Indisk dobbeltmutation skaber global bekymring

Storbritannien fraråder ligesom Danmark alt rejse til Indien efter landet har rekordstigninger med en dobbeltmutation af coronavirus. Eksperter gruer for vaccine-effekten

Flere hundredetusinde mennesker bliver daglig basis smittet med coronavirus. En indisk dobbeltmutation af coronavirus skaber bekymring. Foto: Narinder Nanu / Ritzau Scanpix
Flere hundredetusinde mennesker bliver daglig basis smittet med coronavirus. En indisk dobbeltmutation af coronavirus skaber bekymring. Foto: Narinder Nanu / Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Mandag besluttede Storbritannien at fraråde alt rejse til Indien, fordi Indien oplever ekstremt høje smittetal.

Det skriver Sky News.

Siden marts har det folkerige land set en kraftig øgning i smitte, hvor en ny dobbeltmutation af virus - med det mundrette navn B.1617, dominerer landet.

Mandag blev der registreret 273.810 nye smittetilfælde. Det er en tredobling af smittede siden det toppede i september. Siden 13. april har landet registeret 1000 tilfælde af døde med coronavirus.

Og mandag lukkede landets hovedstad, New Delhi, ned, fordi hospitalerne er pressede til bristepunket.

Indien er lagt ned af coronavirus, hvor hospitalerne er presset til det yderste. Foto: Amit Dave / Ritzau Scanpix
Indien er lagt ned af coronavirus, hvor hospitalerne er presset til det yderste. Foto: Amit Dave / Ritzau Scanpix
 

Mutation fundet i Danmark
Den indiske dobbeltmutation er også opdaget i Danmark. Statens Serum Institut bekræfter over for TV 2, at der er fundet 11 nye tilfælde af den indiske dobbeltmutation i Danmark.

- Vores største bekymring med denne type mutation er reduceret vaccineeffekt og immunitet på grund af reduceret antistofeffekt.

- Der er simpelthen en øget risiko for, at du kan blive smittet igen, selvom du har gennemgået et covid-19 forløb, og selvom du er blevet vaccineret, siger den fungerende direktør i den norske sundhedsstyrelse, Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

I Storbritannien har de registreret 182 tilfælde, hvor 162 af dem er opdaget i sidste uge.

Artiklen fortsætter under videoen

WHO’s epidemiolog Maria van Kerkhove siger, at virussen vil blive ved med at mutere, og at vacciner er det bedste våben i kampen

Kan blive dominant
Epidemiolog og lektor Deepti Gurdasani ved Queen Mary University i London siger til Sky News, at det er tydeligt, at den nye mutation dominerer i Indien.

Hun har arbejdet som læge i Indien i 10 år, og hun var én af fortalerne for, at fraråde alt rejse fra Indien til Storbritannien, men påpeger, at når varianten først er kommet til landet, er det egentlig for sent.

- Vi er så langt i vaccinerne nu. Hvis den mutation skulle vise sig at påvirke vaccineeffekten og blive dominerende i Storbritannien, vil det være katastrofalt, siger hun.

Den indiske mutation skaber bekymring i Storbrtiannien, og kan spolere den store genåbning. Foto: Amit Dave / Ritzau Scanpix
Den indiske mutation skaber bekymring i Storbrtiannien, og kan spolere den store genåbning. Foto: Amit Dave / Ritzau Scanpix
 

Hun bliver bakket op af Professor og forsker Christina Pagel ved University College London, der fortæller, at varianten kan blive dominerende i Storbritannien, hvis øgningen af smitten med dobbeltmutationen forsætter som hidtil.

Aflyser Indien-besøg
Sundhedsminister i Storbrtiannien, Matt Hancock, sagde mandag, at de fleste af tilfældene bliver opdaget for indrejsende i landet, hvorfor de antager, at de berørte med den nye dobbeltmutation bliver smittede i udlandet.

Og landets premierminister, Boris Johnson, har aflyst sit planlagte besøg til landet.

Den indiske mutation har ligheder med den sydafrikanske og brasilianske mutation.

De indiske myndigheder er ikke på samme måde skarpe til at sekventere prøver, som Storbritannien og Danmark, hvorfor man antager der er et stort mørketal af dobbeltmutationen, der ikke er blevet registreret.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind