Indberetninger om AstraZeneca-bivirkninger vælter ind

Lægemiddelstyrelsen har travlt som aldrig før: Tyve mennesker er ansat til at behandle de mange tusind indberetninger om formodede bivirkninger af den nu droppede covid19-vaccine fra AstraZeneca

14. april fortalte Søren Brostrøm på et pressemøde, at man stoppede brugen af AstraZeneca-vaccinen.
Følg Samfund

Over 150.000 borgere i Danmark er vaccineret med Vaxzevria - vaccinen, der indtil for ganske nylig hed AstraZeneca. Lidt over 500 borgere fik også anden dosis af vaccinen, før den blev pauseret og siden trukket ud af det danske vaccinationsprogram.

Lægemiddelstyrelsen opgjorde 27. april, at de havde modtaget 22.592 indberetninger om formodede bivirkninger ved vaccinen. Heraf er 1702 indberetninger behandlet.

- Vi har fået rigtigt, rigtig mange indberetninger. Antallet er faldet lidt nu, hvilket giver god mening, eftersom AstraZeneca-vaccinen ikke gives mere.

- Indberetningsforløbet her er det samme som med alle nye præparater på markedet. Omfanget er bare langt større, fordi vi aldrig før har set så stor en udrulning på så mange mennesker samtidig, siger enhedschef hos Lægemiddelstyrelsen Enhedschef Tanja Erichsen til Ekstra Bladet.

20 nye ansat
Et nyt beredskabsteam på 20 mennesker med sundhedsfaglig, akademisk baggrund - farmaceuter, dyrlæger etc - er ansat helt ekstraordinært for at bidrage til arbejdet med at screene og behandle de tusindvis af indberetninger fra læger og patienter landet over.

Enhedschef i Lægemiddelstyrelsen Tanja Erichsen står i spidsen for behandlingen af de mange indberetninger om formodede bivirkninger af AstraZeneca-vaccinen. Foto: Jens Dresling
Enhedschef i Lægemiddelstyrelsen Tanja Erichsen står i spidsen for behandlingen af de mange indberetninger om formodede bivirkninger af AstraZeneca-vaccinen. Foto: Jens Dresling

- Vi screener hver dag alt nyt, der er kommet ind. Vi behandler først alle alvorlige sager så som indberetninger om død og livstruende formodede bivirkninger og sager, hvor folk er blevet hospitaliserede. Derefter ser vi på den anden store bunke af milde og moderate symptomer, siger hun.

Indberet, indberet, indberet
Tanja Erichsen understreger, at man bør indberette det, hvis man har symptomer og mistænker, at de kan have en sammenhæng med vaccinen. Også selvom det er bivirkninger, som man endnu ikke har kendt til.

- Det er netop for at fange nye/ukendte bivirkninger, overvågningssystemet eksisterer, siger hun.

Har man indberettet tidligere, men har vedvarende symptomer i uger eller måneder efter, bør man først og fremmest tale med sin læge igen og er der tale om formodede bivirkninger til vaccinen så skal man indberette dem igen.

- For at vi kan få et retvisende billede, er det vigtigt, at man indberetter. Læger har skærpet indberetningspligt de første to år, efter et nye præparat er kommet ud. Hvis din læge efter en dialog mistænker en sammenhæng med vaccinen, skal lægen indberette  den formodede bivirkning til Lægemiddelstyrelsen, siger hun.

Hos Lægemiddelstyrelsen kan man ikke love, hvornår man har et fuldstændigt billede af bekræftede bivirkninger efter vaccinen.

- Det er en løbende proces, siger Tanja Erichsen.

Ekstra Bladet har talt med fire danskere, der har været syge og haft symptomer, som lægerne ikke kan forklare, siden de modtog første stik af AstraZeneca-vaccinen. Læs deres historie her.

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind