Hvad der startede som en drøm for 32-årige Idil Aden, har udviklet sig til et mange måneders langt mareridt.
I starten af 2020 kom hun ind på DSB's togfører-uddannelse, men glæden over at komme igennem nåleøjet blev hurtigt kvalt i frustration.
- Jeg føler helt seriøst, ærligt og reelt, at krænkelsen var slem, men at det var DSB's håndtering af min sag, der knækkede mig, fortæller hun til Ekstra Bladet.
Kort efter ansættelsen klagede Idil Aden til sin personaleleder over grov sexchikane fra en ældre, mandlig underviser, men DSB iværksatte aldrig en formel undersøgelse, omsorgstiltag eller samtale, fortæller hun.
Til gengæld fyrede personalelederen hende et par måneder senere for at mangle 'den egnethed og robusthed, der kræves i stillingen'. Kort forinden havde Idil Aden klaget til sin tillidsmand over chefens håndtering af sexchikane-sagen.
Den statsejede virksomhed har ikke anerkendt sexchikanen, og de mener desuden, at fyringen er berrettiget. Alligevel har de tilbudt Idil Aden 10.000 kroner i en forligsaftale.
- Jeg har aldrig villet have en krone. Det eneste, jeg har bedt om, er en fair og ordentlig behandling, siger Idil Aden, som derfor har takket nej til pengene.
Artiklen fortsætter under billedet ...
- Gnubbede sit skridt op ad mig
Togførere udfører serviceopgaver i form af billetkontrol, betjening af passagerer og sikkerhedskontroller. I forbindelse med uddannelsen skal eleverne derfor køre med erfarne medarbejdere - kaldet praktikindøvere.
Det var sådan, hele sagen begyndte for kvinden med de somaliske rødder.
- Jeg kom med med en bestemt praktikindøver, som virkede super-erfaren. Han fortæller, at han har været i branchen i plus 30 år og aldrig har haft elever, der er dumpet, fortæller Idil Aden, der derfor var begejstret for den noget ældre underviser.
Men stemningen på turene ændrede sig kort inde i forløbet, husker Idil Aden.
- Han begynder at kommentere på min uniform, og hvordan den sidder på mig, og kommentere på mit ægteskab og vores sexliv. Og det bliver bare mere og mere ubehageligt, som dagene går, siger hun.
- Det eskalerer i vores tjenestekupé, hvor han begynder at sige, at jeg jo skal huske på, at han ansvarlig og kan få mig fyret. Samtidig lægger han hånden på mit lår. Og det går efterhånden fra at være en 'lille hånd' på låret til at være tættere ind mod inderlåret og mit skridt, fortæller Idil Aden, der græder, når hun udlægger sin side af sagen.
Ifølge Idil Aden kommer det så vidt, at den ældre DSB-ansatte gnubber sit skridt mod hende, da de er alene i togets mini-køkken.
- Det er så grænseoverskridende. Men det er svært at forklare. Det er mere end ham i byen, der klasker dig eller gnider sig op af dig. Det er noget helt andet, når det er en overordnet, der gør det.
Artiklen fortsætter under billedet ...
Frygt for fyring
Netop fordi tilnærmelserne kom fra en overordnet, reagerede Idil Aden ikke, som hun ellers ville, fortæller hun.
- Normalt er jeg rap i replikken, men her sagde jeg aldrig stop. Jeg ville jo gerne have mit arbejde, og jeg var rigtig glad for at være kommet igennem den brutale rekrutteringsproces.
- Jeg blev egentlig rigtig bange. Man føler sig bare så magtesløs, når man sidder der og gerne vil skubbe en person væk, men man ved, at man har så meget at miste.
Til sidst valgte Idil Aden at gå videre med sagen.
- Jeg besluttede mig for at gå den 'rigtige vej' ved at melde det. Men det var så bare der, det hele for alvor gik ned ad bakke, fortæller Idil Aden, der cirka tre en halv måned senere stod med en fyreseddel i hånden. En fyreseddel, som DSB nægter har noget at gøre med sexchikane-sagen.
Den pågældende praktikindøver har afvist anklagerne over for DSB. Efter episoden har han dog valgt at trække sig som underviser.
Ekstra Bladet har uden held forsøgt at få et interview med togføreren igennem DSB's kommunikationsafdeling.
Artiklen fortsætter under videoen ...
Afviser kritik
DSB genkender ikke Idil Adens udlægning af forløbet. De påstår, at sexchikane-sagen har været håndteret 'fuldstændig som den skulle', men vil ikke fremsende dokumentation på, hvad de konkret har gjort. Begrundelsen lyder, at de 'af princip ikke sagsbehandler i medierne'.
Idil Aden har givet Ekstra Bladet fuld adgang til korrespondancer mellem hende og personalelederen. Her fremgår det ikke, at der har været planlagt eller afholdt formelle møder om sagen.
Til gengæld viser beskeder og optagede telefonsamtaler mellem Idil Aden og hendes tillidsmand, at Idil Aden fra begyndelsen - også før hendes fyring - stod fast på, at personalelederen ikke håndterede hendes klage.