Ildkugle på himlen i nat: Hele landskabet lyste op

En stor ildkugle kunne ses på himlen ved midnat

Her kan du se optagelser fra et videokamera i Aalborg, der fangede ildkuglen (Foto: Anton Norup Sørensen, Niels Bohr Institutet)

Efter sidste uges sværm af stjerneskud på himlen, var jyder mellem Randers og Viborg endnu engang heldige i nat. De kunne nemlig se en kraftig ildkugle på himlen.

- En ildkugle er sådan set det samme som et stjerneskud. Den er bare hurtigere, så den har været stærkere og hurtigere, så den lyser mere op end et stjerneskud. Der er ikke nogen fysisk forskel, fortæller Henning Haack, lektor på Statens Naturhistoriske Museum til Ekstra Bladet.

Sidste gang der var en ildkugle over Danmark var i 2009. Øjenvidner kunne i nat se himlen blive oplyst klokken 00.35.

- Det var været virkelig voldsomt. Dem, der var udenfor klokken 00.35, har ikke overset det, selvom de har stået med ryggen til. Hele landskabet har været lyst op. Det har været ret enestående for dem, fortæller Henning Haack til Ekstra Bladet.

Ildkuglen stammer fra et objekt i solsystemet, som er blevet slået løs inden for de seneste få millioner år. Den er siden kredset rundt om solen, og nu er den kommet ind i vores atmosfære. Den havde en fart på 18 kilometer i sekundet, og lyset fra den slukkede i cirka 30 kilometers højde. Det skriver Statens Naturhistoriske Museum på deres hjemmeside.

Henning Haack og hans kollegaer håber på, at det engang lykkes en ildkugle at overleve turen gennem vores atmosfære, så den lander som en meteorit.

- Så bliver jeg rigtig interesseret. Hvis vi kunne finde den her stump, kan vi bruge den til at lære, hvordan solsystemet opstod. Desværre har den haft for travlt og kom lidt for stejlt ned. Der er ikke meget, der tyder på, at noget af den er overlevet.

Statens Naturhistoriske Museum har analyseret sig frem til, at ildkuglen ikke har forbindelse til de mange stjerneskud, der pyntede himlen i sidste uge.

36 kommentarer
Vis kommentarer