Indsatsleder: Badehotel kunne ikke være reddet

- Direkte alarm til brandvæsenet kunne måske have givet fem minutter hurtigere ankomst, men det ville formentlig stadig ikke være nok til at redde Svinkløv Badehotel, siger indsatsleder Ole Leonhard

Sådan så det 40 værelser store badehotel ud, da det tronede i klitterne inden branden i mandags. Foto Jørgen Nielsen
Sådan så det 40 værelser store badehotel ud, da det tronede i klitterne inden branden i mandags. Foto Jørgen Nielsen
Følg Samfund

Mange feriehjerter blødte endnu kraftigere, da flere medier onsdag bragte historien om, at det nu nedbrændte Svinkløv Badehotel ifølge Danske Beredskaber kunne være reddet, hvis det gamle badehotel fra 1925 havde været del en af forebyggelsesstrategi, som man kender fra eksempelvis Norge.

- Den type konkrete målsætninger - med forebyggende foranstaltninger - har vi ikke i Danmark, og det er desværre med til, at vi ikke i tide får fokus rettet på at undgå tab af kulturværdier, som vi så forleden nat i Svinkløv, sagde Jacob Christensen, formand for Forebyggelse i Danske Beredskaber, ifølge flere medier.

Det kom torsdag frem, at en tørretumbler i kælderen under hotellet var årsag til branden, som udslettede hotellet, men heldigvis ingen af de 48 gæster og den ene ansatte, som opholdt sig på stedet natten til mandag, da branden begyndte lidt før klokken et. Det faktum sammenholdt med udtalelsen fra Jacob Christensen får dog ikke den mand, som stod i spidsen for det 20 timer lange slukningsarbejde, indsatsleder Ole Leonhard hos Nordjyllands Beredskab, til at ærgre sig ekstra meget over tabet af det unikke badehotel.

- Jeg vil ikke udelukke, at et system med en direkte alarm til os (brandvæsenet) måske kunne have givet fem minutter hurtigere ankomst, men jeg tvivler alligevel på, at disse fem minutter kunne have reddet hotellet, siger Ole Leonhard til Ekstra Bladet.

Mistede troen efter 20 minutter

Meldingen om, at det var en tørretumbler, der antændte ilden, kommer ikke bag på Ole Leonhard.

- Det oplever vi jævnligt. Tørretumblere har ofte meget plastik og mange ledninger og brændbare elementer. Oftest opstår der ild i tørretumblere, når varmelegemer brænder sammen, som det var tilfældet her, eller hvis der med tiden går ild i fnugrester, forklarer Ole Leonhard.

Da der var flest involveret i det omfattende slukningsarbejde, deltog 59 brandfolk fra Fjerritslev, Brovst og Løgstør, men Ole Leonhard konstaterede ret hurtigt, at badehotellet ikke stod til at redde.

- Fra vi var på stedet og i gang med slukningsarbejdet klokken 01.10, gik der cirka 20 minutter, inden jeg var ret sikker på, at det ikke ville gå godt, fortæller Ole Leonhard.

Formand for fonden Svinkløv Badehotel, Steen Royberg, siger til Ekstra Bladet, at der nu forestår en længere proces, hvor Kystdirektoratet, Naturstyrelsen og Jammerbugt Kommune - ud over den forsikringsmæssige side af sagen - skal vurdere, hvorvidt hotellet kan genopføres på ruinerne af det gamle.

Nyt hotel i 2018

- Hvis ejerfondens bestyrelse bakker det op, håber jeg, at der kan stå et nyt Svinkløv Badehotel klar i 2018, siger Steen Royberg.

Bestyrelsen bag Svinkløv Badehotel mødes på mandag i Aalborg. Umiddelbart efter bestyrelsesmødet vil der blive afholdt et pressemøde klokken 11.30, oplyser Steen Royberg.

- Så kan vi forhåbentlig sige noget mere konkret om fremtiden og perspektiverne for et eventuelt nyt badehotel, tilføjer bestyrelsesformanden.

Ved pressemødet vil forpagter-parret Kenneth og Louise Toft-Hansen, ud over bestyrelsen, være til stede i det, der således bliver parrets første møde med offentligheden, efter at deres drøm brændte ned til grunden.

Forpagter-parret giftede sig i det forgangne forår med store forventninger til en fremtid i spidsen for ét af landets mest markante feriesteder. Ægteparret overtog hotellet efter Lise Emborg for et års tid siden, og Kenneth havde som køkkenchef siden 2009 en vis indsigt i driften, mens det for Louise var en helt ny boldgade fra fortiden som tv-tilrettelægger med base i storbyen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra det nye forpagter-par eller den forhenværende til denne artikel.

 

Derfor brændte Svinkløv Badehotel ned til grunden

 

 

DR-profil om Svinkløv: Tæt på ubærligt

 

 

Seneste nyt

Benny bekræfter vores bange anelser om regeringen

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.