Ignorerer klima-pres: Kina vil igen overstige EU på kul

En rapport viser, at Kina forventer at tilføje nye kraftværker med kul, der svarer til hele EU's kapacitet på området

Kina vil udvide med et hav af nye kulfyrede kraftværker. Foto: Johannes Eisele/Ritzau Scanpix
Kina vil udvide med et hav af nye kulfyrede kraftværker. Foto: Johannes Eisele/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Kina vil fremover satse stort på kulkraft og forventer at tilføje nye kraftværker med kul, der svarer til hele EU's samlede kapacitet på området.

Det skriver Financial Times på bagrund af en rapport fra NGO'en Global Energy Monitor, som monitorerer brug af fossile brændstoffer verden rundt.

Ifølge NGO'en er Kina i fuld gang med at etablere nye kulværker, der samlet vil levere energi svarende til 148 gigawatt. Den samlede kapacitet i EU fra kulværker er 149 gigawatt. Dermed forventes det altså, at Kina oven i deres nuværende kulforbrug etablerer nye kulværker svarende til hele EU's nuværende.

Strider imod
Kinas tilføjelser af nye kraftværker med kul strider imod det klima-pres, som i disse år hærger over resten af verden. Her har der i de seneste år været et stort fokus på at nedsætte udslippet af CO2 verden over, mens der løbende afholdes klimatopmøder.

EU har blandt andet for nyligt besluttet at hæve reduktionsniveauet på CO2 fra 40 til 55 %. Samtidig har EU et mål om at skulle være klimaneutrale i 2050, og det er altså stik imod Kinas udvidelser med nye kraftværker med kul.

Kina er desuden ansat som den store klimasynder, da Kina er det land i verden, som udleder mest CO2.

Vækst i stedet for fald
Lederen af Global Energy Monitor, Ted Nace, fortæller dog, at de nye kulfabrikker fremover skal have en betydelig indflydelse på Kinas stigende satsning på kul.

- Det, der er ved at blive bygget i Kina, kan klare sig på egen hånd. Hvad der ville være begyndelsen på et kulfald, vil nu i stedet fortsætte væksten af kul, siger Ted Nace.

Allerede sidste år udbyggede Kina med flere hundrede kulfyrede kraftværker i landet. Udvidelsen dengang gav landet en samlet kapacitet svarende til 259 gigawatt.

I 2016 standsede Kina ellers opførslen af over hundrede kulstationer, da man havde en frygt for luftforurening og overinvesteringer i kul. Nu ser Kinas kapacitet dog ud til at stige igen.

Kina afviser kendelse i Hongkong om maskeringsforbud

Efter ekstreme uroligheder: Kina rykker ind

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind