I aften rammes Danmark af stjerneregn: Her kan du se stjerneskud

Meteorsværmen Geminiderne begynder i aften og fortsætter de næste to uger. I aften er der dog særdeles gode muligheder for at se stjerneskud

Meteorsværmen Geminiderne, der vender tilbage i december hvert år, lyser himlen op, når vejret tillader det. Foto: Will Peebles/AP
Meteorsværmen Geminiderne, der vender tilbage i december hvert år, lyser himlen op, når vejret tillader det. Foto: Will Peebles/AP

Så er det på med vanter og hue, hvis du vil ud og opleve stjerneskud.

I aften starter meteorsværmen Geminiderne, som med op til 120 stjerneskud i timen, er den mest intense stjerneregn ifølge NASA.

Egentlig topper de gule stjerneskud først 14. december, men ifølge de seneste prognoser fra DMI, så skal man ikke vente for længe, hvis man vil opleve sæsonens meteorsværm.

Gode vejrforhold
Betingelserne for at se stjerneskud er bedst fra omkring klokken 21-22 og frem til de tidlige morgentimer. Men det kræver også, at der er klart vejr, og det ser der ud til at være flere steder i landet her til aften.

Derudover er det også en god idé at finde et sted, hvor man ikke bliver generet af lysforurening. Derfor er det en god idé at komme ud af byen og væk fra gadelamperne.

Hvis du ikke kan se meteorsværmen, så skal du ikke gå hjem lige med det samme. Det tager nemlig en halv times tid for øjnene at vænne sig til mørket, så du kan se stjerneskuddene.

Vokser hvert år
Geminiderne kulminerer hvert år i december og er altså ikke et sjældent syn. Men den er kendt for at være den mest stabile meteorsværm.

Da man første gang observerede Geminiderne i 1800-tallet, var der kun 10-20 stjerneskud i timen, men siden dengang har den vokset sig større og større for hvert år og tæller altså nu op mod 120 stjerneskud i timen, når den topper.

Samfund - 25. mar. 2013 - kl. 08:07 TV: Meteor fanget på overvågningskamera

Se også: Danske forskere finder kæmpekrater: Det første nogensinde

Videnskab & teknik - 29. okt. 2018 - kl. 18:41 Ekstremt sjældent syn: Fanger meteor-eksplosion på kamera

480 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere