Ibens far omsorgssvigtet på plejehjem: - Det har været frygteligt

Niels Nielsen på 91 år medvirker i TV2-dokumentaren, der viser ringe behandling af de ældre

Niels Nielsen boede indtil juni 2018 for sig selv i et rækkehus i Svenstrup syd for Aalborg. Her et billede fra fejringen Niels Nielsens 91-års fødselsdag i juni måned. Privatfoto
Niels Nielsen boede indtil juni 2018 for sig selv i et rækkehus i Svenstrup syd for Aalborg. Her et billede fra fejringen Niels Nielsens 91-års fødselsdag i juni måned. Privatfoto
Følg Samfund

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Ni en halv time skulle der gå, før 91-årige Niels Nielsen fik skiftet sin ble, selvom han flere gange havde gjort plejepersonalet opmærksom på, at den var fyldt.

Det viser klip fra TV2's dokumentar 'Plejehjemmene bag facaden', der sendes torsdag aften kl. 20.50 på TV2.

Dokumentaren indeholder også optagelser af plejepersonales behandlingen af 90-årige Else, som Ekstra Bladet den seneste tid har beskrevet.

Her er TV2-optagelserne Danmark ikke må se

Niels Nielsen har siden juni 2018 boet på demensplejehjemmet Nyvang i Randers Kommune, og det har været alt andet end en god oplevelse, fortæller Iben Jensen, der er datter af Niels Nielsen.

- Det har været megasvært, for vi har jo virkelig følt, at vi har lavet et overgreb på min far (ved at få ham placeret på plejehjemmet, red.). Det har været frygteligt.

- Vi havde håbet, at han var kommet til et sted, hvor han kunne få nogle gode oplevelser. Jeg ved godt, at det ikke er et hotel, men jeg synes ikke, at medarbejderne er klædt på til opgaven, siger Iben Jensen til Ekstra Bladet.

Sådan startede sagen om forbudt dokumentar

Skjulte optagelser, der viser groft omsorgssvigt af 90-årige Else på et plejehjem i Aarhus har vakt stor debat, efter Ekstra Bladet bragte uddrag fra TV2's dokumentar, der var nedlagt fogedforbud mod.

 •  16. marts nedlægger Retten i Aarhus et forbud mod, at TV2 må vise dokumentaren. Planen var ellers, at den skulle være vist 19. marts. TV2 kærer kendelsen om fogedforbud til landsretten, der på ny skal tage stilling til sagen.
   
 • 30. juni stadfæster Vestre Landsret fogedforbuddet. TV2 må stadig ikke vise dokumentaren. Den afgørelse vil mediet kære til Højesteret.
   
 • 6. juli viser Ekstra Bladet enkelte klip fra dokumentaren, efter at have fået tilladelse fra den 90-åriges familie. Ekstra Bladet indgår efterfølgende et forlig med TV2, der betyder, at klippene kan blive på nettet, men at der ikke må offentliggøres flere klip.
   
 • 9. juli slår sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) et opslag op på Instagram, hvor han kalder klippene 'frygtelige', og indkalder interessenter på ældreområdet til møde i efteråret.
   
 • 11. juli sigter politiet fire TV2-journalister for uberettiget at have lavet skjulte optagelser på et ikke frit tilgængeligt sted.
   
 • 14. juli meddeler rådmand for sundhed og omsorg i Aarhus Kommune Jette Skive (DF), at politianmeldelsen af journalisterne droppes. Hun siger, at fogedforbuddet droppes, men det trækker hun tilbage. I stedet ønsker hun først en juridisk vurdering samt byrådets opbakning.
   
 • 20. juli oplyser borgmester Jacob Bundsgaard (S) og Jette Skive, at de efter en ny juridisk vurdering vil lade dokumentaren blive vist fra mandag 27. juli. Det skal drøftes torsdag 23. juli i Magistraten.
   
 • TV2 viser dokumentaren torsdag 30. juli.

'Umenneskeligt'
TV2 har forelagt de skjulte optagelser for Lars Bjerrum, professor i infektionssygdomme, antibiotika og hygiejne ved Københavns Universitet, og behandlingen af Niels Nielsen kan være direkte sundhedsskadelig, fortæller han.

- Det er ufatteligt, at det her sker. Det er umenneskeligt og respektløst, siger Lars Bjerrum til TV2.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Iben Jensen (th.) her på besøg hos sin far under corona-nedlukningen. Privatfoto
Iben Jensen (th.) her på besøg hos sin far under corona-nedlukningen. Privatfoto
 

Begejstring falmede
Iben Jensen og hendes tre søskende var glade, da de i juni 2019 fik en plads på det nyopførte demensplejehjem til deres far, men begejstringen fortog sig hurtigt.

Formand om TV2-afsløringer: - Langt værre end jeg havde troet

- Min far havde en gps og alarm på, som skulle gøre personalet opmærksom på, hvis han gik fra plejehjemmet. Men det gjorde den ikke, og personalet vidste ofte ikke, hvor han var.

- En dag gik han ud sent om eftermiddagen, og vi blev først alarmeret omkring midnatstid, hvor han havde været væk i nogle timer. Det endte med, at han blev fundet om natten af en hundelufter med lårbrud og hoftebrud, og han var faktisk i livsfare. Og det var faktisk først efter den episode, at problemerne for alvor gik op for mig, siger Iben Jensen til Ekstra Bladet.

Professor: Forbudte optagelser er vigtige

Artiklen fortsætter under billedet ...

Niels Nielsen har i alt fire børn, hvoraf Iben Jensen på 55 år er den yngste. Privatfoto
Niels Nielsen har i alt fire børn, hvoraf Iben Jensen på 55 år er den yngste. Privatfoto
 

Overvejer flytning
Da TV2 installerede de skjulte kameraer i Niels Nielsens bolig på plejehjemmet, havde familien faktisk en fornemmelse af, at tingene gik bedre. Men videomaterialet viste det stik modsatte.

Ifølge Iben Jensen er der en meget stor udskiftning blandt plejepersonalet, og familien overvejer nu at flytte deres far til et andet plejehjem.

- Det er svært, at han bor der, for vi har en fornemmelse af, at det ikke bliver bedre. Der har været nogle medarbejdere, der har været rigtig gode. Og det kan man også se eksempler på på nogle af optagelserne

- Men de er hurtigt væk igen. Jeg tror ikke, at der er nogen af dem, der er på filmen (TV2's optagelser, red.), der er der den dag i dag, siger Iben Jensen.

Fatma Cetinkaya (S), der er 2. viceborgmester i Randers Kommune og formand for Omsorgsudvalget, beklager behandlingen af Niels Nielsen.

- Den situation, der bliver filmet med Niels, er selvfølgelig dybt beklagelig. Det er ikke den måde, vi ønsker at arbejde på, og det er ikke den tilgang, vores personale skal have, siger hun.

Udvalgsformand: - Dialog må være vejen frem

- Ifølge TV2, forsøgte de tilbage i februar at vise jer de her optagelser, men det afviste I. Hvorfor takkede I ikke ja til at se, hvad der foregår på jeres plejehjem?

- Fordi vi ikke mener, at det er etisk rigtigt at lave skjulte optagelser på en af vores arbejdspladser. Og det strider mod hinanden, hvis man politianmelder TV2, og at man så på den anden side takker ja til at se optagelserne, siger Fatma Cetinkaya (S), der er 2. viceborgmester i Randers Kommune og formand for Omsorgsudvalget, til Ekstra Bladet.

- Men I kunne jo også have sagt, at 'hvis der foregår noget på vores plejehjem, der ikke skal, så vil vi gerne se det, så vi kan gøre noget ved det' i stedet for at melde det til politiet.

- Vi har været inde at arbejde med forholdene på Huset Nyvang i det seneste halvandet års tid. Vi har for eksempel ansat en ny leder, samtidig med, at der har været en stor udskiftning blandt personalet. Så jeg synes, vi har arbejdet ret intensivt og på flere plan.

- Men den situation, der bliver filmet med Niels er selvfølgelig dybt beklagelig. Det er ikke den måde, vi ønsker at arbejde på, og det er ikke den tilgang, vores personale skal have, siger hun.

- Det er vel ikke så svært at få klarlagt, om ting fungerer eller ej, når de pårørende klager?

- For mig at se er halvandet år faktisk ikke ret lang tid at arbejde i, i forhold til de mange initiativer, vi har sat i gang.

- Tror du, at de her ting ville være blevet opdaget uden skjult kamera?

- Jeg tænker, at dialog må være vejen frem.

- Men Niels' datter Iben fortæller, at hun har været til talrige møder på plejehjemmet, hvor hun har fortalt om problemer. På optagelserne kan hun se, at det ikke er blevet bedre. Det lyder ikke som om, at dialog har været nogen særlig god vej frem?

- Vi har forsøgt at gøre, hvad vi kan, og det er det, vi kan gøre. Jeg er selvfølgelig enormt ked af at høre, at Niels' familie ikke har oplevet, at der er sket noget ud fra alt det arbejde, der har være sat i gang. Det skal vi selvfølgelig forholde os til.

- Hvis det stod til dig, skulle kommunen så fastholde politianmeldelsen af TV2?

- Nu bliver udsendelsen vist, og så synes jeg ikke, at sagen er længere. For mig er det vigtigt, at vi forholder os til det (situationen på plejehjemmet, red.), og jeg kan ikke se, hvad politianmeldelsen skulle gøre godt for på nuværende tidspunkt.

Fatma Cetinkaya fortæller videre, at det i dag går bedre på Huset Nyvang, og at sagen ikke har haft nogen personalemæssige konsekvenser.

Se dokumentaren på TV2 torsdag aften kl. 20.50.

Vi hører her ouverturen til en mulig katastrofe

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.