anderledes.

Derudover spiller størrelsesforholdet også ind. For mennesker føles det, som om vi føder bowlingkugle, hvorimod det kun drejer sig om en tennisbold for dyr som giraffer og elefanter.

- Sat på spidsen så føder en elefant på 4000 kilo en kalv på 100kg. I sammenligning kan en kvinde på 60 kilo føde et barn på fire kilo. Det er et proportionalt meget større foster, siger Mads Bertelsen.

Okapifødsel København. Foto: ZOO
Okapifødsel København. Foto: ZOO

Hesten skaber sig
Det er som sagt ikke muligt for dyrlæger og forskere verden over at lave en faktuel måling på dyrs smertetærskel.

De fleste har nok ufrivilligt trådt på en kat eller hunds hale, hvorefter den sprang i vejret med et skingert skrig. Mads Bertelsen forklarer samtidig, at der er forskel på, hvordan dyr reagerer på følelsen af smerte.

- Det ville også gøre ondt på et dyr, hvis den fik klemt fingeren i døren. Men der er forskel på, hvordan de reagerer på smerte. En hest kaster sig rundt i smerte, mens en ko ser mere eller mindre normal ud.

Vi mennesker prøver ofte at tillægge dyr flere følelser, end de er i besiddelse af. En hund ser for eksempel meget skamfuld ud, når den har terroriseret hele huset og bliver fanget med fingrene i kagedåsen. Men hvordan reagerer dyr på fødsler? Kan de få en fødselsdepression?

- Jeg har aldrig hørt om, at dyr kan få en 'fødselsdepression'. Men man ser nogen gange dyr i naturen forlade sin unge. Men det er ikke til at sige, om det skyldes en depression eller nærmere frustration, afslutter Mads Bertelsen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratiet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind