I dag fylder IKEA-grundlægger 90: Sådan blev han rig

Ingvar Kamprad startede med at sælge tændstikæsker. I dag er han god for 350 milliarder kroner

I dag fylder Ingvar Kamprad 90 år. (Foto: AP).
I dag fylder Ingvar Kamprad 90 år. (Foto: AP).

I dag runder IKEA-grundlæggeren Ingvar Kamprad et skarpt hjørne, men de halvfems år bliver vanen tro fejret uden de store armbevægelser. Den svenske rigmand markerer således dagen ved at servere tærte for de 13.000 IKEA-medarbejdere i Sverige.

Ingvar Kamprad har altid være nøjsom og selv om han i dag er blandt verdens rigeste mænd - med en anslået formue på godt 350 milliarder kroner (ifølge magasinet Bloomberg) - så køber han sit tøj på loppemarkedet. Det fortalte han for nylig i en portrætudsendelse på svensk TV4:

- Det ligger i den smålandske natur at spare. Jeg tror ikke, jeg har noget på, som ikke er købt på et loppemarked. Det betyder, at jeg gerne vil sætte et godt eksempel, forklarede Ingvar Kamprad sin nøjsomme natur i udsendelsen.

Se også: Ikea-stifter vil give bonus til 126.000 ansatte

Allerede som ung dreng var Kamprad entreprenant. Han startede som fem-årig med at sælge tændstikæsker, som hans moster hjalp ham med at bestille hjem. Som ti-årig udvidede han forretningen til at sælge gulerodsfrø til de lokale gårde og senere blev varer som nylonstrømper og juledekorationer tilføjet sortimentet. Det skriver svenske Expressen.

Som 17-årig i 1945 etablerede han så IKEA - navnet er et såkaldt akronym. 'I' står for Ingvar. 'K' Står for Kamprad. 'E' for Elmtaryd - den gård, hvor Ingvar Kamprad voksede op. og 'A' for Agunnaryd - den by, hvor Ingvar voksede op.

I starten solgte han møbler i lokale aviser og via postordre - forretningen foregik fra hjemmet og først i 1955 kom der for alvor gang i biksen, da IKEA begyndte at konstruere egne møbler.

Se også: Ikea på vej med nyt varehus - men må ikke hedde Ikea

I 1956 fik en medarbejder den geniale idé, at skrue benene af et LÖVET bord og pakke det ned, så kunderne let kunne fragte det hjem. I dag omsætter IKEA -koncernen for 117 milliarder kroner årligt og har 104.000 ansatte i 44 lande.

Selv har Ingvar Kamprad gearet lidt ned, men han er stadig nvolveret i firmaet. IKEA-grundlæggeren er i øvrigt ordblind og har tidligere fortalt, at hans ordblindhed har spillet en stor rolle i den måde han har konstrueret møbelfirmaet på. Blandt andet fandt han på at give møblerne svensk-klingende navne, fordi han ikke kunne huske lagernumrene.

Se også: Sådan gik det verdens 20 rigeste mennesker i 2015

Han besluttede også tidligt, at der skulle være en restaurant i hvert varehus for 'Ingen laver forretning på tom mave'.

I 2011 mistede Ingvar Kamprad sin kone Margaretha, der også var hans tætte forretningspartner. Han er for nylig vendt tilbage til Älmhult i Småland efter mere end 40 år i udlandet:

- Jeg er utrolig glad for at være hjemme og se alle de gamle venner, som jeg voksede op sammen med, sagde han for nylig.

99 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere