Ina meldte afbud til møde med kommunen: Kostede hende 10.400 kroner

Det blev en dyr fornøjelse for Ina at melde afbud til møde med sin sagsbehandler

Ina Wind Paulsen er ikke tilfreds med den måde, Tønder Kommune har behandlet hende. Foto: Privatfoto
Ina Wind Paulsen er ikke tilfreds med den måde, Tønder Kommune har behandlet hende. Foto: Privatfoto

900 kroner.

Det er, hvad 27-årige Ina Wind Paulsen fra Højer nær Tønder har at gøre godt med i hele juli måned, efter hun meldte afbud fra et møde med Tønder Kommune tilbage i maj måned.

Det skriver JydskeVestkysten.

Udeblevelsen betød nemlig, at hun blev trukket i Uddannelseshjælp (kontanthjælp til borgere under 30 år, red.), selvom hun havde meldt afbud hele ni dage forinden mødet, fordi hun skulle have tilrettet en bideskinne hos tandlægen, som hun har haft, siden hun for et par år siden var involveret i en bilulykke.

'Vi har d.d. truffet afgørelse om, at standse udbetalingen af din Uddannelseshjælp. Vi har særligt lagt vægt på, at du uden rimelig grund er udeblevet fra samtale på Campus den 17. maj 2018', lød det i et brev fra kommunen til Ina Wind Paulsen.

Udeblivelsen har Tønder Kommunes sagsbehandler takseret til 10.400 kroner før skat, som er trukket fra den oprindelige Uddannelseshjælp.

Gik helt i panik
Beskeden fra kommunen slog Ina Wind Paulsen helt ud.

- Jeg gik fuldstændig i panik, og jeg blev helt knust af at sidde tilbage med 900 kroner, når jeg intet havde gjort forkert. Det smadrede min verden fuldstændig. Det værste er jo, at jeg havde mit på det rene, men alligevel blev jeg straffet, siger en tydeligt berørt Ina Wind Paulsen til Ekstra Bladet.

Da Ina Wind Paulsen er meget ordblind, er hendes afbud indtalt telefonisk til en medarbejder i Tønder Kommunes omstilling, som så har sendt beskeden videre til sagsbehandleren. Her gik noget dog tilsyneladende galt.

Ina Wind Paulsen er i besiddelse af en udskrift af mailen, der er sendt den 8. maj. Her fremgår det, at afbuddet er modtaget og noteret, og at kommunen anerkender det som en gyldig grund til at aflyse et møde.

Ina Wind Paulsen fik en mail, der viste, at hun rettidigt havde meldt afbud. Foto: Privatfoto
Ina Wind Paulsen fik en mail, der viste, at hun rettidigt havde meldt afbud. Foto: Privatfoto
 

'Ina Wind Paulsen aflyser mødet d. 17. maj, da hun skal til tandlæge', står der. Alligevel blev hun trukket i Uddannelseshjælp.

Normalt får Ina Wind Paulsen udbetalt 8500 kroner efter skat, og det plejer lige akkurat at dække hendes faste udgifter. Den 27-årige kvinde har været i kontanthjælpssystemet, siden hun var 18.

Udover at hun er stærkt ordblind har hun også flere diagnoser. Hun lider blandt andet af borderline og angst og har derfor svært ved at passe et arbejde.

En del af pengene fra Uddannelseshjælpen går dermed til at betale for hendes medicin. Derfor er 900 kroner til hele måneden langt fra nok til at dække hendes faste udgifter.

Uddannelseshjælp

Er man under 30 år, er kontanthjælp afskaffet og erstattet af Uddannelseshjælp til alle unge under 30 år, der ikke har en uddannelse.

Uddannelseshjælpen er på niveau med SU, men der er mulighed for at modtage aktivitetstillæg, hvis personen under 30 år ikke umiddelbart har mulighed for at gå i gang med en uddannelse.

Hjælpen kan dog højst udgøre 14.993 kroner om måneden.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet

 

Må gå tiggergang
Da Ida Wind Paulsen er på kontanthjælp har hun desuden ikke en kassekredit, og det er derfor ikke muligt for hende at låne penge i banken. Det kom derfor som et chok, at hun pludselig kun havde 900 kroner at leve for resten af måneden.

Hun har derfor også måttet låne penge hist og her for at klare sig efter den store regning fra kommunen.

- Min kæreste og jeg har måttet finde midlertidige løsninger. Min lillebror har lånt mig penge til huslejen, og de andre faste udgifter har min kæreste betalt af sin kontanthjælp, og så har vi lånt til forbrug hos vores forældre, siger Ina Wind Paulsen.

- Derudover er der rigtig mange mennesker, der har været utrolig gavmilde og overført penge til min kæreste på hans mobilepay-konto. I alt 700 kroner er der kommet ind fra helt fremmede mennesker. Det er virkelig rørende for mig. Der er også via Facebook-gruppe kommet fire kasser med frysevarer og andet mad fra det sydjyske område, siger hun.

I et brev fra Tønder Kommune, der er dateret til 12. juni 2018 truer kommunen med at stoppe Ina Wind Paulsens Uddannelseshjælp, såfremt hun ikke gør indsigelse. Problemet var bare, at brevet først lå i Ina Wind Paulsens postkasse 28. juni, og hun blev derfor først opmærksom på problemet der.

Af brevet fremgår det også, at Ina Wind Paulsen er blevet væk fra mødet 'uden rimelig grund', og at Ina ikke havde besvaret opkald fra kommunen.

Det forstår Ina Wind Paulsen ikke.

- Vi tog allerede ud til kommunen fredag 29. juni og fremviste dokumentation for, at jeg har meldt afbud til mødet, men vi fik bare besked på, at vi kunne klage. Jeg er helt målløs over den behandling, jeg har fået. Det er som at blive ramt af en mur. Der er fire ugers frist for at klage, men jeg skulle jo bruge pengene NU, lyder det fra den 27-årige kvinde.

- Vi talte også i telefon med sagsbehandleren flere gange undervejs, men det virkede bare som om, de allerede havde taget beslutningen, siger Ina Wind Paulsen.

Anbefaler at klage
Tønder Kommunes fagchef i Unge i Uddannelse, Anne Eisenhardt, forklarer til JydskeVestkysten, at hun ikke vil gå ind i den konkrete sag, men hun anbefaler, at Ina Wind Paulsen klager til Ankestyrelsen.

- Det vi kan og må, retter vi op. Selvfølgelig gør vi det, siger hun til mediet og understreger, at man kan henvende sig til sin sagsbehandler eller en borgerguide, der kan hjælpe med at klage.

Det har Ina Wind Paulsen valgt at gøre, og hun afventer fortsat svar i sagen.

- Der er intet sket endnu. Vi har intet hørt fra kommunen og venter blot på aktindsigt, så vi kan gå videre med klagen. Der er ikke så meget, vi kan gøre, andet end at vente på, at kommunen indser deres fejl, lyder det fra Ina Wind Paulsen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær