Annonce:
Annonce:

Idil i sexchikane-sag: - DSB knækkede mig

En tidligere ansat i DSB fortæller, at den statsejede virksomhed svigtede stort, da hun klagede over grov sexchikane fra en overordnet

Tidligere DSB-ansat Idil Aden fortæller om om sin oplevelse med sexisme. Fotograf: Linda Johansen. Video: Emma Svendsen, Mikkel Cramon
Annonce:
Følg Samfund

Hvad der startede som en drøm for 32-årige Idil Aden, har udviklet sig til et mange måneders langt mareridt.

I starten af 2020 kom hun ind på DSB's togfører-uddannelse, men glæden over at komme igennem nåleøjet blev hurtigt kvalt i frustration.

- Jeg føler helt seriøst, ærligt og reelt, at krænkelsen var slem, men at det var DSB's håndtering af min sag, der knækkede mig, fortæller hun til Ekstra Bladet.

Kort efter ansættelsen klagede Idil Aden til sin personaleleder over grov sexchikane fra en ældre, mandlig underviser, men DSB iværksatte aldrig en formel undersøgelse, omsorgstiltag eller samtale, fortæller hun.

Til gengæld fyrede personalelederen hende et par måneder senere for at mangle 'den egnethed og robusthed, der kræves i stillingen'. Kort forinden havde Idil Aden klaget til sin tillidsmand over chefens håndtering af sexchikane-sagen.

Annonce:

Den statsejede virksomhed har ikke anerkendt sexchikanen, og de mener desuden, at fyringen er berrettiget. Alligevel har de tilbudt Idil Aden 10.000 kroner i en forligsaftale.

- Jeg har aldrig villet have en krone. Det eneste, jeg har bedt om, er en fair og ordentlig behandling, siger Idil Aden, som derfor har takket nej til pengene.

Har du oplevet chikane og svigt i DSB eller andre virksomheder? Skriv til journalisterne ved at klikke her

Artiklen fortsætter under billedet ...

Idil Aden kom gennem nåleøjet blandt mange ansøgere til statsbanernes togfører-uddannelse. Men DSB-drømmen braste, og det begyndte, da hun klagede over sexchikane. Foto: Linda Johansen
Idil Aden kom gennem nåleøjet blandt mange ansøgere til statsbanernes togfører-uddannelse. Men DSB-drømmen braste, og det begyndte, da hun klagede over sexchikane. Foto: Linda Johansen

- Gnubbede sit skridt op ad mig
Togførere udfører serviceopgaver i form af billetkontrol, betjening af passagerer og sikkerhedskontroller. I forbindelse med uddannelsen skal eleverne derfor køre med erfarne medarbejdere - kaldet praktikindøvere.

Det var sådan, hele sagen begyndte for kvinden med de somaliske rødder.

- Jeg kom med med en bestemt praktikindøver, som virkede super-erfaren. Han fortæller, at han har været i branchen i plus 30 år og aldrig har haft elever, der er dumpet, fortæller Idil Aden, der derfor var begejstret for den noget ældre underviser.

Annonce:

Men stemningen på turene ændrede sig kort inde i forløbet, husker Idil Aden.

- Han begynder at kommentere på min uniform, og hvordan den sidder på mig, og kommentere på mit ægteskab og vores sexliv. Og det bliver bare mere og mere ubehageligt, som dagene går, siger hun.

- Det eskalerer i vores tjenestekupé, hvor han begynder at sige, at jeg jo skal huske på, at han ansvarlig og kan få mig fyret. Samtidig lægger han hånden på mit lår. Og det går efterhånden fra at være en 'lille hånd' på låret til at være tættere ind mod inderlåret og mit skridt, fortæller Idil Aden, der græder, når hun udlægger sin side af sagen.

Ifølge Idil Aden kommer det så vidt, at den ældre DSB-ansatte gnubber sit skridt mod hende, da de er alene i togets mini-køkken.

Annonce:

- Det er så grænseoverskridende. Men det er svært at forklare. Det er mere end ham i byen, der klasker dig eller gnider sig op af dig. Det er noget helt andet, når det er en overordnet, der gør det.

- Jeg har aldrig været ude for noget så ubehageligt

Per Krahn er overbevist om, at Idil Aden taler sandt. 'Jeg har kendt Idil, siden hun var barn, og hun er ikke en, der lyver', forklarer han. Foto: Linda Johansen
Per Krahn er overbevist om, at Idil Aden taler sandt. 'Jeg har kendt Idil, siden hun var barn, og hun er ikke en, der lyver', forklarer han. Foto: Linda Johansen

Per Krahn er venner med Idil Adens far. Han har forsøgt at hjælpe Idil med at få en ordentlig afslutning på sagen.

- Det vigtigste for mig har selvfølgelig været at beskytte Idil, men jeg sidder også som almindelige skatteyder og ser på, at et af landets største, statsejede virksomheder sviner folk til på den her måde, siger Per Krahn, der deltog i det møde, hvor DSB tilbød 10.000 kroner i en forligsaftale.

- Hvordan kan en virksomhed sidde og tilbyde en erstatning, samtidig med at de siger, at der ikke er nogen sag? Det hænger jo slet ikke sammen.

Gennem sine mange år som selvstændig erhvervsdrivende har Per Krahn en del erfaringer med personalesager. Men mødet med DSB, skiller sig ud, fortæller han.

- Jeg har godt nok arbejdet med mennesker i 50 år, men jeg har aldrig været ude for noget så ubehageligt, som det her.

- Hvorfor?

- Fordi der er hos DSB en total mangel på anerkendelse og empati. Der er total mangel på forståelse for, at man har en sag, hvor man er ved at mishandle et andet menneske. Groft sagt.

Artiklen fortsætter under billedet ...

I dag har Idil Aden fået arbejde et andet sted. Men hun er stadig påvirket at sit forløb i DSB, fortæller hun. Foto: Linda Johansen
I dag har Idil Aden fået arbejde et andet sted. Men hun er stadig påvirket at sit forløb i DSB, fortæller hun. Foto: Linda Johansen

Frygt for fyring
Netop fordi tilnærmelserne kom fra en overordnet, reagerede Idil Aden ikke, som hun ellers ville, fortæller hun.

- Normalt er jeg rap i replikken, men her sagde jeg aldrig stop. Jeg ville jo gerne have mit arbejde, og jeg var rigtig glad for at være kommet igennem den brutale rekrutteringsproces.

- Jeg blev egentlig rigtig bange. Man føler sig bare så magtesløs, når man sidder der og gerne vil skubbe en person væk, men man ved, at man har så meget at miste.

Til sidst valgte Idil Aden at gå videre med sagen.

Annonce:

- Jeg besluttede mig for at gå den 'rigtige vej' ved at melde det. Men det var så bare der, det hele for alvor gik ned ad bakke, fortæller Idil Aden, der cirka tre en halv måned senere stod med en fyreseddel i hånden. En fyreseddel, som DSB nægter har noget at gøre med sexchikane-sagen.

Den pågældende praktikindøver har afvist anklagerne over for DSB. Efter episoden har han dog valgt at trække sig som underviser.

Ekstra Bladet har uden held forsøgt at få et interview med togføreren igennem DSB's kommunikationsafdeling.

Artiklen fortsætter under videoen ...

Afviser kritik
DSB genkender ikke Idil Adens udlægning af forløbet. De påstår, at sexchikane-sagen har været håndteret 'fuldstændig som den skulle', men vil ikke fremsende dokumentation på, hvad de konkret har gjort. Begrundelsen lyder, at de 'af princip ikke sagsbehandler i medierne'.

Idil Aden har givet Ekstra Bladet fuld adgang til korrespondancer mellem hende og personalelederen. Her fremgår det ikke, at der har været planlagt eller afholdt formelle møder om sagen.

Til gengæld viser beskeder og optagede telefonsamtaler mellem Idil Aden og hendes tillidsmand, at Idil Aden fra begyndelsen - også før hendes fyring - stod fast på, at personalelederen ikke håndterede hendes klage.

DSB: - Vi har kørt sagen 'by the book'

Underdirektør og chefforhandler i DSB, Poul Gemzøe-Enemark, afviser, at DSB har begået fejl i Idil Adens sag.
Underdirektør og chefforhandler i DSB, Poul Gemzøe-Enemark, afviser, at DSB har begået fejl i Idil Adens sag.

DSB afviser alle Idil Adens anklager, på trods af at de har tilbudt hende 10.000 kroner i et forlig.

- Man kan sagtens forestille sig en sag, hvor vi mener, at vi har gjort tingene fuldstændig 'by the book', men hvor vi alligevel ender med at lave en forligsmæssig løsning frem for at køre en retssag, lyder forklaringen fra DSB's underdirektør og chefforhandler, Poul Gemzøe-Enemark, i et telefon-interview med Ekstra Bladet.

- Er det din opfattelse, at DSB har kørt den her sag 'by the book'?

- Ja. Det er det faktisk. Jeg mener, vi har kørt den her, fuldstændig som vi skulle. Jeg synes dog - og det vil jeg synes uanset sagstype - at det er yderst beklageligt, at der er en medarbejder, der står tilbage og føler sig dårligt behandlet.

Vil ikke fremlægge dokumentation
Ifølge underdirektøren passer det ikke, når Idil Aden påstår, at hendes sexchikane-sag ikke har været håndteret.

- Der har været afholdt løbende møder med Idil, hvor man har drøftet de her ting, og hvor man har spurgt ind til, hvordan hun har det, og om alt er, som det skal være.

- Men det har altså være nogle møder, hvor Idil ikke har været til stede, fordi de møder kan Idil overhovedet ikke genkende, så det vil vi jo gerne bede jer om at dokumentere på en eller anden måde.

- Det er her, vi ikke går helt ned i detaljen.

- Så hver gang, det bliver konkret,  og hver gang, Idil med rette kan kritisere jer, så vil I ikke tale konkret?

- Vi er ikke interesserede i at sagsbehandle i medierne. Og det er sådan en helt principiel ting, vi har i DSB.

Idil Aden har ellers skrevet under på, at DSB må udtale sig om hendes sag.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Danmark skylder ikke Grønland noget
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: