Annonce:
Annonce:

I nat udløses spændingen: 21.395 kommer IKKE ind på drømmestudiet

Klokken 00:01 afgøres skæbnen for tusindvis af ansøgere til en videregående uddannelse - her er listen over skoler, der afviser flest

Ingeniørstudierne optager markant flere  studerende end for blot nogle få år siden. I alt 5929 får i nat tilbudt en plads på studiet som enten civil- eller diplomingeniør. I 2010 var tallet blot 3576. Foto: /ritzau/Casper Dalhoff
Ingeniørstudierne optager markant flere studerende end for blot nogle få år siden. I alt 5929 får i nat tilbudt en plads på studiet som enten civil- eller diplomingeniør. I 2010 var tallet blot 3576. Foto: /ritzau/Casper Dalhoff
Annonce:
Følg Samfund

De kommende timer tæller tusindvis af danske unge ned til, at det bliver midnat.

Et minut inde i fredagen får de elektronisk besked, om de er blevet optaget på drømmestudiet. Eller om karakteren var for lille, og der nu skal findes en anden vej frem i livet.

Torsdag eftermiddag offentliggjorde Undervisningsministeriet således årets statistik, der viser, at 65.165 bliver tilbudt den plads, de har ønsket. Men 21.395 ansøgere opfylder ikke adgangskravene og optages ikke.

Færre unge læser videre - flere træffer jobsikre studievalg

Der er færre unge, der vil læse videre på en videregående uddannelse, og de træffer mere jobsikre studievalg.

Det viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, skriver Ritzau.

De videregående uddannelser oplever i år således et lille fald på to procent i antallet af optagne i forhold til sidste år. De 1275 færre optagne i forhold til sidste år er dog på niveau med forrige år, i 2015.

Op igennem 00'erne og 10'erne steg antallet af optagne ellers støt. Det bekymrer dog ikke uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V), at der er færre ansøgere og dermed optagne.

- Mit fokus er ikke at stoppe så mange som muligt ind på uddannelserne, men at vride mere kvalitet ud af dem. Det synes jeg, man kan se afspejlet.

- I mange, mange år har vi set kraftige stigninger i antallet af optagne på uddannelsesinstitutionerne. De har været fyldt til bristepunktet, så det hverken overrasker mig eller bekymrer mig, siger han.

91.539 har søgt ind på en videregående uddannelse i 2017, og 65.165 er optaget, hvilket er 1275 færre end sidste år.

Ifølge ministeriets opgørelse må 21.395 ansøgere til gengæld tjekke optagelse.dk med skuffet mine, når de kan få besked om deres studieplads fra midnat.

Der er sket en forskydning, i forhold til hvilke uddannelser de unge kommer ind på. Det vidner om ansvarlige valg, mener ministeren.

- Der sker en forskydning, hvor flere studerende kommer ind på de uddannelser, hvor der kommer til at mangle arbejdskraft de kommende år. Det er i sig selv positivt, siger Søren Pind.

Det er eksempelvis ingeniøruddannelserne og It-Universitetet, der kan sige velkommen til flere nye studerende. Sidstnævnte modtager hele 24 procent flere optagne i år.

Søren Pind understreger, at ingen uddannelse er finere end andre. Men det er en gevinst for alle – ikke mindst de unge selv – hvis de kan få et job efter studiet.

Det er særligt de maritime institutioner, de kunstneriske institutioner samt erhvervsakademierne, der i år har et lavere optag.

For erhvervsakademierne skyldes det, at optaget blev reduceret med 25 procent i år på engelsksprogede uddannelser på erhvervsakademierne og professionshøjskolerne.

Her er det sværest at komme ind
I år er det sværest at blive optaget på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og Designskolen Kolding.

Annonce:

De tre uddannelsessteder, der kræver bestået optagelsesprøve, afviser henholdsvis 59, 54 og 54 procent af alle ansøgere. En del af forklaringen er dog, at en afvisning - udover kampen om pladserne - også kan være, at man ikke møder op til prøven.

Derimod afviser de maritime skoler MARTEC i Frederikshavn, SIMAC i Svendborg og Aarhus Maskinmesterskole færrest i år, nemlig blot fem procent eller færre af alle ansøgere.

Du kan herunder se hele listen over ikke-optagne ansøgere fordelt på uddannelsessteder. Det er ansøgere, der hverken får tilbudt en studieplads eller en standby-plads. Tallet består af dem, der har for lavt karaktergennemsnit, og dem, der ikke opfylder adgangskravene, eller selv har annulleret deres ansøgning. Kilde: Undervisningsministeriet.

Bliver du afvist? Sådan får du hjælp

Det er muligt at chatte i nat mellem midnat og klokken 2 med eksperter fra Undervisningsministeriet, hvis du har spørgsmål om optagelse. Du finder chatten her.

Efter midnat kan du her se listen over uddannelser med ledige pladser.

Du kan her læse meget mere om, hvordan de enkelte uddannelsessteder svarer ansøgerne i nat.

Der er optaget 1275 færre i år end sidste år - eller hvad der svarer til et fald på to procent. Herunder kan du se, hvor mange der optages inden for de enkelte uddannelsesområder. Kilde: Undervisningsministeriet.

Annonce:

Herunder kan du se antallet af optagne fordelt på de enkelte uddannelsessteder. Kilde: Undervisningsministeriet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Regeringen har en regnemaskine, der forudsiger alt
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: