I dag får vi svar: Er der liv på Saturns måne?

I mere end et årti har rumfartøjet Cassini fløjet rundt om planeten Saturn og dens måner

Saurns måne Enceladus (Foto: AP)
Saurns måne Enceladus (Foto: AP)

Saturns måne Enceladus er verdensberømt for sit unikke flydende ocean. I dag flyver NASAs rumfartøj Cassini dybt ind i gejseren den lille måne for at blive klogere på, om den rummer betingelser for liv.

I mere end et årti har rumfartøjet Cassini fløjet rundt om planeten Saturn og dens måner.

I dag vil rumforskere spændt følge med, når Cassini drister sig helt tæt ind på månen Enceladus og flyver direkte ind i en gejser, som skyder ud fra månens sydpol.

Den amerikanske rumfartsorganisation NASA håber på, at dagens mission vil give nye informationer om månens opsigtsvækkende gejsere og oceaner.

Hør NASA fortælle om dagens opsigtsvækkende mission, som starter kl. 16.22 dansk tid, hos Videnskab.dk:

- Videnskabeligt set er Enceladus gejsere enormt spændende. Der er tale om søjler af materiale, som kommer ud fra overfladen af månen og direkte ud i rummet. Vi ved, at materialet kommer fra en form for underjordisk hav, der befinder sig temmelig langt nede under overfladen på månen, forklarer Kjartan Kinch, postdoc på Københavns Universitet.

Læs også hos Videnskab.dk: Nye billeder: Ukendt objekt i Østersøen er ren X-Files

Det er første gang, at Cassini skal flyve så dybt ned i Enceladus gejsere, og ifølge NASA vil rumfartøjet komme helt ned i 49 kilometers højde over den lille måne. Cassini har tidligere været tættere på månens overflade, men ikke på et sted, hvor der var gejsere, oplyser NASA.

- Dette dybe dyk ned gennem Enceladus' gejser er en fantastisk chance (…) for at spørge; 'Kan en is- og vandfyldt verden være vært for ingredienserne til liv?' udtaler Curt Niebur, som er forsker ved Cassini-missionen.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere: Vi har løst historiens største UFO-mysterium

For nyligt kunne en undersøgelse afsløre, at det flydende vand, som gemmer sig under Enceladus' overflade, faktisk strækker sig rundt om hele planeten – der er altså tale om et globalt, underjordisk ocean på månen.

På sydpolen af Enceladus er der store revner i den isfyldte overflade, og vanddamp, is og organiske molekyler sprutter ud af revnerne og danner de berømte gejsere. Forskerne håber, at målinger af, hvad gejseren består af, vil give dem fornyet indsigt i, hvilke ingredienser der gemmer sig i Enceladus' underjordiske ocean.

Læs også hos Videnskab.dk: Forsker: Vi finder liv i rummet om 20 år

- Enceladus er et af de få steder i solsystemet, hvor vi ved, at der er flydende vand. Flydende vand anser vi for at være en helt grundlæggende betingelse for liv, og derfor er der stor interesse for Enceladus, fortæller Kjartan Kinch.

Forskerne håber blandt andet på, at dagens møde med gejseren vil give indsigt i, hvor meget hydrotermisk aktivitet – kemisk aktivitet, som involverer varmt vand – der forekommer på Enceladus. Ifølge NASA har den hydrotermiske aktivitet stor betydning for, om Enceladus' oceaner er beboelige og har mulighed for at rumme simple former for liv.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

NASA-forskere: Vi har fundet flydende vand i rummet

Alien-lignende skelet er et medicinsk mysterium

 

17 kommentarer
Vis kommentarer