Inden du skyller dine kontaktlinser ud skal du vide det her

Mere end 23 tons kontaktlinser bliver hvert år skyllet ud i afløbet. Og det har alvorlige konsekvenser

Husk at tag din linse ud efter brug, men lad være med at skyl de den ud i afløbet. Foto: Shutterstock
Husk at tag din linse ud efter brug, men lad være med at skyl de den ud i afløbet. Foto: Shutterstock

Ikke mange ved det, men det er faktisk en utrolig dårlig idé at smide sine kontaktlinser ned i afløbet, når de er blevet brugt.

Og alt for mange gør det.

Omkring 20 procent af alle kontaktlinse-brugere smider de brugte linser ud i afløbet, og det kan have alvorlige konsekvenser.

Det skriver flere amerikanske medier heriblandt New York Times og Science Alert.

Alene i USA regner man med, at mere end 3 milliarder linser ryger ud i afløbet hvert år, hvilket svarer til, at spildevandet i USA årligt fyldes med 23 tons linser, viser netop offentliggjort forskning fra Center for Environmental Health Engineering ved Arizona State University

- Det er medicinsk udstyr, som man ikke kan forvente bliver brudt ned af naturen, siger miljø-ingeniør Rolf Halden, der har været en del af forskningen, til New York Times.

- Når linsens plastik mister styrke i sin struktur, nedbrydes den til mindre plastikpartikler. Til sidst vil det føre til dannelsen af mikroplastik, uddyber Haldens forskningspartner Varun Kelkar.

Plastik i vores mad
Problemet med mikroplastik er, at den ender ud i vores spildevand.

I USA er det særligt et problem, da spildevand ifølge rapporten oftest spredes udover jord, hvorefter mikroplastikken kommer i landjordens økosystem.

Derudover kan små dyr i havet og søer forveksle fragmenterne af mikroplastik for mad. På den måde kan mikroplastikken ende tilbage i vores egne fødevarer.

I stedet for at smide dine brugte linser i afløbet, så kyl dem i skraldespanden, lyder den endelige konklusion fra det amerikanske forskningshold.

Kan være et problem i Danmark
I Danmark er der endnu ikke lavet nogen undersøgelser om, hvor mange kontaktlinser der bliver skyllet ud i vores afløb, og hvordan det nedbrydes i kloakken.

- Vi ved, at det meste mikroplastik binder sig til spildevandsslammet, som fjernes i renseprocessen på vores renseanlæg og brændes derefter på vores forbrændingsanlæg, siger Stig Dalum, kommunikationschef hos Biofos, der blandt andet driver landets største spildevandsbassing.

Men han har en hel klar opfordring til, hvad der ikke skal i afløbet.

- Vi er trætte af engangsklude, fiberklude, hår, vatpinde og kondomer, da det er med til at stoppe kloakerne. Vores bøn til vandforbrugerne er, at de ikke bruger afløbet som en affaldsspand.

16 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere