I nat bliver årets korteste

Onsdag er der sommersolhverv, som betyder, at dagen bliver årets længste, mens tirsdag nat bliver årets korteste

Onsdag bliver årets længste dag, mens tirsdag nat bliver årets korteste. Foto: NASA
Onsdag bliver årets længste dag, mens tirsdag nat bliver årets korteste. Foto: NASA

Når vi står op i morgen, står vi op til årets længste dag uanset, hvor vi befinder os i landet. Alligevel får nogle solen at se længere tid end andre. Klokken 06.24 i morgen tidlig er det nemlig sommersolhverv, der markerer årets længste dag.

Sommersolhverv er, når den nordlige ende af Jordens omdrejningsakse hælder direkte ind mod solen. Det betyder, at solen står højere på himlen ved middagstid onsdag, end den gør nogle andre dage, og derfor får vi flere lyse timer netop onsdag. Det skriver DMI.

Denne by får længste onsdag
Men selvom hele Danmark - og store dele af verden - har sommersolhverv onsdag, så er der alligevel byer, som får mere sol end andre.

Her topper Skagen listen, der med sine 18 timer og seks minutter er den danske by, der får den længste dag onsdag. I bunden af listen ligger Gedser, der må nøjes med 17 timer og 16 minutter - altså 50 minutter mindre end Skagen.

Samtidig med at sommersolhverv markerer årets længste dag, så betyder det også at dagene aftager fra nu af og frem mod vintersolhvervet, der ligger 21. december. Og at årets længste dag er onsdag, betyder også, at tirsdag nat bliver årets korteste.

19 kommentarer
Vis kommentarer