- Det skal stoppes. Hurtigst muligt, sådan lyder det fra Sayed Mohammad Khademi, der er imam i Imam Ali Moske i Københavns Nordvest kvarter.
Udmeldingen kommer efter, at TV2 i dokumentarserien 'Moskeerne bag sløret' kan dokumentere, hvordan imamen Abu Bilal fra Grimhøjsmoskeen i Århus prædiker om stening af utro kvinder, og at det er okay at slå børn over 10 år, hvis ikke de beder til Allah.
- Det er et stort problem, en forfærdelig tankegang, en virus, siger Sayed Mohammad Khademi og understreger, at han er imod Abu Bilals udtalelser.
- Vi er altid mod ekstremisme. Vi er også ofre for terrorisme, fortæller han.
Ekstra Bladet er på besøg i den Københavnske stormoske, Imam Ali Moske for at opleve dagligdagen i en dansk moske og for at få svar på, om den omstridte Abu Bilals tankegang også deles her.
Ingen håndtryk til kvinder
Vi tager skoene af og sætter dem på plads i den dertil indrettede hylde. Vi står i Moskeens ankomstrum, og imod os kommer Babak Ahmadi, kontaktperson for Imam Ali Moskeen. Han er netop blevet færdig med at vise en folkeskoleklasse rundt i moskeen, og da han får øje på os, smiler han stort, slår ud med armene og med en kraftfuld og højlydt stemme beder han os om at komme indenfor.
Indenfor er tonen og armbevægelserne helt anderledes. Moskeens imam, Sayed Mohammad Khademi, kommer gående imod os med langsomme skridt, folder sine arme i et kryds over brystet, nikker stille og byder os velkommen. Sådan hilser man på kvinder i moskeen, det vante håndtryk er forbeholdt mænd.
I et tilstødende lokale sætter vi os tilrette i de bløde sofaer og gør klar til interview. Både Mohammad og Babak understreger flere gange, inden vi går i gang, at deres mission er at prædike smil og næstekærlighed. Det er det, Islam handler om, siger de.
Imam Sayed om Abu Bilal: Bør ikke have lov til at arbejde som imam
Meldingen fra Sayed Mohammad Khademi er klar. Han mener ikke, at Abu Bilal bør have lov til at arbejde som imam i Danmark.
- En imam, som kommer med budskaber om vold og uro, er slet ikke en imam. Han burde ikke arbejde som imam i Danmark, siger han.
Sayed Mohammad Khademi mener, at det et stort problem, at der i Danmark ikke er kontrol med hvem, der arbejder som imam eller præst.
- Det er et problem, at hvis en person kommer velklædt og har langt skæg, og han så præsenterer sig som en imam, så kommer han i medierne, og så kan han udtale sig om ting, han ikke har kendskab til, fortæller Sayed Mohammad Khademi, som ikke mener, at Abu Bilal har den rette uddannelse og erfaring til at kalde sig imam.
Ytringsfrihed for alle
Ifølge Sayed Mohammad Khademi skal politikerne være med til at styre, hvem der arbejder som imam i Danmark.
- Der skal være en lovgivning om ting, der kan skade dansk sikkerhed. Derfor skal der laves en ny lovgivning i Danmark, som kan stoppe de her mennesker i starten. De skal ikke have lov til at skabe uro og skade, fortæller han.
Når vi spørger ind til de ting, som Abu Bilal prædiker om i Grimhøjmoskeen, så vil Sayed Mohammad Khademi ikke direkte afvise, at de findes i koranen, men han forklarer, at Abu Bilal ikke har forstået koranen ordentligt.
- Jeg respekterer demokratiet og ytringsfriheden, og der er ytringsfrihed for alle. Nogle mennesker kommer desværre og misbruger ytringsfriheden og demokratiet, siger han og fortsætter:
- Han (Abu Bilal, red) har sagt nogle ting, som ikke findes i islam på den måde, han forklarer det på, fortæller Sayed Mohammad Khademi.
Afbrudt
Midt i interviewet bliver vi afbrudt. Det er tid til dagens tredje bøn ud af fem og Mohammad skal ud og lede bønnen. Da vi kommer ud i det store bederum er den karakteristiske arabiske musik allerede gået i gang, og i al hast bliver vi bedt om hurtigt at dække vores hår til og løbe ud gennem rummet.
Kvinder må ikke opholde sig i salen under bøn. Vi skal ovenpå med de andre kvinder, hvorfra vi kan overvære bønnen. Vores mandlige fotograf må gerne blive i salen.
Tyve minutter senere er Sayed Mohammad Khademi igen klar til at snakke med os. Vi sætter os igen ind på imamens kontor.
- Jeg føler mig helt rolig efter bøn, siger Sayed Mohammad Khademi og sætter sig tilbage i sofaen med et afslappende suk.
Han forklarer igen, at han mener, at politikerne er nødt til at give tilladelse til hvilke imamer, der kan arbejde i Danmark.
- Det er ligesom, at man ikke kan arbejde som læge, hvis man ikke er uddannet læge, siger Sayed Mohammad Khademi og gentager, at han ikke mener, at Abu Bilal ikke har sit CV i orden.
- En dygtig læge ved, hvilken medicin han skal give sin patient for den bestemte sygdom. En dygtig imam er en imam, som kan give gode budskaber til samfundet. Skabe harmoni, kærlighed og næstekærlighed, siger han.
Bestemt løgn
Mens Abu Bilal mener, at utro kvinder skal stenes, mener Sayed Mohammad Khademi i stedet, at kvinderne skal rådgives.
- Hun skal have rådgivning. Vi skal hjælpe hende ud ad hendes problem, fortæller Sayed Mohammad Khademi.
- Lyver Abu Bilal så i hans prædiken?
- Ja. Det er bestemt løgn.
Tilbage i ankomstrummet tager vi vores sko på igen og forlader Moskeen, mens Sayed Mohammad Khademi gør klar til at lede de næste besøgende gennem aftenbønnen.
Læs eller genlæs debatten med den 31-årige afghaner og debattør Khaterah Parwani: