Ildkugle over Nuuk: Gjorde nat til dag

Myndighederne i Grønland har registreret en tydelig puls, der kan stamme fra en meteor

Ved du noget?

Tip os på sms 1224 (alm. sms-takst), eller send en mail til 1224@eb.dk. Du kan også vælge at udfylde formularen herunder.

Den mørke himmel over Nuuk blev torsdag aften pludselig afbrudt af et blåligt lys.

Mediet Videnskab.dk skriver, at flere torsdag aften så Nuuk blive lyst op i fem sekunder, da en mulig meteor fløj forbi.

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, Geus, fortæller til Videnskab.dk, at myndighedens seismiske målestation i Nuuk har målt et brag.

- Vi kan se en meget tydelig puls. Den stammer højst sandsynligt fra det brag, som lyder, når meteoren rammer atmosfæren. Det sender lydbølger mod Jorden, som vi kan måle, siger Peter Voss fra Geus.

Det er nu uvist, om meteoren ramte jorden. Hvis den gjorde, bliver den desuden svær at finde.

Det fortæller Henning Haack, der er lektor på Maine Mineral and Gem Museum i Canada, og som dagligt forsker i meteoritter (meteorer, der har ramt Jordens overflade red.).

- Det er i forvejen meget svært, for ikke at sige håbløst, at finde den, hvis den er styrtet ned i et fjeld i Grønland. Derfor har vi brug for alle de informationer, vi kan få fat i, siger han til Videnskab.dk.

Her henviser han blandt andet til, at mange på de sociale medier flittigt diskuterer og deler billeder af lysglimtet torsdag aften.

En af dem er piloten Mikael Jakobsen, der på Facebook har berettet, hvad han så.

- Himlen begynder at lyse op og skifter farve til en kraftig turkis farve. Alle bjerge kommer frem af mørket og bliver lyst op. Samtidig kommer en kæmpe meteor flyvende foran os med en kæmpe hale og begynder at brække i flere store og små stykker.

- Alt sammen sker på cirka fem sekunder og var så flot og surrealistisk. Et syn, jeg aldrig vil glemme, skriver han ifølge Videnskab.dk.

426 kommentarer
Vis kommentarer