Influenza-sæsonen slår til

Feber, forkølelse og ondt i halsen lægger danskerne ned som dominobrikker

Seneste infuenza-sæson skabte problemer for mange sygehuse, da der var ekstraordinært mange indlæggelser. Foto: Olivia Loftlund.
Seneste infuenza-sæson skabte problemer for mange sygehuse, da der var ekstraordinært mange indlæggelser. Foto: Olivia Loftlund.

Hvis du døjer med feber, hoste og løbende næse, er du bestemt ikke alene.

Influenza-sæsonen er over os, og det går bestemt ikke stille for sig.

Antallet af danskere med influenza er nemlig steget med næsten 60 procent - fra 860 tilfælde il 1361 tilfælde - på en uge, skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelelse onsdag eftermiddag.

Sidste år var der så mange smittede, at det udviklede sig til en regulær epidemi. 2019 ser desværre ikke meget bedre ud, da antallet af indlagte patienter er fuldt ud på niveau med sidste sæson på samme tidspunkt.

- Man kan ikke tale om en epidemi endnu, men vi er i en forhøjet influenzaperiode, siger Svend Stenvang Pedersen, som er ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Odense Universitetshospital.

Ældre går fri
Selvom årets influenza-sæson ser ud til at blive slem, er der dog enkelte lyspunkter i tallene fra seruminstituttet. I hvert faldt hvis man hører til den ældre generation. Kun godt 20 procent af influenzatilfældene er nemlig blandt folk over 65 år, hvilket er en halvering i forhold til sidste år.

Ifølge Svend Stenvang Pedersen er vi desuden sluppet relativt billigt i forhold til resten af Europa:

- Ser vi eksempelvis på Balkan, Grækenland og Tyrkiet har de lige nu et højt niveau influenzatilfælde, siger han.

Vaccinen virker
Hvis man er en af dem, som har været på forkant med tingene og allerede er blevet vaccineret mod influenza, er også godt nyt. Vaccinen ser ud til at give god beskyttelse mod den mest dominerende influenza-virus.

Statens Serum Institut har beregnet en foreløbig vaccine-effektivitet på 50 procent på tværs af alle aldersgrupper.

Skulle man være uheldig at blive ramt, selvom man er vaccineret, kan man trøste sig med, at sygdommen i det tilfælde ofte har et mildere forløb.

6 kommentarer
Vis kommentarer