Hygge-røg fra brændeovne koster over 550 mennesker livet om året

Brændeovnene forurener mere end samtlige biler i Danmark - vi må vænne os af med brændeovns-hyggen, siger overborgmester Frank Jensen

Arkivfoto: Morten Langkilde
Arkivfoto: Morten Langkilde
Følg Samfund

Er der noget hyggeligere end at tænde op i brændeovnen på en kold vinterdag? Varmen breder sig i stuen, og flammerne blusser lystigt bag glasruden. Men udenfor er mange naboer knap så begejstrede for den bølgende røg, som ofte slår ned og forpester livet for dem.

Der er omkring 750.000 brændeovne i Danmark - en halv million er af den gamle og særligt forurenende type. Forskere anslår, at røgen hvert år er skyld i 550 danskeres for tidlige død. Tallet har givet anledning til en del diskussion blandt forskerne.

Finn træt af brændeovns-røg: Det river og flår i lungerne

De fleste eksperter er dog enige om, at partikeludledningen fra ikke mindst de gamle brændeovne er farlig for helbredet. Røgen indeholder blandt andet dioxin, tjære og en række andre stoffer, som kan give alvorlige helbredsproblemer.

Forurener mere end hele bilparken
Ifølge forskere fra Nationalt Center for Miljø og Energi (Aarhus Universitet) forurener de hjemlige hyggespredere mere end samtlige biler i hele Danmark.

Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg
 

Miljøstyrelsen fastslår da også, at brændeovnene er en af de allerstørste forureningskilder herhjemme. Det skal dog retfærdigvis siges, at 75 procent af partikelforureningen i atmosfæren stammer fra partikler, som kommer fra vores nabolande. Polen, Tyskland, Holland og Belgien er blandt synderne.

Ud over de regulære helbredsproblemer, så er røgen fra brændeovnene også til stor gene og irritation for tusindvis af danskere.

Finn Eriksson fra Måløv har tidligere i Ekstra Bladet fortalt om, hvordan han og hustruen bliver generet af især bagboens røg.

Finn Eriksson. Foto: Olivia Loftlund
Finn Eriksson. Foto: Olivia Loftlund
 

- Om sommeren er der ikke noget problem, for da fyrer bagboen ikke. Men efterår, vinter og forår bliver der fyret så meget, at det er direkte ubehageligt at være ude. Det river og flår i lungerne, så man bliver helt utilpas. Jeg synes faktisk, at det er helt urimeligt, at jeg ikke kan opholde mig i min egen have, når jeg ønsker det, lyder det fra Finn Eriksson.

Røglugt inde i huset
Røgen fra brændeovnen trænger også ind i huset gennem det automatiske ventilationsanlæg, som Finn Eriksson har installeret.

- Anlægget trækker brændeovnsrøgen og de livsfarlige dioxingasser direkte ind i vores stue. Hvor er lovgivningen henne, når folk ikke kan trække frisk luft i deres egen stue, spørger Finn Eriksson.

Alligevel har politikerne på Christiansborg i årevis travet rundt om det brandvarme emne. Det ville være oplagt at forbyde brændeovne i tæt bebyggelse, hvor der er anden opvarmning. Men så langt vil eller tør politikerne ikke gå. Ifølge en ny bekendtgørelse kan husejere, der har en brændeovn installeret, som er produceret før 1994, få 2215 kroner i skrotningspræmie.

Arkivfoto: Bolius
Arkivfoto: Bolius
 

Politikerne har indført flere brændeovnsbekendtgørelser med nogle overordnede retningslinjer. Men det er fortsat op til de lokale kommunalbestyrelser at bestemme, hvor og hvordan borgerne må fyre. Og reglerne svinger fra kommune til kommune.

STØRSTE KILDE TIL PARTIKELUDLEDNING

Brændeovne er den største danske kilde til partikeludledning.

Partikler er den mest sundhedsskadelige del af luftforureningen.

Partikler i luften forårsager og forværrer sygdomme som hjerte-kar- og lungesygdomme, kræft, mv.

(Kilde: Miljøministeriet)

Må vænne os af med hyggen
Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), er en af de få politikere, som har vovet at gå direkte i clinch med brændeovnsfolket. Han vil have forbudt installation af nye brændeovne i ejendomme, som har en tidssvarende varmeforsyning.

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S). Arkivfoto: Jens Dresling
Københavns overborgmester, Frank Jensen (S). Arkivfoto: Jens Dresling
 

- I en by, hvor vi har fjernvarme i alle huse, er der ikke behov for at have brændeovne som varmekilde. De er kun til hygge, og den hygge må vi vænne os af med, lyder det Frank Jensen. Han henviser til, at brændeovnene muligvis er hyggelige for ejerne af dem - men ikke for naboerne og luftkvaliteten.

En opgørelse fra 2015 viser, at der er 16.349 brændeovne i København og Frederiksberg. Syv ud af ti brændeovne findes i villaer.

HER ER DE TYPISKE GENER VED BRÆNDEOVNSRØGEN I TÆT BEBYGGELSE

Ekstra Bladet har været i kontakt med en lang række røgplagede naboer i villakvarterer. Her er blot nogle af de gener, som de påpeger.

Helbredsgener: Åndedrætsbesvær, astma, lungesygdom og kredsløbsproblemer.

Røglugt ude: Røgen svier i næse og hals. Børn kan ikke lege udendørs eller stå i barnevogn i haven. Det er umuligt at tørre vasketøj. Vandretur i kvarteret er ubehagelig - ikke mindst i tåget og stille vejr. Røglugt bliver siddende længe i udendørs beklædning.

Røglugt inde:  Det er umuligt at forhindre røgen i at trænge ind gennem ventilationsåbninger. Røgen kommer også ind ved døre og vinduer, som ikke er helt tætte. Emhætter kan trække røgen ind. Det er ikke muligt at åbne vinduer og lufte ud om morgenen i soveværelset, efter bad og madlavning om aftenen.

Skænderier: Diskussioner om røgen kan meget hurtigt ende i veritable skænderier mellem brændeovnsejeren og den røgplagede nabo.

LÆS MERE OM BRÆNDEOVNE PÅ EB.DK DE KOMMENDE DAGE.

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.