Ikke så meget pis: Politiet kigger den anden vej til gadefest

Under weekendens karneval i Aalborg høstede politiet over 200.000 kroner fra folk, der tissede på gaden. Men til Distortion har man valgt at prioritere anderledes, lyder det fra Københavns Politi

Hvis du tisser på gaden, kan du risikere at få en bøde på 1500 kroner (Polfoto: Lasse Kofod).
Hvis du tisser på gaden, kan du risikere at få en bøde på 1500 kroner (Polfoto: Lasse Kofod).

Med høj sol og masser af alkohol i blodet løber de fleste et par gange oftere på toilettet end normalt. Men når man er til festival eller gadefest, kan køen til toilettet i en tissetrængende tilstand virke urimeligt lang, og nogle kan derfor være fristede at tisse i det fri.

I sidste weekend var det tid til det årlige karneval i Aalborgs gader, og her fik politiet langet nogle tissebøder over disken. Her blev der givet over 150 bøder for at tisse i gaderne, og med en pris på 1500 kroner per bøde, blev det til en høst på over 225.000 kroner.

De fleste karnevalsgæster nøjedes heldigvis med at danse som disse. Men nogle slog både på tæven og lod vandet det forkerte sted. Foto: René Schütze Samfund Karneval i Aalborg: Bøder for over 225.000 for at tisse på gaden

Men måske bliver det ikke sådan til årets Distortion-fest i København. Politiet har nemlig travlt med at sørge for sikkerheden under den kæmpe gadefest.

- Vi prioriterer i vores opgaver under Distortion. Hvis der er en voldssag rundt om hjørnet, tager vi os selvfølgelig af den. Det er klart, at når der er 100.000 mennesker, så har vi en vis rummelighed i forhold til normalt. I stedet vil vores dialogpoliti prøve at få folk til at bruge deres sunde fornuft og bruge de toiletter, der er sat op, lyder det fra Henrik Møller Jakobsen, der er vicepolitiinspektør ved Københavns Politi.

Foto: Jesper Mortensen Samfund Distortion på Nørrebro: Her finder du de vildeste gadefester

Men skulle der mod al forventning være politibetjente, der står med hænderne i lommen, bør man måske overveje at lade sit vand på toilettet.

- Hvis der er et antal betjente, der ikke har andre opgaver, så kan det jo godt være, at de lige prøver at få folk til at bruge toiletterne i stedet for, at de står og tisser på gadehjørnerne. Men det har selvfølgelig ikke højeste prioritet, siger Henrik Møller Jakobsen og fortsætter:

- Det hele er en benhård prioritering. Det handler om, hvad der gavner Distortion og den almindelige tryghed bedst.

Sidste år fik politiet taget et selfie, mens der var slåskamp tæt på. Se eller gense episoden her

Øget fokus på chikane

Politiet har sørget for sikkerheden under den københavnske gadefest i de seneste 17 år, men episoderne i Køln, hvor flere kvinder angiveligt blev udsat for chikane under en nytårsfest midt i den tyske storby, har betydet, at Københavns Politi nu fokuserer mere på at forhindre chikane under Distortion.

- Når sådan noget sker i vores naboland, er det klart, at vi åbner vores øjne lidt mere i den retning. Gæsterne skal vise respekt for hinanden, og derfor vil vi i første omgang prøve at forhindre, at der sker. Skulle det ske, vil vi opfordre folk til at anmelde det, og så vil vi efterforske sagen, siger vicepolitiinspektøren og fortsætter:

- Vi har dog ikke belæg for at sige, at det kan ske i Danmark, men det er ikke det samme som at sige, at vi ikke holder øje med det. Når to mennesker eksempelvis krammer hinanden, er det ofte, fordi de holder af hinanden, hvor andre vil opleve det som chikanerende. Derfor er det svært at komme med bud på, hvad man helt præcist skal holde øje med.

Både politiet og organisationen Event Safety sørger for gæsternes sikkerhed under Distortion (Foto: Polfoto/Jesper Mortensen). Samfund Øget fokus på sex-krænkelser til gigantisk gadefest

Samme sikkerhed som i Parken

Henrik Møller Jakobsen understreger, at man fra politiets side ikke har øget beredskabet til dette års Distortion, men at man generelt har fået mere politi til store arrangementer efter terror-angrebet i februar sidste år.

- Det generelle billede efter terroren tilbage i februar er, at det er en anden virkelighed, vi lever i. Der blev vores generelle beredskab jo øget, men den er ikke blevet øget siden. Det er klart, at når der er mange mennesker samlet, kan der være en risiko for terror. Men sådan er det jo også, når der er 40.000 mennesker samlet i Parken eller ved store koncerter, lyder det fra Henrik Møller Jakobsen.

Af samme grund opfordrer politiet de mange gæster til at lade være med at efterlade tasker og lignende, så det ikke skaber unødig bekymring.

60 kommentarer
Vis kommentarer