I nat stiller vi urene tilbage: Kan være for sidste gang

I nat kan blive sidste gang, vi skal stille uret en time tilbage for at få mere dagslys. Danmark skal nemlig beslutte, om vi vil afskaffe sommertid

I nat klokken 3, skal du stille uret en time tilbage til klokken 2. Det kan blive sidste gang, hvis det står til EU-kommisionen. Foto: Colourbox
I nat klokken 3, skal du stille uret en time tilbage til klokken 2. Det kan blive sidste gang, hvis det står til EU-kommisionen. Foto: Colourbox

Det kan være besværligt at huske på, om uret skal en time frem eller tilbage, når vi i nat skifter fra sommertid til vintertid.

I de flestes tilfælde gør uret det af sig selv, men alligevel er det et emne, der skaber stor debat. Hvis det står til EU-kommissionen, så må tidskifteriet snart stoppe.

Op til medlemslandene
Derfor har EU-kommissionen, med præsident Jean-Claude Juncker i spidsen, i september foreslået, at vi skal have den samme tid hele året rundt.

Det skal medlemslandene nu tage stilling til, inden de skal give en tilbagemelding inden for et par måneder. I Danmark er det transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA), der skal finde frem til, hvad vi mener, og det er ikke en nem opgave, har han erfaret.

'Nogle foretrækker sommertid, andre kan bedst lide standardtid. Det afhænger meget af, om man foretrækker tidligt dagslys om morgenen, eller om man hellere vil have sen solnedgang om aftenen', siger han i en pressemeddelelse.

Fordele og ulemper
Blandt dem, der mener, vi skal beholde sommertid, er Dansk Idræts Forbund.

- Vi vil gerne have, at man beholder sommertid, fordi de har stor betydning for en masse sportsgrene, der dyrkes udendørs, oplyser DIF's administrerende direktør Morten Mølholm Hansen til Ekstra Bladet.

Helt konkret har det en stor betydning for sportsgrene som fodbold, golf og tennis, der alle dyrkes udendørs det meste af året. Det er særligt i ydersæsonen, hvor man skifter til vintertid, at det har en negativ effekt.

- Det har stor betydning for medlemmerne, at der er lys til at dyrke sporten. Det indsnævrer tidrummet for at træne, at det bliver tidligere mørkt, og derfor så vi gerne, at man indførte sommertid hele året, lyder det fra Morten Mølholm Hansen.

Hos Dansk Erhverv er holdningen anderledes. Her så man helst, at man afskaffede sommertid og holdte sig til vintertid hele året,

- Det har stor betydning for transportsektoren, når vi skifter til sommertid, fordi det kan give forsinkelser, fortæller fagchef hos Dansk Erhverv, Jesper Højte Stenbæk og uddyber:

- Det har også en stor betydning for mange ansatte i branchen, fordi de skal vænne sig til at stå tidligere op.

Efterlyser danskernes holdning
Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) opfordrer til en offentlig debat om spørgsmålet, da der ikke er nogle altafgørende argumenter for det ene eller andet.

'Der er ikke noget videnskabeligt belæg for, at den ene tid er bedre end den anden; det er en smagssag. Derfor er det vigtigt for mig at finde ud af, hvad danskerne foretrækker, så vi kan træffe beslutningen på det mest oplyste grundlag, lyder det fra ministeren i pressemeddelelsen'.

EU-Kommissionen har lagt op til, at de enkelte lande selv bestemmer, hvilken zonetid de vil benytte. Det betyder, at vi kan havne i en situation, hvor nogle EU-lande har sommertid, mens andre har vintertid.

Hvis det besluttes at afskaffe sommertid, så vil direktivet træde i kraft allerede i april næste år.

Sommertid i nat: - Vores borgere bliver mere kulrede og forvirrede

Vintertid: Hvad skal du bruge din ekstra time til?