- Ikke sikkert at vi nogensinde kommer over det

Coronaviruskrisen betyder, at SAS må fyre halvdelen af deres ansatte. En gigantisk krise, som vi måske aldrig kommer os over

Coronakrisen betyder nu, at SAS må fyre op mod 5000 ansatte. Forstå hvordan krisen påvirker økonomien her. Foto: Marie Ravn, Ritzau Scanpix: Henning Bagger, Ida Guldbæk Arentsen, Claus Fisker, Mikkel Berg Petersen, Anthon Unger, Philippe Lopez, Liselotte Sabroe. Grafik: Mikkel Lund. Animation: Emma Svendsen
Følg Samfund

En gigantisk krise for, som aldrig er set før, og vi måske aldrig kommer os 100 procent over.

Sådan lyder vurderingen fra chefrådgiver hos Realise og luftfartsekspert Hans Christian Stigaard.

Den dystre analyse kommer i kølvandet på nyheden om, at SAS fyrer halvdelen af sine medarbejdere.

- Den her krise er kæmpe stor. Det er aldrig set før, og jeg ved ikke, om der kommer til at gå mange år, før vi kommer os, hvis vi nogensinde kommer over det.

- Det er utroligt synd for SAS og alle deres medarbejdere, men som situationen er nu, så er det desværre nok et nødvendigt onde, siger Hans Christian Stigaard til Ekstra Bladet.

SAS gør klar til at fyre op mod 5000 fuldtidsansatte

Staten kan hjælpe
Ifølge eksperten kan staten godt hjælpe SAS yderligere, som man har set det i Tyskland, hvor regeringen har indvilget i at hjælpe luftfartsselskabet Lufthansa med en redningspakke på omkring ni milliarder euro.

Men der er bare en række problemer.

- Hvis de går ind over siger, at de giver ekstra støtte til SAS, hvad vil de andre brancher så sige. Hvad med busbranchen eller taxabranchen? SAS er jo allerede blevet hjulpet af hjælpepakkerne, og det var ikke nok, så jeg ved ikke rigtigt, hvad man kan gøre.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Foto: Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

- Jeg tror, at mere hjælp vil ramme som en boomerang, da de andre brancher også vil kræve samme særbehandling, og jeg ved heller ikke, hvornår statens pengepung ikke kan følge med længere, siger Hans Christian Stigaard.

Til sidst peger eksperten på, at den her krise fortsat er skruen uden ende. Uden tegn på bedring.

- Der sker ikke noget, før grænserne åbner op igen, og det er der jo intet, der tyder på. Hvis man skal til at sende halvt fyldte fly i luften, hvor passagerne skal sidde med to meters afstand, så er der ikke økonomi i det, og så stiger priserne, eller staten skal støtte.

- Derfor vil vi helt sikkert se flere selskaber, der ikke klarer sig. Vi har ikke set det sidste flyselskab, der går konkurs, siger han.

SAS oplyser, at i alt 5000 ansatte står til at blive fyret. 1700 af stillingerne skal findes i Danmark, mens 1900 står til at blive afskediget i Sverige og 1300 i Norge.

SAS lægger ikke skjul på, at fyringsrunden skyldes coronakrisen, der har ramt selskabets økonomi hårdt.

- Covid-19 har tvunget SAS til at møde en ny og hidtil uset virkelighed, der vil give genlyd ikke bare i de kommende måneder, men også i de kommende år, siger Rickard Gustafson, administrerende direktør i SAS, i pressemeddelelsen.

FAKTA: SAS er født som skandinavisk samarbejdsprojekt

SAS har tirsdag varslet, at selskabet vil afskedige lidt under halvdelen af sine fuldtidsmedarbejdere på grund af coronakrisen.

Afskedigelserne kommer til at ramme op mod 5000 medarbejdere - 1700 i Danmark.

Læs mere om SAS her:

* SAS blev grundlagt i 1946 ved en sammenlægning af de nationale luftfartsselskaber i Danmark, Norge og Sverige.

* Første tur gik til New York 17. september 1946. Turen tog 25 timer, og det var nødvendigt at gøre tre stop på vejen for at tanke.

* Før coronakrisen havde SAS mere end 800 daglige afgange, og om året fløj selskabet omkring 30 millioner passagerer til over 125 destinationer i verden.

* Coronakrisen har dog givet et stort dyk i antallet af afgange og passagerer, og det har naturligt nok gjort ondt på SAS' økonomi.

* I marts fløj selskabet eksempelvis med omkring en million passagerer. Det var cirka 60 procent færre passagerer end i samme måned året før.

* Sverige og Danmark ejer 29 procent af aktierne i SAS. Tidligere har den norske stat også været aktionær.

* SAS har i alt 13.000 ansatte. Det er dog inklusive deltidsansatte. Opgjort i fuldtidsstillinger har selskabet samlet 11.000 ansatte.

Kilder: SAS og Ritzau.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind