I nat er rumrejsen slut: Så farlig er landingen

Andreas Mogensens ti dage lange rejse i rummet lakker mod enden, og i nat lander han efter en hjemtur på lidt over tre timer i Kasakhstan, hvor redningshold står klar. Se, hvordan landingen foregår fra rummet og helt ned til Jorden i klippet nedenfor

Se, hvilken tur Andreas snart skal ud på her. (Video: ESA)

For ti dage siden skrev Andreas Mogensen historie som den første danske astronaut, der tog af sted på en rumrejse.

Om få timer er rumrejsen slut, og den første dansker i rummet skal vende snuden mod Jorden, og han skal ud på en rejse, som er langt fra ufarlig.

I aften klokken 23.25 sætter rumskibet kurs mod Jorden og lander efter planen i Kasakhstan klokken ni minutter i tre natten til lørdag.

Men rejsen er farligt, og der er mange detaljer, der skal spille sammen, når Andreas Mogensen sammen med de to andre astronauter lander på Jorden.

- Man plejer at sige, at det er i opsendelsen og landingen, at noget kan gå galt, siger astrofysiker på Planetariet i København, Tina Ibsen.

Landingen er nøje planlagt, og den bliver overvåget af adskillige, som skal sikre, at alt går, som det skal.

Videoen ovenfor viser den fascinerende landing i detaljer. Se, hvordan den kommer til at foregå i klippet ovenfor.

Skal falde ned på Jorden
Fra de kobler sig fra rumstationen, går der omkring tre og en halv time, før de lander på Jorden. Astronauterne blev skudt ud i rummet med en voldsom kraft, men hjemturen kommer til at foregår helt anderledes.

- De skal faktisk bare falde, for Jordens tyngdekraft hiver i den. Så det er et kontrolleret fald, siger Tine Ibsen.

Og kontrollen skal være helt på plads, når astronauterne i høj fart styrer ind i Jordens atmosfære.

- Elementer som eksempelvis et stjerneskud brænder jo op i atmosfæren, og for at kapslen ikke skal brænde op, er den udstyret med et stort varmeskjold, fortæller Tina Ibsen.

Det at komme ind i Jordens atmosfære er en kompliceret affære, og det er noget, der kræver meget store beregninger. Se bare i videoen her:

(Video: ESA)

Når kapslen med astronauterne er kommet gennem atmosfæren, folder en faldskærm sig ud, som skal lempe den hårde landing, astronauterne står for. Men en helt rar landing bliver det næppe:

- Det er ikke en blød landing, for de kommer med høj fart. Derfor sidder astronauterne helt spændt fast i stole, som er støbt til deres kroppe, siger Tina Ibsen

Se, hvordan en landing ser ud i klippet ovenfor.

Hul i kabinen
Men selvom der er stor fare forbundet med landingen, så sker det heldigvis sjældent, at noget går galt. Sidst et lignende rumfartøj forulykkede var i 1971, hvor tre astronauter omkom, fordi der kom hul i kabinen, som tømte den for luft.

- Men denne gang har Andreas rumdragt på, så det samme kan ikke ske ved denne landing, siger astrofysikeren.

Så snart fartøjet nærmer sig Jorden, begynder arbejdet hernede. En halv til en hel time, før astronauterne lander, bliver det præcise landingssted beregnet, og her står beredskabet klar.

- Tit er astronauterne rigtig svækkede, når de kommer tilbage igen. De har jo været uden tyngdekraft i noget tid, og dermed har de ikke brugt deres muskler længe. Man siger faktisk, at for hver dag man bruger i rummet, skal man bruge en dags genoptræning.

Dermed kommer det nok til at vare en uges tid, før Andreas Mogensen er helt ovenpå igen.

Men allerede lørdag bliver han fløjet fra Kasakhstan til astronautcentret i Köln.

Du kan følge landingen live her på eb.dk fra klokken 22.45.

Flere astronauter har før taget den tur, som Andreas snart skal ud på, og de beskriver det blandt andet som en tur vildere end i den vildeste rutsjebane. Astronauterne beskriver den både som skræmmende og fascinerende. Hør dem fortælle om den utrolige tur her:

(Video: ESA)

Her kan du se, hvordan det så ud, da Andreas Mogensen blev sendt ud i rummet den 2. september.

25 kommentarer
Vis kommentarer