I nat skal du huske at stille uret

Det er EU, der bestemmer hvornår og hvorfor vi skifter tid i sommer - og vinterperioden

Nyd din søndag - den bliver en time længere! (Foto: Colourbox)
Nyd din søndag - den bliver en time længere! (Foto: Colourbox)

I nat er det tid til at stille urene en time tilbage.

Nærmere bestemt er det klokken 03.00, at du bør stige ud af sengen og stille alle dine ure til klokken 02.00. Og det er faktisk ikke tilfældigt, at det lige er dette ukristelige tidspunkt, at skiftet er indført.

- Der er faktisk tænkt over tingene. Midt om natten skaber skiftet færreste problemer. De fleste virksomheder er lukket på det tidspunkt, og for trafikselskaberne giver det mindre bøvl med køreplaner og den slags, siger pressechef i Transportministeriet Mette Gerlach til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Men det forudsætter jo ikke, at man rent faktisk står op midt om natten og stiller sit ur. Man må jo godt vente til søndag morgen, hvilket de fleste formentlig vil gøre.

Kritiseret af mange
Det er EU, der har magten over sommertid og vintertid, og skiftet er blevet kritiseret gennem årene af forskellige grupper.

Nogle hævder, at dyrene bliver alt for forvirrede af, at tiden bliver stillet frem og tilbage, andre at psykisk syge ikke kan klare skiftet. Jeg selv er spændt på, hvordan det vil påvirke min snart et-årige søns søvnmønster.

Det er vintertiden, der er den såkaldte 'normale' tid, mens sommertiden på en måde er opfundet for at gøre os en tjeneste.

- Det er jo blandt andet for, at folk kan grille om aftenen og nyde de  aktiviteter de længere dage kan medføre, siger Mette Gerlach.

De fleste EU-medlemslande indførte sommertid i 1960’erne og 1970’erne, men sommertiden begyndte og ophørte på forskellige tidspunkter af året i de enkelte medlemslande. På grund af det indre marked skønnede man, at det var nødvendigt med fælles EU-regler. Det første direktiv om sommertid trådte i kraft i 1981.

Ingen vil afskaffe den
Sommertidsperiodens begyndelse og ophør fastsættes og offentliggøres hvert femte år for de følgende fem år. Den næste periode løber til 2016.

- Kunne man forestille sig, at man indenfor EU en dag vedtager at afskaffe sommertid?

- Det er ikke noget, vi har modtaget nogle informationer om, siger Mette Gerlach og henviser til en evaluering fra 2007.

- Kommissionen rekapitulerer i meddelelsen, de oprindelige årsager til indførelsen af fælles EU-regler, og konkluderer, at '… bortset fra det faktum, at ordningen giver mulighed for flere fritidsaktiviteter om aftenen og giver nogle energibesparelser, er der få følger af sommertiden, og den nuværende ordning er ikke et emne, der specielt optager EU's medlemsstater.

Kommissionen vurderer i denne sammenhæng, at sommertidsordningen, som den er fastsat i direktivet, fortsat er hensigtsmæssig.

Ingen medlemsstat har ytret ønske om at afskaffe sommertiden eller ændre bestemmelserne i det nuværende direktiv. Det er derimod vigtigt at fastholde harmoniseringen af kalenderen, således at det indre marked fungerer optimalt, hvilket er direktivets hovedformål.

0 kommentarer
Vis kommentarer