Influenza-prøver sætter rekord: Højeste i fem sæsoner

Næsten 700 mennesker blev registreret med influenza i uge fire, hvilket er det højeste antal af positive prøver de sidste fem sæsoner

Foto: Thomas Sjørup
Foto: Thomas Sjørup

Influenza-sæsonen har for alvor ramt Danmark, og flere personer ligger lige nu på langs på grund af sygdommen.

I uge fire blev der sat rekord i antallet af registrerede influenzasmittede.

Foto: Thomas Sjørup Samfund Influenza-type har ramt Danmark: Vaccinen dækker ikke

Det skriver Statens Serum Institut i deres nyhedsbrev.

'I uge 4 blev testet i alt 2.002 personer for influenza, heraf fik 147 påvist influenza A mens 545 var positive for influenza B. Dette er det højeste antal positive prøver registreret i en enkelt uge sammenlignet med de seneste fem influenzasæsoner,' skriver de i nyhedsbrevet.

Ifølge Statens Serum Institut har influenza-sæsonen dog ikke toppet endnu.

- Vi forventer, at der i de kommende uger vil være en stigning i antallet af influenzaramte danskere. Hvis man er syg, skal man undgå at smitte andre og holde sig hjemme fra arbejde, siger Tyra Grove Krause, der er overlæge og afdelingschef på instituttet, til Danmarks Radio.

Vaccine dækker ikke
Størstedelen af de personer, som bliver ramt, er smittet med influenza B.

'I denne sæson er influenza B det dominerende virus, og det er usædvanligt at se så høj forekomst af influenza B så tidligt på sæsonen. Influenza B dominerer sædvanligvis først i slutningen af sæsonen,' skriver instituttet i nyhedsbrevet.

Men problemet med den type af influenza B, som folk er smittet med i øjeblikket, ikke er dækket af den vaccine, som flere tusinde personer har fået.

- I øjeblikket ser vi, at de fleste bliver ramt af en influenza B type, der ikke er i vaccinen, sagde Tyra Grove Krause til Ekstra Bladet i tirsdags.

Den vaccine, som tusindvis af danskere har fået i år mod influenza, beskytter mod tre forskellige influenza virus: To Influenza A virus og en influenza B virus

- WHO bestemmer hvilke virus der skal i vaccinen ud fra virus, der er indsamlet fra den forrige influenzasæson. Og den influenza B type som er i omløb dækker vaccinen ikke, fortalte overlægen.

Influenza B adskiller sig ikke sygdomsmæssigt fra influenza A, og man kan derfor ikke se forskel på en patient, der er smittet med influenza A, og en der er smittet med influenza B.

Gode råd til at undgå influenza

* Undgå direkte kontakt med syge personer. Hold dig mindst en meter væk.

* Undgå at røre unødigt ved din mund, øjne og næse.

* Brug håndsprit til dine hænder.

* Hold en god hygiejne på toilettet.

* Rengør/desinficer dørhåndtag og bordoverflader andre steder, mange er i berøring med.

* Luft hyppigt ud.

* Vask hænder grundigt.


Kilde: Maria Balle, biolog hos hygiejnevirksomheden Initial

 

31 kommentarer
Vis kommentarer