Ikke sket i 20 år: To isbjørneunger født i Zoo - den ene er død

Lørdag blev der født to isbjørneunger i Zoologisk Have i København. Det er ikke sket i mere end 20 år

Overvågningen i isbjørnens bur fangede hele episoden. Se fødslen og efterspillet her. Video: København Zoo

Efter mere end 20 års venten blev der lørdag morgen født to isbjørneunger i København Zoo. Den ene unge døde kort efter fødslen, men den anden klarer sig godt indtil videre.

Det er hun-isbjørnen Lynn, der fødte de to unger.

Videnskabelig direktør i Zoo fortæller til Ekstra Bladet, at det ikke er overraskende, at den ene unge er død.

- Det gør det ikke mindre sørgeligt, men det er meget normalt. I det hele taget er vi stadig inde i en kritisk fase. Vi er bare glade for, at de er kommet så vidt, at den ene nu har fået nogle unger.

- Vi opdagede først søndag at den ene var død. Vi går ikke ind til dem, men vi har et kamera derinde. Der kunne vi se, at den ene blev liggende, mens den anden diede. Det kunne jo være, den bare sov, men den ligger der stadig, så vi må konstatere at den er død, siger Bengt Holst.

Det var personalet i Zoo, der via overvågningskameraer kunne følge med i fødslen af de to isbjørneunger, der kom til verden i isbjørneanlæggets ene fødehule natten til lørdag.

Hun-isbjørnen fødte de to unger, og overvågningen viser både selve fødslen og første gang, ungerne dier.

Ikke siden 1996 har der været isbjørneunger i Zoo. Men der kan nå at ske meget. Det vigtigste lige nu er ifølge Bengt Holst, at Zoo ikke blander sig i forholdet mellem mor og unge. De skal have fuldstændig ro, siger han.

- Vi skal meget nødig forstyrre og slet ikke på det her tidspunkt. Det er en meget følsom fase. De første to-tre uger er det meget væsentligt for isbjørnene at få ro, fordi moren skal knytte sig til ungen.

- Hvis der er uro omkring dem, kan moren finde på at forlade ungen eller i værste tilfælde tage livet af den, siger Bengt Holst til Ekstra Bladet.

Det betyder, at Isbjørneungen og dens mor forbliver i fødehulen de første to måneder. Ifølge direktøren skal ungen inden for de to måneder nå at tage hele 15 kilo på fra de oprindelig 500 gram, som den vejer ved fødsel. 

Isbjørneungen får udelukkende modermælk i den periode, og moren spiser ikke noget. Derfor er hun nok også noget udmagret, når hun endelig kommer ud af fødehulen, forklarer Bengt Holst.

Zoologisk Haves gæster kan derfor først forvente at se ungen i anlægget i løbet af februar eller marts.

Den anden hun-isbjørn, Noel, har adgang til sin egen fødehule. Det tyder dog ikke på, at hun er drægtig, selv om begge hunner parrede sig med han-isbjørnen Nord i april.

Over halvdelen af alle nyfødte isbjørneunger overlever ikke de første 30 dage efter fødslen.

Der bliver født 10-12 overlevende unger om året i det europæiske avlsprogram, oplyser Zoo.

45 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere