Annonce:
Annonce:

Imam fra Svendborg: - Alle muslimer ønsker sharia-kalifat

Abu Jihad faciliterede med sin moské i Svendborg gruppen Team Dawah, som er knyttet til en række nyere terrorsager. I interview med Ekstra Bladet afviser han at være forbundet med gruppen

Ekstra Bladets nye podcast-serie 'Homegrown' går helt tæt på Team Dawah-netværket. Hør interviewet med Abu Jihad i videoen.
Annonce:
Følg Samfund

I et søvnigt industrikvarter i den idylliske sydfynske havneby Svendborg ligger en moské, der ifølge Ekstra Bladets oplysninger har været samlingspunkt for gruppen Team Dawah, der trækker tråde til en række nyere terrorsager.

Da Ekstra Bladet kører til Svendborg for at banke på, er der ingen at finde, men senere lykkedes det at komme i kontakt med imamen i moskéen, Abu Jihad, over telefonen.

Artiklen fortsættes under billedet ...

Her ses Abu Jihad i en Team Dawah-video. I øverste højre hjørne er Team Dawahs logo.
Her ses Abu Jihad i en Team Dawah-video. I øverste højre hjørne er Team Dawahs logo.

Selv afviser Abu Jihad at have en central rolle for Team Dawah.

- Det passer ikke. De har været ovre og besøge os, hvor vi prøvede at undervise dem, sådan så de kommer på det rigtige spor, siger han.

- Er det din opfattelse, at Team Dawah støtter Islamisk Stat?

Annonce:

- Øhm ... Nej. Ikke hvad jeg ved af, men man kan sige at enhver muslim vil støtte en muslimsk sag i f.eks. Syrien, Irak eller Afghanistan. Altså i det hele taget. Vi taler ikke om at støtte en bestemt gruppe.

- Kan det være, at de på et ideologisk plan støtter idéen om en islamisk stat?

- Nu må vi lige være ærlige. Enhver muslim vil da gerne have en islamisk stat. Så længe den kører på den rigtige måde og ikke med at dræbe uskyldige mennesker. Så enhver muslim ønsker at have en islamisk stat, som dømmer med sharia. Jeg er også en af dem, lyder det fra Abu Jihad.

Billedmateriale viser Team Dawah modtage undervisning i moskéen i Svendborg.

Team Dawah-medlemmer i moskéen i Svendborg. Abu Jihad ses som nummer tre fra højre. Foto: Nu slettet billede fra Team Dawahs Facebook-profil
Team Dawah-medlemmer i moskéen i Svendborg. Abu Jihad ses som nummer tre fra højre. Foto: Nu slettet billede fra Team Dawahs Facebook-profil

Ved du noget?

Ekstra Bladet sætter i den kommende tid fokus på Team Dawah og det ekstremistiske miljø i Danmark.

Hvis du har noget viden eller information, du gerne vil dele med os, kan du gøre det anonymt på mailadressen ebhomegrown@protonmail.com eller i en krypteret besked til nummeret 81 94 80 14

 

'De unge fyre kunne komme lidt op at køre'
Abu Jihad beskriver, at man i moskéen kunne mærke, at der blandt Team Dawah var 'nogle unge gutter, som kunne komme med nogle mærkelige udtalelser'.

- Vi må indrømme, at de unge fyre nogle gange kunne komme lidt op og køre og så komme med et eller andet opslag, som er fuldstændig galt på den, siger han.

Annonce:

Team Dawah beskrives af flere kilder som et centralt netværk i det danske ekstremistiske miljø, og PET vurderede for nylig, at Team Dawah sympatiserer med Islamisk Stat

- PET vurderer Team Dawah som en islamistisk gruppering, der sympatiserer med Islamisk Stat, lød det fra en højtstående medarbejder i PET i begyndelsen af oktober under et retsmøde i Københavns Byret.

Artiklen fortsættes under videoen ...

Explainer: Få overblikket over Team Dawahs tråde til terrorsager

Få overblikket over hele Team Dawah-netværket, og hvordan det trækker tråde til en række terrorsager

Hvad er Team Dawah?
Dawah er arabisk og betyder 'at kalde til en religion'. Team Dawah beskriver sig selv som en organisation bestående af 'unge muslimer fra forskellige dele af landet og med forskellige nationaliteter forenet af vores tro - Islam'.

Deres formål er ifølge organisationen selv, 'at oplyse om islam i sin nøjagtige form uden kompromis'.

På sine sociale profiler ses Team Dawah som en organisation, der laver sociale arrangementer sammen, deltager i undervisning sammen og tager på hytteture. Der er også billeder af, at de laver 'street-dawah', hvilket vil sige, at gå på gaden og missionere for sin sag. Her ses Team Dawah dele flyers ud forskellige steder i landet.

En anden side bag facaden
En række kilder fortæller imidlertid til Ekstra Bladet, at organisationen har en anden side bag facaden, hvor de angiveligt sympatiserer med ekstremistiske ideologier.

Et højtstående medlem af PET vidnede i oktober i en retssag, hvor en person, der har haft tilknytning til organisationen, er tiltalt. Her beskrev han efteretningstjenestens vurdering af gruppen og sagde, 'at PET vurderer Team Dawah som en islamistisk gruppe, der sympatiserer med Islamisk Stat'.

Ifølge en række kilder samlede Team Dawah i 2018 dele af det danske ekstremistiske miljø på tværs af landsdele.

Samtidig er en række personer med tilknytning til organisationen involveret i en række nyere terrorsager.

Team Dawah trækker dermed tråde rundt i det ekstremistiske miljø på tværs af Danmark, der forbinder organisationen med en række sager, som et form for 'fluepapir for terror'.

Du kan høre hele historien om Team Dawah i Ekstra Bladets podcast 'Homegrown'

Mener, at gruppen er lukket
Ekstra Bladet går i podcasten 'Homegrown' helt tæt på Team Dawah-netværket og det ekstremistiske miljø i Danmark. Abu Jihad beskriver, at han ikke mener, at Team Dawah eksisterer længere.

- Der er ikke noget, der hedder Team Dawah mere nu her. Jeg har ikke haft kontakt til dem i lang tid, men de er færdige. Hvis der er noget, der kører på Facebook, så er det bare én mands arbejde, siger han.

Annonce:

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger er der dog fortsat en mindre del af gruppen tilbage i København.

Afviser forbindelser og sympatier
I forbindelse med podcasten 'Homegrown' har Ekstra Bladet været i kontakt med Team Dawah og forelagt dem de anklager, som bliver rettet imod dem. Team Dawah har afvist at stille op til interview, men i stedet har sendt et skriftligt svar:

- Der vil altid være noget snik og snak dog typisk uden beviser som altid, men én ting er stensikkert: Vi har intet med Islamisk Stat at gøre og vi vil hverken associeres med dem eller andre lignende terrororganisationer. Det er simpelthen for grænseoverskridende.

- Vi hverken roser eller opfordrer til at skade andre mennesker. Vores eneste mål er at forkynde Islam som den står skrevet i Koranen og Sunnah til muslimer såvel ikke-muslimer - hverken mere eller mindre.

- Vi har ingen relationer til andre grupperinger eller bevægelser i Danmark eller udenfor Danmark og vi tager afstand fra enhver form for ekstremisme, hvad end de måtte kalde sig.

Lyt til de første to episoder af Ekstra Bladets podcast Homegrown her eller i din fortrukne podcast-app:

Ekstra Bladets podcast 'Homegrown'
Artiklen bygger på materiale fra Ekstra Bladets nye podcast 'Homegrown', hvor vi sætter fokus på Team Dawah-netværket og det ekstremistiske miljø i Danmark.

Podcasten er lavet af Ekstra Bladets graverredaktion i samarbejde med terrorforsker Tore Hamming og er baseret på samtaler med kilder i miljøet og tæt på Team Dawah.

Af hensyn til de kilders sikkerhed er de anonymiseret. Deres fortællinger er blevet sammenholdt med en gennemgang af en lang række aktindsigter, retsdokumenter, vores egen research og indsamlet materiale fra åbne såvel som lukkede og krypterede grupper.

Du kan høre hele historien i Ekstra Bladets podcast 'Homegrown', der er tilgængelig på alle streamingtjenester for podcast
Du kan høre hele historien i Ekstra Bladets podcast 'Homegrown', der er tilgængelig på alle streamingtjenester for podcast
 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
danmarks dyreste husdanmarks dyreste husdanmarks dyreste husdanmarks dyreste hus
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Regeringen har en regnemaskine, der forudsiger alt
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: